Last van
angst voor het donker?Angst voor het donker

Heb jij angst voor het donker en wil je daar vanaf? Met deze nyctofobie tips leg ik uit hoe jij jouw angst achter je kunt laten.

Coach Jan Heering over angst voor donker behandeling.
Beste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van angsten zoals angst voor het donker.

Ik heb al meer dan 30 boeken over het aanpakken angsten, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik vele cliënten geholpen om hun angsten op te lossen.Wat is angst voor het donker?

Het bang zijn in het donker of angst voor de duisternis wordt ook wel aangeduid als nyctofobie, achluofobie, lygofobie en scotofobie.

‘Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM) zegt over fobieën:
‘Bij een fobie is de angst buiten proporties gezien de dreiging, en wel voor specifieke (omschrijfbare) situaties of specifieke zaken, het zijn irrationele (niet-logisch) maar emotioneel reacties.’

Je kunt dus stellen dat er sprake is van een fobie wanneer je last hebt van een extreme, irrationele angst voor een situatie, plaats, object, persoon of dier en je vermijdingsgedrag vertoont.

Je doet er dan van alles aan om die situatie die jou angst aanjaagt te vermijden.

Bang zijn in het donker komt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet alleen bij kinderen voor. Angst voor het donker bij volwassenen komt ook veel voor.

Uit een onderzoek in Groot Brittannië bleek dat circa 40% van de volwassenen het liefst niet ’s nachts door het huis loopt wanneer de lichten uit zijn. Tevens bleek dat circa 10% niet uit bed durft te komen om naar het toilet te gaan.

Ik zal beginnen om in het kort te vertellen wat de nyctofobie symptomen zijn.

Daarna zal ik uitleggen wat de onderliggende oorzaak van jouw angst voor het donker fobie is. En hoe deze kan worden opgelost

Nyctofobie symptomen

Overdag is er niets aan de hand maar als ’s avonds het licht uit gaat, dan slaat de paniek toe.

Je kunt in huis bang zijn voor het donker, je slaapt dan het liefst met het licht of een lichtje aan.

Je kunt ook last hebben van nyctofobie wanneer je buiten in het donker bent.

Bij deze fobie is het niet de duisternis zelf die angstaanjagend is, maar om hetgeen er zou kunnen gebeuren. Dus om de mogelijke gevaren die er in het donker zouden kunnen zijn.

En ben je creatief en heb je veel fantasie, dan kan je veel bedreigende zaken bedenken die zich mogelijk in het donker schuilhouden.

Nyctofobie symptomen


angstvoorhetdonker nyctofobie
  • Snelle ademhaling
  • Transpireren
  • Beven
  • Hartkloppingen
  • Versnelde ademhaling
  • Drukkend gevoel op de borst
  • Duizelingen
  • Angstige gedachten
  • Last hebben van sombere stemmingen


Gedragsproblemen
Als gevolg van de angst sta je erop dat er ’ s nachts een lampje aan is. Hoe vervelend je partner dat ook vindt. Je zier er van te voren al tegenop om ergens te gaan logeren omdat je dan niet weet of er ’s nachts voldoende licht is.

Je probeert het in het donker naar buiten gaan zoveel mogelijk te vermijden. Want wie weet wat zich in het donker heeft verstopt.

Nyctofobie behandeling

Er worden vele behandelmethodes aangeboden voor straatvrees. Helaas werken de meeste methodes niet of slechts langzaam.

Ik zal een aantal van deze methodes bespreken. Ik heb daarbij ook de nadelen van deze behandelmethodes aangeven.

Ik zal daarna aangeven wat de onderliggende oorzaak van jouw vrees voor het donker is en wat je er aan kunt doen.

Cognitieve gedragstherapie
De meest gebruikte therapeutische behandeling van fobieën is cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT omvat blootstelling aan de bron van de angst, maar in een gecontroleerde omgeving.

De gedachte hierachter is dat je angst als het ware zal uitdoven.

Ik denk dat er niets erger is dan in het donker moeten zijn wanneer je daar bang voor bent. In mijn ogen is nyctofobie therapie waarbij exposure plaatsvindt een psychische en emotionele zwaar belastende vorm van therapie.

Nyctofobie medicatie
Om de angst voor het donker hanteerbaar te maken wordt ook wel Antidepressiva en anxiolytica voorgeschreven. Al dan niet in combinatie met therapie.


Daarnaast is het natuurlijk zo dat medicatie de onderliggende oorzaak van je angsten niet oplost. Hierdoor moet je de medicijnen tot je blijven nemen om die angst voor het donker te blijven onderdrukken.

Nyctofobie oorzaak

Angst heeft een functie in het leven. Het doel hiervan is om ons uit onveilige situaties te houden zodat we kunnen overleven. Je kunt het zien als het alarmsysteem van de hersens.

We spreken dan van een functionele angst.

De angst wordt echter een probleem wanneer deze van invloed is op je dagelijkse leven en wanneer het een irrationele angst is. Dus wanneer je bang bent voor iets dat niet een echt gevaar is.

Het is al enige tijd bekend dat dat irrationele angsten worden veroorzaakt onverwerkte emoties. Deze onverwerkte emoties zijn veelal onbewust. Je weet dus niet dat je ze hebt.

Deze onverwerkte emoties veroorzaken op hun beurt verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam.

In het Verre Oosten weet men dit al vele duizenden jaren. Er is in China een boek van circa 5000 jaar geleden gevonden waarin de werking van het energiesysteem van het lichaam al werd beschreven.

Een aantal behandelmethodes waaronder acupunctuur is op de werking van het energiesysteem gebaseerd. Men tracht bij acupunctuur met behulp van naalden de betreffende blokkades in het energiesysteem op te lossen.

Wanneer je geen last hebt van verstoringen in je energiesysteem, dan voel jij je over het algemeen goed en positief.

Emoties komen en gaan. En je hebt geen last van intense angsten zoals achluofobie zoals angst voor het donker ook wel wordt genoemd.

Als gevolg van de blokkades in je energiesysteem ervaar jij jouw angstgevoelens iedere keer in het donker weer. Of zelfs wanneer je er aan denkt.

Hoezeer je ook probeert je angsten te ontlopen door je vermijdingsgedrag. Of door het licht aan te laten ‘s nachts.

En wat je er ook aan doet om van je aandoening af te komen. Je blijft last houden van je angsten totdat de verstoringen in jouw energetisch systeem worden opgelost.

Worden deze energetische verstoringen opgelost, dan ben jij van jouw angst voor het donker verlost.

Gelukkig is het oplossen van de verstoringen in je energiesysteem relatief eenvoudig om te doen.

Wil jij ook jouw nyctofobie oorzaak voor eens en altijd oplossen? Ga dan naar …...In dit artikel wordt ingegaan op wat de symptomen zijn van scotofobie of te wel angst voor de duisternis.

Andere aanduidingen voor deze angst zijn achluofobie, lygofobie en nyctofobie.

Het bang zijn in het donker of angst voor de duisternis wordt ook wel aangeduid als nyctofobie, achluofobie, lygofobie en scotofobie.

Er wordt ook wel gezegd dat je in het donker de situatie niet kunt overzien. En dat je doordat je geen controle hebt je last krijgt van je angsten.

Angst in het donker overwinnen, dat kan je zelf, zoals ik heb uitgelegd in dit artikel.

Het kan gebeuren dat je bang bent dat in het donker zich monsters en spoken ophouden. Vooral wanneer je een levendige fantasie hebt. Of wanneer je net een film hebt gezien die daarover gaat.

De traditionele vorm van achluofobie behandeling is exposure techniek al dan niet in combinatie met medicatie.

Hoewel achluofobie medicatie er voor kan zorgen dat de ergste angstgevoelens worden onderdrukt is dit in onze ogen geen oplossing voor deze aandoening omdat de onderliggende oorzaak niet wordt opgelost.

Wat is achluofobie wordt vaak gevraagd. Dit is de angst voor donker of de duisternis.

Wat te doen tegen angst in het donker? Je kunt deze angst natuurlijk proberen onder controle te houden door ’s nachts het licht aan te laten.

Het is echter de vraag of dat echt een oplossing is.

Of je kunt de onderliggende oorzaak van je angst oplossen. Dan ben je er voor eens en altijd vanaf.Morpheus home
nyctofobie DisclaimerEntire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.Show / Hide