Introductie in EFT

Wat is EFT?
Emotional Freedom Techniques (EFT) is een methode die is gebaseerd op het wegnemen van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam.

Verstoringen in het energiesysteem van je lichaam zorgen ervoor dat je (hevige) emoties voelt en blijft voelen over bepaalde gebeurtenissen en situaties.

Deze verstoringen verhinderen dat je deze emoties kunt loslaten en zorgen voor een onbalans in je energiesysteem.

Het wegnemen van de verstoringen in je energielichaam vindt plaats door het aantikken van uiteinden van energiebanen (meridianen) die zich verspreid over je lichaam bevinden. Door tijdens het aantikken je bewust te focussen op je probleem of een bepaald deel daarvan, wordt de verstoring in je energiesysteem opgeheven.

Wanneer je energiesysteem weer in balans is, dan is de emotionele lading van de gebeurtenis of situatie opgeruimd. De herinnering is nog aanwezig, de (emotionele) lading is verdwenen.

Kennis over de energiebanen van het lichaam bestaat in het Verre Oosten al duizenden jaren. Deze kennis wordt onder andere gebruikt bij accupunctuur. In het Westen heeft de wetenschap zich tot voor kort hier niet intensief mee bezig gehouden.

Inmiddels is er een geheel nieuwe richting in de psychologie ontstaan. Deze richting, Energy Psychologie, biedt revolutionaire mogelijkheden voor het oplossen van emotionele klachten en vele lichamelijke klachten. Onderzoek heeft laten zien dat methodes die zich met Energy Psychologie bezighouden sneller én beter resultaat hebben dan conventionele behandelmethodes (Wells, Polglase, Andrews, Carrington en Baker , 2000)

Velen gaan in therapie om op de één of ander manier trauma’s en pijnlijke herinneringen te verhelpen. In de meeste gevallen brengt dit slechts onvoorspelbare resultaten en jarenlange therapie.

Methodes die gebaseerd zijn op Energy Psychologie, pakken het probleem aan waar het zich bevindt. In het energiesysteem van het lichaam. Wanneer dit systeem weer in balans wordt gebracht zijn de negatieve (pijnlijke) emoties en de daardoor veroorzaakte klachten verdwenen.Grote voordelen van EFT zijn:
· Eenvoudige handelingen
· Snel aan te leren
· Korte behandelingsduur
· Klachten kunnen snel en volledig verdwijnen
· Pijnloos en niet belastend
· Géén tranen
· Géén heftige emotionele ontladingen
· Géén pijnlijke herbeleving
· Géén uitgebreide anamnese / intake nodigAchtergronden van EFT
De grondlegger van EFT is Gary Craig. Hij heeft zich gebaseerd op principes die ontdekt zijn door dr. Roger Callahan.

Dr. Callahan, een klinisch psycholoog met ruim veertig jaar ervaring, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om manieren te vinden om mensen te genezen van o.a. angsten en fobieën omdat hijzelf sinds zijn kindertijd hier last van ondervonden heeft.


Dr. Callahan


Callahan had een cliënt die doodsbang was voor water. Na een jaar van therapie, waarbij hij alle mogelijke therapie vormen probeerde, was de klacht nog steeds niet verholpen. Echter nadat Callahan een punt onder het oog van zijn cliënt aantikte, was de angst voor water plotseling verdwenen.

Op basis van deze ontdekking heeft Callahan Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Hij heeft zijn methode zo genoemd omdat hij ervan uitging dat emotionele problemen veroorzaakt worden door gedachtevelden.

Bij TFT wordt voor iedere klacht een andere volgorde van aantikken van de energiebanen aangehouden. Dit maakt dat TFT alleen geschikt is voor gebruik door opgeleide therapeuten.

Gary Craig heeft TFT bestudeerd en aangepast waarbij eenvoud en resultaat voorop stonden.


Gary CraigCraig heeft zijn methode EFT genoemd. Door de eenvoud van deze methode is het mogelijk dat iedereen EFT kan toepassen.Waarvoor kan je EFT toepassen?
Het toepassingsgebied van EFT is enorm. Het bestrijkt onder meer:
· Oplossen van emotionele klachten; zoals bijvoorbeeld fobieën, depressies, neuroses, trauma’s, enz.

· Verhelpen van vele fysieke klachten; bijvoorbeeld allergieën en hoofdpijn

· Het aanpassen van ongewenste overtuigingen. Wat is voor jou waar en wil je dat? Wat denkt je bijvoorbeeld dat je (niet)kunt, (niet) durft, enz.

· Je identiteit (zelfbeeld) aanpassen. Wie ben jij en wie wil jij zijn? Ik ben een mislukkeling, ik ben succesvol.

· Doelen bereiken: stoppen met roken, afvallen, diploma of rijbewijs behalen

· Betere sportprestaties neerzetten.
· Succesvol zijn op zakelijk gebied.
· Enz.

Tot zover de introductie in EFT. In het volgende artikel leer je hoe je EFT snel zelf kunt toepassen.

Wil je meer weten over EFT, voor meer informatie over ‘Adventures in EFT’, het beste boek over EFT, klik hier
Klik hier om contact op te nemen
om met EFT snel je klachten op te lossen

© MORPHEUS Instituut Mei 2004

Show / Hide