Angst voor gaten
trypofobieAngst voor gaten

Wil jij graag weten wat jouw trypofobie oorzaak is? Ik zal hier uitleggen wat de onderliggende oorzaak van jouw angst is én ik zal vertellen hoe jij jouw angstklachten kunt aanpakken.


Tunnelvrees overwinnen SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van angsten.

Ik heb al meer dan 30 boeken over het aanpakken angsten op mijn naam staan.

Ik zal beginnen om in het kort te vertellen wat de betekenis van trypofobie is en wat de symptomen van deze aandoening zijn.

Daarna zal ik tips geven tegen angst voor gaatjes.

Tot slot zal ik uitleggen wat de onderliggende oorzaak van jouw angstklachten is én hoe je deze oorzaak kunt oplossen.

Trypofobie betekenis

Trypofobie is een irrationele angst voor gaten, angst voor kleine gaatjes of angst voor gaten in de huid.

Het is, tot nu toe, nog geen klinisch erkende fobie. Je kan er dus geen informatie over vinden in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

Er wordt wel gezegd dat angst voor gaatjes een nieuwe fobie is maar deze angst bestaat waarschijnlijk net zo lang als andere angsten.

Er zijn mensen die bevestigen dat ze al vele jaren, lang voordat het Internet zijn intrede had gedaan, last hadden van deze angst.

Echter doordat informatie door gebruik van het Internet nu veel sneller gedeeld wordt dan vroeger lijkt het alsof de angst voor gaatjes een relatief nieuwe fobie is.

Het bekend worden van de angst voor gaten

Het lijkt erop dat de bekendheid van trypofobie in 2003 is aangewakkerd door een email met daarin een foto van borst met lotuszaadjes.

De eerste studie naar de angst voor gaatjes fobie is gedaan door Arnold Wilkins en Geoff Cole.

In hun publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science stellen zij dat de trypofobie oorzaak te vinden zou zijn in een biologische afkeer en niet op een aangeleerde culturele angst.

En dat de fobie ontstaat als gevolg van een hersenreactie die de bepaalde vormen associeert met een gevaarlijke situatie.

Angst voor gaten symptomen

Wanneer je iets ziet, in het echt of een afbeelding, waardoor je Trypofobie wordt getriggerd, dan kan je last krijgen van de volgende symptomen:
angst voor gaten


 • Transpireren
 • Beven
 • Hartkloppingen
 • Versnelde ademhaling
 • Drukkend gevoel op de borst
 • Duizelingen
 • Het gevoel hebben flauw te gaan vallen
 • Slaapproblemen
 • Hevige angstgevoelens
 • Paniekaanvallen
 • Angst om de controle te verliezen

  Angst voor gaten behandeling

  In de reguliere geneeskunde worden over het algemeen de volgende therapievormen voorgeschreven in geval van fobieën:

  Cognitieve therapie
  Cognitieve therapie wordt wel voorgeschreven ter behandeling van erstige angstklachten. Hierbij tracht men je anders te laten denken en een andere interpretatie te geven aan je gevoelens.

  Het is helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan om je gedachtepatronen te veranderen.

  Exposuretherapie
  Bij Exposure (= blootstelling) therapie wordt stapje voor stapje meer en meer geconfronteerd met datgene waar jij bang voor bent. Dus voor afbeeldingen met gaten of iets met gaatjes.

  De gedachte hierachter is dat je door het keer op keer ondergaan van je angst, je angst als het ware zal uitdoven.

  Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen is het een psychisch een zware belasting om je angst iedere keer weer te ondergaan.

  Dit is een vorm van therapie die wij niet aanraden als trypofobie behandeling.

  Kruiden tegen angst voor gaten

  Er zijn een aantal kruiden die kunnen worden gebruikt om angst te verminderen.
  Ik zal hier een kort overzicht geven van deze natuurlijke middelen die goed verkrijgbaar zijn bij drogist, gezondheidswinkel en op het Internet.

  Valeriaan
  Valeriaan is een veel gebruikt natuurlijk middel om angstklachten te verminderen. Het is licht rustgevend en kan toegepast worden bij nervositeit en rusteloosheid. Lichamelijke angstsymptomen zoals hartkloppingen, trillen en buikpijn verminderen bij toepassing van valeriaan.

  Valeriaan kan je gebruiken in de vorm van thee, tabletten en tinctuur.

  Kamille
  Kamille werkt rustgevend en wordt dan ook veel gebruikt bij rusteloosheid, nervositeit en angstgevoelens. Dit kruid heeft tevens een rustgevend effect op maag en darmen.

  Kamille wordt veelal gebruikt in de vorm van thee. Je kunt Kamillethee maken kokend water over de kamillebloemen te gieten en dit een minuut of 3 te laten trekken. Verwijder daarna de bloemen, bijvoorbeeld met een fijne zeef.

  Er wordt afgeraden om kamillethee te drinken bij medicijnengebruik. Zwangere vrouwen wordt afgeraden kamillethee drinken omdat het drinken van deze thee baarmoedersamentrekking tot gevolg kan hebben.

  Passiebloem
  Passiebloem of passieflora zoals het ook vaak wordt genoemd, wordt al eeuwenlang gebruikt als kalmeringsmiddel. Zelfs de Maya’s en de Inca’s gebruikten al de passiebloem.

  Passiebloem helpt niet alleen bij angstklachten maar ook bij slapeloosheid, nervositeit, toevallen, spierkrampen, hysterie en hypertensie.

  In studies is aangetoond dat passiebloem net zo effectief is bij het verminderen van angstsymptomen als medicatie.

  Passiebloem verdooft niet, maakt je niet suf en heeft geen nare bijwerkingen.

  Let op! Hoewel gebruik van passiebloem veilig is zijn sommige deskundigen van mening dat het beter niet samen met antidepressiva van de MAO-remmende groep gebruikt kan worden.

  Je kunt passiebloem innemen in de vorm van capsules en tabletten, druppels en als thee.

  Neem om thee te maken één theelepel gedroogde passiebloem en overgiet dit met kokend water. Laat dit een minuut of 5 trekken en zeef dit vervolgens. Drink dit aftreksel drie maal daags

  Angst voor gaten tips

  Ik wil je nog een Trypofobie tip geven in de vorm van een ademhalingsoefening die je kunt doen om je angstgevoelens snel te verminderen.

  Deze ademhalingsoefening tegen angst wordt onder meer gebruikt door de Amerikaanse mariniers (Navy Seals). Zij moeten namelijk kalm zijn in de meest hectische (oorlogs) omstandigheden zodat zij effectief kunnen blijven handelen.

  De ademhalingsoefening wordt 4x4 box breathing genoemd.

  ademhalingsoefening tegen angst
  • 1. Adem volledig uit in 4 seconden door je neus
  • 2. Houd dit 4 seconden vast
  • 3. Adem in 4 seconden in door je neus
  • 4. Houd dit 4 seconden vast
  • Herhaal bovenstaande stappen.


  Blijf ontspannen terwijl je je adem aan het vast houden bent.

  Lukt het je niet om je adem vast te houden? Doe dan de 4x4 ademhaling die ik hieronder beschrijf.

  De 4x4 ademhaling tegen angst gaat als volgt:
  • 1. Adem volledig uit in 4 seconden door je neus
  • 2. Adem in 4 seconden in door je neus
  • Herhaal bovenstaande stappen.


  Angst voor gaten oorzaak

  Het is al enige tijd bekend dat dat angsten veroorzaakt kunnen worden door onverwerkte emoties. Deze onverwerkte emoties kunnen ontstaan als gevolg van een (traumatische) ervaring. Dat hoeft echter niet het geval te zijn.

  Onverwerkte emoties zijn veelal onbewust. Je weet dus niet dat je ze hebt en er last van hebt.

  Angsten kunnen ook aangeleerd zijn. Je hebt dan van anderen gezien hoe die ergens bang van werden en je hebt dat overgenomen.

  Al deze oorzaken veroorzaken verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam.

  In het Verre Oosten is al vele duizenden jaren bekend dat het lichaam een energiesysteem heeft en dat verstoringen hierin van invloed zijn op je emotionele en lichamelijke gezondheid.

  Bij Acupunctuur maakt men gebruik van deze kennis en tracht de behandelaar de verstoringen in het energiesysteem te verhelpen met behulp van de bekende kleine naaldjes.

  Wanneer het energiesysteem van je lichaam vrij is van verstoringen, dan ben jij meestal positief gestemd en voel jij je goed.

  Je hebt misschien wel eens last van negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld stress en verdriet maar daar blijf je niet in hangen.

  Wanneer er echter sprake is van een verstoring in het energiesysteem van je lichaam, dan kan er sprake van zijn dat je last van hevige angsten krijgt.

  En deze angsten kunnen zich manifesteren als angst voor heel specifiek zaken zoals bijvoorbeeld angst voor gaten.

  Je kunt wel proberen je angst te ontlopen door afbeeldingen van gaten en situaties in het dagelijkse leven waarmee je met gaatjes geconfronteerd zou kunnen worden te vermijden, maar daarmee los je de oorzaak van je angst niet op.

  En je angst proberen op te lossen door er over te praten lukt ook niet zoals je inmiddels al hebt gemerkt.

  Praten lucht misschien op maar lost, helaas, niets op.

  Je blijft last houden van je angst voor gaatjes totdat de verstoringen in jouw energetisch systeem zijn verholpen.


  Gelukkig is het aanpakken van je klachten op deze manier relatief eenvoudig om te doen.

  Wil jij ook jouw angst voor gaatjes voor eens en altijd oplossen? Ga dan naar …...

  Angst voor gaten medicatie

  Volgens de Mayo Clinic, een vooraanstaand Amerikaans instituut, kunnen bètablokkers en antidepressiva als medicatie voorgeschreven om de symptomen van fobieën te onderdrukken.

  Veel gebruikte bètablokkers om angst te verminderen zijn propranolol, atenolol en pindolol.

  Bètablokkers verlagen de hartslag en de bloeddruk waardoor de lichamelijke angst symptomen verminderen. Eén van de voordelen is dat deze medicijnen snel werken, meestal al binnen een uur.

  Eén van de grootste nadelen van het gebruik van bètablokkers is de afhankelijkheid ervan. Je kunt niet meer zonder.

  Dit komt onder meer doordat de oorzaak van je angst voor gaatjes niet wordt opgelost. Je bent slechts de symptomen aan het onderdrukken.

  Verder kunnen bij gebruik van bètablokkers bijwerkingen optreden zoals krampen, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, koude handen en voeten, diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, hallucinaties en nachtmerries.

  Wij zijn geen voorstander van trypofobie medicatie omdat dit de onderliggende oorzaak van de klacht niet oplost.

  Trypofobie informatie

  Trypofobie hand
  Op het Internet zijn inmiddels veel afbeeldingen te vinden die de angst voor gaatjes aanwakkert.

  Of waarvan je onpasselijk wordt, zelfs al heb je geen last van deze aandoening.

  Bedenk dat veel van deze afbeeldingen met opzet zo zijn gemanipuleerd dat zij walging en/of angst oproepen.

  Meer achtergrond informatie hierover hoe de informatie over angst voor gaten zich op het Internet heeft ontwikkeld kan je vinden op deze website

  Angst voor gaatjes
  Het is natuurlijk heel eenvoudig om er voor te zorgen dat je dit soort afbeeldingen niet meer ziet, simpelweg door niet meer te zoeken op de aandoening.

  Mocht je toch last houden van je angst, dan kan je altijd nog de tips die ik heb gegeven opvolgen of kiezen voor een behandeling.

  Trypofobie betekenis is angst voor gaatjes, angst voor gaten, angst voor gaten in de huid.

  Op het Internet zijn nu tal van afbeeldingen te vinden die gaten in de hand of huid laten zien.

  Een aantal zijn dusdanig bewerkt dat je er onpasselijk van wordt als je er naar kijkt. Ook als je geen last hebt van deze angst.  Wil jij ook jouw angst voor gaten voor eens en altijd oplossen? Ga dan naar …...

  wikipedia
  Morpheus home
  Angst voor gaten Disclaimer  Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.