Last van
Manische depressie?Manische Depressie - wat doet het met je

 • Je hebt een ziekelijk opgewekte en ontremde stemming
 • Een overmaat aan activiteit

 • Grootse, en meestal niet reële plannen
 • Afgenomen slaapbehoefte
 • Overdreven eigenwaarde tot hoogmoed
 • Overdreven spraakzaamheid
 • Gejaagde gedachten

  Dit kan zich periodiek voordoen, soms met daartussen perioden met een depressie.  Manische Depressie - wat kun je er aan doen
  Er bestaan vele visies op een zgn. bipolaire stoornis 1 (manisch depressief) en in bijna alle visies wordt het volgende aangeraden:
  Gebruik van psychofarmaca, zelfs in een matige tot lichte vorm wordt het gebruik van psychofarmaca ten sterkste aangeraden. De nadelen hiervan wegen absoluut niet op tegen de velen voordelen.

  De moeilijkheid hierbij is echter dat de patiënt, wanneer hij in een manische episode zit, zich niet voor kan stellen dat hij ziek is en dus zijn medicijnen wellicht niet wil innemen.

  Afgaande van dit gegeven kun je stellen dat er een afwijking in de chemische processen in de hersenen zit. Oover de oorzaak van deze afwijking bestaan (natuurlijk) weer verschillende visies.

  In onze visie (en vele therapeuten delen deze visie) ligt de oorzaak van deze afwijking in de chemische processen in o.a (onbewuste) onverwerkte emoties en de verstoringen die deze emoties in het energiesysteem van je lichaam teweeg kunnen brengen. Maar niet alleen de onbewuste processen spelen een rol, ook gedragsmatig blijkt dat de manisch depressief patiënt door middel van gesprekken en opdrachten zich gemiddeld vaak veel beter voelt.

  Uitgaande van de principes van de cognitieve gedragtherapie zou je zelfs kunnen stellen dan een combinatie van bewust/onbewust ingrijpen in bewuste en onbewuste processen vaak de beste oplossing blijkt tot herstel of tenminste een (meer) aanvaardbare vorm van sociaal leven.


  Wil jij je Manische Depressie aanpakken?
  Mijn naam is Sander en ik ben sinds vele jaren coach - therapeut met een eigen prakijk in Den Haag.

  Ik begeleid mensen zodat zij hun emotionele klachten, zoals manische depressie, achter zich kunnen laten.

  Wil jij je klachten ook achter je laten? Stuur dan NU een bericht naar mij.

  Mail naar Sander

  Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.  Manische Depressie Disclaimer

  © S. Post van der Linden - MORPHEUS Instituut November 2004