Behandeling Hypochondrie
welke werkt?Behandeling hypochondrie

Welke behandeling van hypochondrie kan jou helpen? Ik zal je vertellen wat onder hypochondrie wordt verstaan, wat de meest voorgeschreven behandelingen zijn en waarom ze niet werken. Ik zal je daarna vertellen wat wel werkt bij het aanpakken van hypochondrie.


Behandeling Hypochondrie SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van emotionele klachten zoals ziekteangst.

Ik heb al meer dan 20 boeken over het aanpakken van emotionele problemen, waaronder over angsten, geschreven.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun hypochondrie snel achter zich te laten.

Ik zal beginnen om in het kort te beschrijven wat de symptomen van hypochondrie zijn.

Daarna zal ik vertellen welke behandeling hypochondrie vaak wordt voorgeschreven en leg ik uit waarom dit niet werkt.

Tot slot zal ik uitleggen wat de onderliggende oorzaak van ziektevrees is en hoe je deze aandoening het beste kunt aanpakken.Hypochondrie

Deze kwaal wordt ook wel aangeduid met ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.

Heb je deze aandoening, dan ben je keer op keer bang dat je een ziekte onder de leden hebt. En dan vaak een ernstige ziekte. Angst voor kanker en hart- en vaatziekten scoren hoog.

Je maakt dan regelmatig een afspraak bij je huisarts om je te laten onderzoeken. Echter, je huisarts kan je niet geruststellen en je laat je vaak doorverwijzen voor een vervolgonderzoek.

Je weet namelijk zeker dat je de ziekte echt hebt. Je bent dan ook opgelucht wanneer blijkt dat je de ziekte niet hebt. Het gevoel van opluchting duurt echter niet lang. Je weet al snel dat je toch echt een andere ernstige ziekte onder de leden hebt.

Goed beschouwd heb je last van angst- en stressgevoelens en projecteer je deze gevoelens op je lichaam.

Klinisch psycholoog Anja Greeven heeft onderzoek gedaan naar diagnostiek en behandeling van hypochondrie.

Volgens Greeven is hypochondrie is een onderschat probleem, en komt deze stoornis bij 1 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking voor.

Volgens Greeven is hypochondrie niet onbehandelbaar. Volgens haar kan cognitieve gedragstherapie uitkomst bieden. Bij cognitieve gedragstherapie wordt precies in kaart gebracht wat de angsten van de patiënt zijn. De patiënt wordt vervolgens aangemoedigd om alternatieve, niet-fatalistische verklaringen te zoeken voor lichamelijke symptomen.

Naast cognitieve gedragstherapie kan de patiënt volgens Greeven gebaat zijn bij behandeling met het medicijn paroxetine (seroxat). Waarbij paroxetine volgens haar op de korte termijn werkt en cognitieve gedragstherapie vooral op de lange termijn werkt.

Het onderzoek van Greeven wees uit dat cognitieve gedragstherapie en behandeling met paroxetine beiden – zowel op korte termijn (direct na de behandeling) als op lange termijn (na vijf jaar) – succesvol waren in vergelijking met een placebobehandeling waarbij patiënten een niet-werkzame pil kregen. Op de lange termijn bleek vooral cognitieve gedragstherapie effectief.

Echter, ongeveer 53% van de patiënten rapporteerde na vijf jaar nog steeds hypochondrische klachten. Voor een groot deel heeft de psychische stoornis dus een chronisch beloop en heeft deze vorm van behandeling hypochondrie dus weinig succes.

Goed bedoelde tips die niet werken

Er worden op internet vele, goedbedoelde, tips op internet gegeven om iets aan hypochondrie te doen. Voorbeelden van deze tips zijn:

  • Verbeter je voedingspatroon

  • Ga sporten

  • Leer je ontspannen

  • Pas je gedachten aan

  • Schrijf je angsten van je af

  • Praat over je klachten

  • Doe ademhalingsoefeningen

  • Luister naar muziek waarmee jij je kunt ontspannen


Helaas helpen deze, goedbedoelde, tips je niet verder als je hypochondrie hebt omdat de onderliggende oorzaak van je aandoening niet wordt opgelost.

Behandeling Hypochondrie door de oorzaak op te lossen

De onderliggende oorzaak van je ziekteangst ligt in de onverwerkte emoties die je hebt. In de meeste gevallen ben je er niet bewust van dat je deze onverwerkte emoties hebt.

Je draagt de oorzaak van die ziektevrees dus zonder dat je het weet met je mee!

Deze onverwerkte emoties veroorzaken verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam. In de Oosterse wereld is dit al vele honderden jaren bekend. Onder andere bij acupunctuur wordt van deze kennis gebruik gemaakt.

Als gevolg van deze verstoringen in het energie systeem van je lichaam ervaar je iedere keer weer die angst voor ziektes. De verstoringen zijn ook de reden dat je angsten iedere keer weer de kop op steken. Hoe vaak er ook tegen je gezegd wordt dat je niet ziek bent.

Je blijft last houden van je angst voor ziektes totdat deze verstoringen in jouw energetisch systeem worden opgelost.

Worden de energetische verstoringen opgelost, dan zal je merken dat de oorzaak van je angst is verdwenen. En dat jij je weer goed kunt voelen. Zonder nog bang te zijn voor ziektes

Wil jij ook je ziektevrees achter je laten? Ga dan naar…....

Klik NU hier voor
behandeling hypochondrie
die werkt


Behandeling hypochondrie Disclaimer
HypochondrieEntire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.