De 7 beste Presentatie Tips


7 Presentatie Tips

Heb je tips nodig voor het geven van een boeiende en pakkende presentatie? Lees de tips die ik heb verzameld en pas ze toe.

1. Begin met een krachtige openingszin
Een goede, krachtige openingszin is veel pakkender dan een slaapverwekkende inleiding van vijf minuten.

Presentatie TipsAls openingszin kan je een citaat/ quote overnemen van schrijvers, politici, filosofen en andere bekendheden.

Een voorbeeld van een mooie quote is die van Joseph Roux, Frans cartograaf (1725-1793) “Een mooi citaat is een diamant aan de vinger van een man van geest en een kei in de hand van een dwaas.”

Je kunt citaten gemakkelijk op internet vinden op specifieke citaten websites. Voorbeelden van deze websites zijn: Citaten.net en uitspraken.robinu.nl

Vergeet niet de bron (geciteerd persoon) te vermelden!

2. Fouten maken is niet erg
Bedenk dat een volmaakte speech niet erg boeiend is. Mocht er iets mis gaan, dan is dat helemaal niet erg. Je publiek wordt wakker geschud en je komt menselijk over.

3. Stel je voor dat je een goede presentatie geeft
Het voorstellen dat je een goede verrichting gaat leveren is een techniek die vele sporters gebruiken.

Door dit te doen kan je presentatie aanmerkelijk verbeterd worden. Stel je al een week van te voren hoe je de presentatie geeft. Zie het voor je hoe goed het gaat.

Doe dit iedere dag enige tijd zodat je op de dag zelf mentaal goed voorbereid bent. En in staat bent een goede presentatie te geven.

Presentatie tips - 4. Oefen veel
Zorg ervoor dat je van te voren je presentatie regelmatig gaat oefenen. De meeste bekende sprekers oefenen intensiever dan de anderen.

Oefen eerst zelf een aantal malen. Vraag daarna aan familie of vrienden om naar je presentatie te luisteren. Vraag hen na afloop welke presentatie tips zij voor je hebben. Een andere mogelijkheid is om voor een video camera te oefenen en dat zelf te bekijken.

5. Werk aan je lichaamshouding
Uit onderzoek is gebleken dat 93 procent van de indruk die je op iemand achterlaat te maken heeft met je lichaamstaal en verbale vaardigheden: hoe praat je, hoe klink je, hoe zie je eruit en wat draag je. Wat je zegt is maar voor zeven procent van belang.

Besteed dus niet al je voorbereiding alleen aan de tekst. Laat een opname maken met een video camera en kijk ernaar. Let daarbij op oogcontact, je houding en je stemgebruik.

Presentatie Tips - 6. Houd je presentaties kort
Probeer je presentatie zo kort en krachtig mogelijk te houden. De aandacht en de concentratie van je publiek neemt namelijk snel af naarmate je presentatie langer duurt.

De meeste mensen die naar presentaties luisteren zijn geneigd na een minuut of tien wel af te haken. Zorg er dus voor dat je je presentatie binnen uiterlijk twintig minuten afrondt.

Duurt je presentatie langer, knip hem dan op in stukken van 10 minuten. Zoek naar een manier om je presentatie in hakbare brokken van 10 minuten aan te leveren.

Je kunt dan om de 10 minuten proberen om je toehoorders opnieuw bij je verhaal te betrekken door iets anders te doen. Voorbeelden hiervoor zijn; het laten zien van een stukje video of geef een snelle demonstratie.

7. Controleer alles van te voren
Probeer voor je presentatie altijd de ruimte waar jij je presentatie gaat geven. Check tevens dat de visuele ondersteuning die je bij je presentatie gaat gebruiken daadwerkelijk aanwezig is, dat deze werkt en dat je weet hoe het werkt.

Zorg ervoor dat je een uurtje van te voren in de presentatieruimte aanwezig bent. Zo heb je genoeg tijd om alles te controleren en om eventueel de opstelling aan te passen. Je hebt dan ook nog voldoende tijd om je rustig voor te bereiden op het geven van de presentatie.Wil jij weten hoe jij je presenteren snel en goed kunt leren?
Ga dan naar:

Presentatie Training
7 Presentatie Tips Disclaimer


Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.