Tips Voor Presenteren
7 Top TipsTips Voor Presenteren

1. Bereid je goed voor!
Zorg ervoor dat je je praatje uit je hoofd leert. Oefen een aantal malen (bij voorkeur voor een spiegel).

Het is echt zo dat een goede voorbereiding het halve werk is.

2. Verken de omgeving

Tips voor presenteren

Bekijk van te voren de ruimte waar jij je presentatie moet houden, zodat je straks niet in paniek raakt door een vreemde omgeving.

Bedenk ook waar je het beste kunt gaan staan.

3. Ontspan je voldoende
Zorg ervoor dat je je de dag voor je presentatie voldoende kunt ontspannen. Ga de avond van te voren op tijd naar bed. Mocht je voor het geven van je presentatie erg gespannen zijn, dan kan je eventueel ontspanningsoefeningen doen om de spanning te verminderen.

Tips voor presenteren - 4. Fouten maken is niet erg
Bedenk dat een volmaakte speech niet erg boeiend is. Mocht er iets mis gaan, dan is dat helemaal niet erg. Je publiek wordt wakker geschud en je komt menselijk over. En als het je dan toch mocht overkomen, dan kan je er altijd nog een grapje over maken.

5. Maak gebruik van stiltes
Het kan een goed idee zijn om af en toe een stilte in tijdens je presentatie in te lassen! Dit helpt namelijk voor je toehoorders om het verhaal kunnen verwerken.

6. Zorg voor een goede houding
Zorg ervoor dat je goed rechtop staat met je schouders naar achteren. Hierdoor voel jij je zelfverzekerder en zal je dit ook uitstralen.

7. Let op je stemgebruik
Let er op dat iedereen je kan horen, ook diegenen die achterin zitten. Breng variatie in de toonhoogte van je stem, hierdoor kan je beter de aandacht van je publiek vasthouden.

Zorg ervoor dat je niet te snel gaat spreken van de zenuwen. Spreek je te snel, dan zal niemand van je toehoorders je verhaal nog goed kunnen volgen.

bonus tip – Maak contact met je publiek
Zorg ervoor dat je contact met het publiek maakt. Dit kan je doen door je publiek te begroeten voordat je t met je verhaal begint. Je kunt je toehoorders betrekken bij je verhaal door oogcontact met hen te maken.

Wil jij een presentatie houden zonder angst? Dat kan!

Stel je eens voor hou het zou zijn als jij vrij van angst ontspannen voor een groep je verhaal kunt houden. Op een pakkende, onderhoudende manier.

In de cursus ‘Sprekend Jezelf’ leer jij hoe je onbevangen, in contact met jezelf, voor een groep te staan en jezelf te zijn en te blijven, ongeacht de grootte en samenstelling van die groep.

Wil je ook zonder angst op een pakkende manier een presentatie kunnen geven? Ga dan naar….Klik nu hier voor
Presentatie geven zonder angst
Tips voor presenteren DisclaimerEntire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.