Stop Emotie EtenStop emotie eten

Grijp jij naar eten om vervelende emoties te onderdrukken? Ik zal uitleggen hoe het komt dat je gaat eten om je maar beter te voelen én wat je eraan kunt doen om dit achter je te laten.


Emotie Eten SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van emotionele problemen zoals emotie eten.

Ik heb al bijna dan 20 boeken over emotionele problemen, waaronder, waaronder over emotie eten, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun emotionele klachten snel op te lossen.

Ik zal eerst kort ingaan op de symptomen van emotie eten.Daarna zal ik een vertellen wat de onderliggende oorzaak emotioneel eten is en hoe ook jij kunt stoppen met emotie eten.

Emotie eten

Je kunt of wilt niet geconfronteerd worden met akelige emoties en grijpt daarom naar eten.

Je probeert door het eten niet je honger te stillen maar om vervelende emoties zoals bijvoorbeeld boosheid, eenzaamheid, perfectionisme of verdriet te dempen.

Stop Emotie Eten

Je weet ook wel dat je de problemen niet op oplost door ze weg te eten. Maar je kunt niet anders.

Het eten helpt even om de emotie te dempen. Daarna komt die onaangename weer keihard de kop op steken.

Samen met andere emoties zoals schuldgevoel omdat je een eetbui hebt gehad.

Stoppen met het grijpen naar eten wordt steeds moeilijker omdat je lichaam gewend is aan de snacks zodra de emoties de kop op steken.

Naderhand probeer je zoveel mogelijk al dat eten te compenseren door bijvoorbeeld veel te sporten, over te geven, te laxeren of heel weinig te eten.

Echter, door dit compensatiegedrag ontstaat er weer een hongergevoel waardoor je de drang krijgt om naar eten te grijpen. Hierdoor ontstaat een situatie waar bijna niet meer uit te komen is.


Stop emotie eten

Denk je eens in hoe goed jij je zult voelen wanneer je niet meer naar eten hoeft te grijpen om je goed te voelen

Verlost van dat emotionele eten kan jij eindelijk weer lekker in je vel zitten.

Hoe goed ziet dat er uit?

Hoe mooi klinkt dat je in de oren?


Wat niet werkt

Er zijn vele tips met methodes op het internet te vinden om emotie eten te stoppen. Ik heb hier een aantal van die veel gegeven adviezen voor je op een rijtje gezet. Ik vertel er ook bij waarom deze methodes en tips niet werken.

 • Over je gevoelens en gedrag praten.
  Je kunt wel met anderen je emotie eten praten (mocht je dat al durven). Echter, zoals je hebt gemerkt lucht praten over het naar eten grijpen je maar even op. De volgende keer dat die nare emoties de kop op steken kan jij je weer niet beheersen en lijkt eten weer de enige uitweg.

 • Je gedrag trachten te onderdrukken.
  Helaas werkt het onderdrukken en trachten te bedwingen niet. Op een gegeven moment houd je het niet meer en grijp je toch weer naar eten.

  Traject bij een psycholoog
  Hierbij wordt je jeugd doorgespit om zo de oorzaak van het emotionele eten te achterhalen en te behandelen. De wachttijden voor een dergelijk traject zijn vaak lang. Daarnaast is het traject veelal zeer langdurig en is uitkomst de hoogst onzeker.

 • Alternatieve geneeswijzen
  Helaas werken de meeste alternatieve therapieën en middeltjes niet of slechts heel langzaam.


Goed bedoelde tips voor het stoppen van emotie eten
Er worden veel, goed bedoelde tips gegeven om met emotioneel eten te stoppen. Ik zal hiervan een aantal voorbeelden geven:


 • Wees bewust van negatieve gedachten
  Als je weer naar eten hebt gegrepen en je denkt: “Ik heb al zoveel gegeten, het maakt nu niet meer uit, ik eet nog meer.” , bedenk dan dat je toch kunt besluiten om te stoppen met nog meer eten.

 • Zoek afleiding. Ga wandelen, doe iets creatiefs, bel een vriendin of ga een goed boek lezen.

 • Zorg dat er iets gezonds te eten in de buurt is zoals een mueslireep, worteltjes, rijstwafels, etc.

 • Haal niet te veel eten in huis.

 • Schrijf je emoties waardoor je gaat eten op.

 • Stop met compenseren na een eetbui.Helaas zijn dit allemaal slechts goedbedoelde tips. Deze tips zorgen er niet voor dat de oorzaak van emotioneel eten wordt opgelost.


De bovenstaande methodes en tips tegen emotie eten werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak niet wordt weggenomen.


Stop emotie eten door de oorzaak op te lossen

Het is in de Oosterse wereld is dit al vele duizenden jaren bekend dat het lichaam niet alleen bestaat uit botten, spieren, pezen, organen en bloed. Je lichaam heeft namelijk ook een energiesysteem.

Door dit energiesysteem stroomt de energie van je lichaam. In China noemt met deze energie ‘Chi’. In Japan spreekt met van ‘Ki’. Dit betekent levensenergie.

Bij acupunctuur en acupressuur wordt van de kennis van het energiesysteem gebruik gemaakt. Er wordt bij acupunctuur getracht om met naaldjes het stromen van de levensenergie door het energiesysteem te bevorderen.

In de Westerse wereld is een tiental jaren pas (her)ontdekt dat het lichaam ook een energiesysteem heeft.

Door het energiesysteem van je lichaam hoort je energie vrij te stromen. Is dit het geval, dan voel jij je over het algemeen goed.

Echter, als gevolg van onverwerkte emoties en emotionele trauma’s ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Veelal zijn deze onverwerkte emoties onbewust. Je weet dus niet dat je er last van hebt.

Als gevolg van verstoringen die je energiesysteem optreden kan je levensenergie steeds minder goed stromen. Door dit verminderde stromen van deze energie ontstaan emotionele klachten.

Het is dus belangrijk dat je gaat beseffen dat de oorzaak van die vervelende emoties, die nare gedachten en vreemd gedrag zoals naar eten grijpen ‘slechts’ een gevolg zijn van verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

Dit is dan ook de reden waarom al die goed bedoelde adviezen en tips tegen om emotioneel eten te stoppen niet helpen.

Deze tips en adviezen bieden namelijk geen oplossing omdat de onderliggende oorzaak van je klachten, de blokkades in je energiesysteem, niet worden verholpen.

Ben je echter in staat om de verstoringen in het energiesysteem te verhelpen, dan hoef jij niet meer naar eten te grijpen.Wil jij weten hoe ook jij emotie eten kunt stoppen? Ga dan naar…...

Stop emotie etenStop Emotie Eten Disclaimer
Morpheus Emotionele Bevrijding HomeEntire contents Stop Emotie Eten copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.