Podiumvrees Tips

Podiumvrees Tips
Op musicmaker.nl/ staat een artikel ‘Gig Tips’ met tips om af te rekenen met podiumangst. Het artikel gaat als volgt:

Podiumvrees?
Heb je podiumvrees? Je bent niet de enige. Iedereen heeft last van podiumangst. Gezonde spanning voor een optreden is een goede vorm van stress. De kriebels in je lijf vlak voordat je opmoet kunnen net dat extra adrenalinestootje zijn waardoor je een fantastische show neer zet. De spanning valt in zo'n geval na een paar maten van je af.

Tips om af te rekenen met podiumangst

Je ‘zeker voelen’ kun je oefenen!
Oefen tot je erbij neervalt. Maak ook eens video-opnames in de oefenruimte om te zien of je nog meer aan je presentatie kan doen. Zorg dat je heel erg goed, en dan ook echt heel erg goed voorbereid op de bühne staat.

Denk positief, denk aan iets leuks
Denk: Wat kan er nou eigenlijk dramatisch misgaan dat ik me er ziek door voel? Optreden is het leukste wat er is. Dat zouden al mijn vrienden wel willen! De meesten kunnen het niet of durven het niet. Gaat er iets fout? Perfectie bestaat niet!

Adem rustig, voel je lekker
Haal rustig adem als je de opwinding voelt. Concentreer je op de ademhaling in je onderbuik. Adem rustig in door je neus en laat de adem met losse plofjes weer ontsnappen via je losjes op elkaar gesloten lippen.

Drank en drugs helpen niet
Drank, drugs en koffie helpen niet tegen plankenkoorts. Zorg voor een goede conditie! Veel bewegen helpt ook om de spanning te laten zakken!

Kijk door het publiek heen
Kijk over het publiek heen. Maar kijk nooit iemand direct aan, ook geen bekende. Je kunt dan je concentratie kwijtraken. Wanneer je over het publiek heen kijkt, voelt bovendien iedereen zich aangesproken.

Ga tot de rand!
Durf als zanger op het randje van het podium te staan in de spotlights. Zet de lampen pal in je gezichtsveld en je komt veel beter over! En je kunt het publiek niet duidelijk door de lampen heen.

Tot zo het artikel op musicmaker.nl *

Wat is podiumangst en wat is de echte oorzaak?
Vanuit de nieuwe tak van psychologie, Energie Psychologie, is het inzicht ontstaan wordt podiumangst veroorzaakt door verstoringen in het energiesysteem van je lichaam. Deze verstoringen ontstaan op hun beurt weer door onverwerkte emoties.

Het is dus belangrijk dat je weet dat je onbegrijpelijke en onverklaarbare angst om op het podium te staan ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem. Daarom heb je iedere keer weer last van je podiumangst.

De symptomen van podiumangst
Je kunt niet meer helder nadenken wanneer je moet presteren voor publiek.

Je hebt last van gevoelens van hevige onzekerheid wanneer je op de bühne staat.

Je angst kan uitmonden in een volledige black-out.

Je hebt grootte angst om fouten te maken.

En mocht er iets fout gaan, dan ben je altijd van mening dat de oorzaak daarvoor bij jezlef ligt.

Je hebt last van doemdenken.

Voor een optreden kan het zo zijn dat je zelfs moeite hebt om in te slapen.

Hoe kan je dan wel je podiumangst oplossen?
Helaas lossen tips zoals deze podiumangst tips niet de oorzaak van je angst om op het podium te staan op. Daardoor blijf jij keer op keer last houden van je podiumangst.

Daarom werkt het proberen te onderdrukken van je angst niet.

En daarom lost het praten over je klachten uiteindelijk niets op.

Wil jij weten hoe jij je klachten kunt aanpakken? Ga dan naar:
Podiumangst - Faalangst Oplossen


*Bron musicmaker.nl
Podiumvrees tips Disclaimercopyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.