Nekklachten stressNekklachten Stress

Als gevolg van stress kan je last van je nek krijgen. Ik zal uitleggen hoe het komt dat je pijn in je nek krijgt door stress en van welke andere klachten je nog meer last kunt krijgen door stress.

Ik zal ook laten zien waardoor stress ontstaat, wat de onderliggende oorzaak van stress is en hoe je deze oorzaak snel kunt verhelpen.
Nekklachten SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van emotionele problemen zoals stress en de daaraan gerelateerde klachten.

Ik heb al bijna dan 20 boeken over emotionele problemen, waaronder over het snel en effectief aanpakken van stress, geschreven.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun stress en de gevolgen daarvan snel op te lossen.

Eerst zal ik laten zien wat stress is en waardoor het ontstaat. Daarna zal ik een beknopte opsomming geven van de stresssymptomen.

Tot slot zal ik vertellen wat de onderliggende oorzaak van je stressgevoelens is en hoe je je stress en daarmee je nekklachten stress kunt verhelpen.Wat is stress

Stress wordt vaak omschreven als: druk, onnatuurlijke spanning, geestelijke spanning of grote geestelijke druk en overbelasting.

Als gevolg van de stress die je hebt worden talrijke processen in je lichaam in werking gezet. Zo worden er onder andere de stresshormonen, adrenaline en noradrenaline, afgescheiden door het bijniermerg.

Hierdoor gaat je hart sneller slaan zodat er meer bloed naar je spieren zal stromen. Je ademhaling gaat vlugger en wordt oppervlakkiger.

Daarnaast zullen de huidbloedvaatjes zich samen trekken om zo bloedverlies dat kan ontstaan door een gevecht te verminderen. Hierdoor zal je wit wegtrekken en krijg je koude handen.

Je begint te zweten omdat dit je zal beschermen tegen het oververhit raken wanneer je in een gevecht beland of wanneer je snel moet vluchten om je in veiligheid te brengen.

Daarbij wordt ook het hormoon cortisol afgescheiden. Dit om je bloedsuikerspiegel te verhogen. Hierdoor zullen je spieren voldoende brandstof hebben om te vechten of te vluchten.

Eén van de gevolgen van de afgifte van adrenaline en noradrenaline is dat je spieren zich zullen aanspannen.

Wanneer er onvoldoende tijd voor herstel is kan je als gevolg hiervan last van je schouders of nek krijgen.

Nekklachten StressOf er ontstaan nekklachten stress door de voortdurende aangespannen nekspieren of omdat de nekklachten ontstaan vanuit de gespannen schouderspieren.

Op zich is het niet ongezond om af en toe stress te ervaren. Het is zelfs heel goed mogelijk dat je als gevolg van stressgevoelens stress beter gaat presteren.

Echter, het is niet goed voor je wanneer je vaak of langdurig last van stress hebt. Als gevolg hiervan krijg je namelijk onvoldoende gelegenheid tot ontspanning en herstel.
Lichamelijke Stress Symptomen
De lichamelijke symptomen van stress zijn:
Slaapproblemen, aanhoudende vermoeidheid, weinig eetlust, rugpijn, hoofdpijn, nekklachten, verhoogde bloeddruk, huidproblemen zoals eczeem, puistjes of vlekken, verminderde afweer waardoor je snel last hebt van infectieziekten, maag- of darmklachten, maagzweer, allergieën, ontstekingen en zenuwtrekjes.Psychische Stress Symptomen
De psychische symptomen van stress zijn:
Vlug bang zijn, snel geïrriteerd, huilbuien, depressieve stemmingen, concentratieproblemen, sarcasme, onverschilligheid, schikachtig zijn, veelvuldig piekeren, besluiteloosheid, onzekerheid, uitstelgedrag, verlies van creativiteit, niet meer kunnen lachen, overbezorgdheid.Oorzaken van stress zijn

Stress kan door een groot aantal oorzaken ontstaan. Ik heb hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Overbelasting
  Te moeilijke taken, teveel werk of inspanning, onvoldoende ondersteuning, te weinig rust en vrije tijd, een openbaar optreden.

 • Ingrijpende gebeurtenis
  Gewelddadig incident, een ernstige ziekte, een operatie, overlijden van een dierbare, een echtscheiding of invaliditeit.

 • Verlies van controle
  Geen inspraak of verlies van inspraak in de werksituatie, niet luisteren van kinderen, afhankelijkheid van een bureaucratische instelling.
Vrij van nekklachten stress

Denk je eens in hoe goed jij je zult voelen zonder die stress en de nekklachten die daardoor ontstaan.

Verlost van nekpijn kan jij eindelijk weer lekker in je vel zitten.

Hoe goed ziet dat er uit?

Hoe mooi klinkt dat je in de oren?
Wat niet werkt

Er zijn vele methodes en tips die worden aanbevolen om stress en de daardoor veroorzaakte pijn in de nek op te lossen. Ik heb hier een aantal van die aangeraden methodes en tips voor je op een rijtje gezet. Ik vertel er ook bij waarom deze methodes en tips niet werken.

Massages
Bij massages wordt getracht door het tot rust brengen van de ademhaling, bloedsomloop en spieren, ook op psychisch gebied ontspanning te verkrijgen.

Massages kunnen goed werken om de pijn in de nek door stress te verminderen. Echter, steekt de stress weer de kop op, dan krijg je weer last van pijn in je nek.

Ontspanningsmethodes
Er wordt vaak aangeraden om je stress te verminderen door je meer en bewuster te ontspannen. Methodes waarmee jij je kunt ontspannen zijn dan bijvoorbeeld het luisteren naar ontspanningsmuziek of natuurgeluiden zoals bosgeluiden of het geluid van de zee.

Je kunt je ook ontspannen door het beoefenen van yoga of relaxatietechnieken.

Deze methodes om je te ontspannen geven je het idee dat je daadwerkelijk iets aan je stress doet. En op dat moment kan je zeker meer ontspannen zijn. De onderliggende oorzaak van je stress wordt echter niet opgelost en wanneer er maar iets gebeurd kan je alweer last van stress hebben.

Kunstzinnige therapie
Soms wordt aangeraden om met behulp van kunstzinnige therapie de psychische spanning af te bouwen om zo de stressgevoelens te verminderen. Kunstzinnige therapie lost helaas ook de onderliggende oorzaak van je stress niet op waardoor de spanning weer snel oploopt zodra je terug bent in het dagelijkse leven.

Kruiden
Er wordt ook wel aangeraden om kruiden te gebruiken om tot rust te komen en zo je nekklachten stress te verminderen.

Voorbeelden van deze kruiden zijn:

  Valeriaan
  Het is gebleken dat Valeriaan een kalmerende werking heeft. Week de kruiden een nacht lang in het water. Drink drie kopjes van per dag waarvan tenminste één kopje een uur voor het slapen gaan. Gebruik één eetlepel op drie kopjes water.

  Amerikaanse Ginseng
  Amerikaanse Ginseng is een medicinale plant die al vele duizenden jaren in Noord-Amerika en sinds enkele eeuwen in China wordt gebruikt om stress te verminderen. Daarnaast geeft Amerikaanse Ginseng je energie.

  Meidoorn
  Meidoorn heeft ook een kalmerende werking, verhoogt de hartprestatie, normaliseert de bloeddruk en vermindert ritmestoornissen van het hart, die het gevolg zijn van stress.

  Lavendel
  Lavendel wordt al vele honderden jaren toegepast om overspannen zenuwen te kalmeren. Daarnaast vermindert Lavendel spanningshoofdpijn. Je kunt een aftreksel maken van lavendelbloemen en daarin een bad nemen. Of je kunt bij spanningshoofdpijn enkele druppels enkele druppels olie op de slapen masseren.

  St. Janskruid
  Het is bekend dat St. Janskruid goed werkt om het stressniveau te verminderen. De werkzame stoffen in St. Janskruid zijn hyperforine en hypercine.

  Kruiden kunnen inderdaad helpen om stress te verminderen. Verwacht van kruiden echter geen wonder. Ik zie ze meer als ondersteuning dan als daadwerkelijke oplossing voor stress.Goed bedoelde tips voor verminderen van stress
Deze goed bedoelde tips worden vaak gegeven om stress te verlagen:

 • Trek geen overhaaste conclusies
  Zorg ervoor dat je onderscheid blijft maken tussen wat er echt gebeurt, en je gedachten en je gevoelens daarover.

 • Buig negatieve gedachten om in positieve
  Verander de gedachtes die je hebt, zoals: "Ik kan dit niet en het zal mij ook niet gaan lukken", in: "Ik doe het gewoon en ik zie wel hoe dat uitpakt".

 • Houd je niet bezig met problemen die je op dat moment toch niet kunt oplossen

 • Ga minstens 1 keer per week sporten

 • Schrijf alles wat je moet onthouden op, dan hoef je er verder niet meer aan te denken

 • Luister naar een CD met natuurgeluiden zoals vogelzang, klaterende beekjes of een ruisende branding

 • Ga ontspanningsoefeningen of Yoga beoefenen

 • Leg de lat niet te hoog

 • Drink ontspannende thee, hierdoor kan je beter in slaap komen

 • Sta eerder op, hierdoor kan je rustiger de dag beginnen

 • Masseer je voetzolen met massage olie


Goed bedoelde tips voor verminderen van nekklachten
Deze goed bedoelde tips worden vaak gegeven om nekklachten te verminderen:

 • Houd je nek warm met een sjaal

 • Leg een warme kersenpit in je nek

 • Neem een hete douche met massage straal in de nek

 • Blijf bewegen

 • Zoek een masseur die je nek losmaakt

Helaas zijn dit allemaal slechts goedbedoelde tips. Deze tips zorgen er niet voor dat de oorzaak van je stressgevoelens en daarmee je nekpijn wordt opgelost.

De bovenstaande methodes en tips tegen stress werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van de gevolgen van stress en nekklachten stress niet wordt weggenomen.De oorzaak van je klachten

Het is in de Oosterse wereld is dit al vele duizenden jaren bekend dat het lichaam niet alleen bestaat uit botten, spieren, pezen, organen en bloed. Je lichaam heeft namelijk ook een energiesysteem.

Door dit energiesysteem stroomt de energie van je lichaam. In China noemt met deze energie ‘Chi’ en in Japan ‘Ki’. Dit betekent levensenergie.

Neckklachten Stress Acupuctuur

Bij acupunctuur en acupressuur wordt van de kennis van het energiesysteem gebruik gemaakt.

Er wordt bij acupunctuur getracht om met naaldjes het stromen van de levensenergie door het energiesysteem te bevorderen.

In de Westerse wereld is een tiental jaren pas (her)ontdekt dat het lichaam ook een energiesysteem heeft.

Door het energiesysteem van je lichaam hoort je energie vrij te stromen. Is dit het geval, dan voel jij je over het algemeen goed. Emoties komen en emoties gaan. Je hebt dan nooit lang last van stressgevoelens.

Echter, als gevolg van onverwerkte emoties en emotionele trauma’s ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Veelal zijn deze onverwerkte emoties onbewust. Je weet dus niet dat je er last van hebt.

Doordat er verstoringen in je energiesysteem ontstaan kan je energie steeds minder goed stromen. Hierdoor ontstaan emotionele klachten zoals stress en de daaraan gerelateerde lichamelijke klachten zoals nekklachten.

Dit is dan ook de reden waarom al die goed bedoelde adviezen en methodes tegen stress en nekklachten stress niet helpen. De adviezen en methodes bieden geen blijvende oplossing omdat de onderliggende oorzaak van je klachten, de blokkades in je energiesysteem, niet worden verholpen.

Ben je echter in staat om de verstoringen in het energiesysteem te verhelpen, dan zullen je stress en daarmee de nekklachten stress verdwijnen.

Wil jij weten hoe ook jij je stress en de daardoor ontstane nekklachten snel kunt oplossen? Ga dan naar…...

Klik NU hier voor
oplossing voor stress en nekklachten stress
Nekklachten Stress Disclaimer
Stress Keelpijn
Morpheus Emotionele Bevrijding Home
WikipediaEntire contents Neckklachten Stress copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.