Hoe kan je Stress Verlagen?Stress Verlagen

Heb je last van stress en wil je daar iets aan doen. Ik zal uitleggen hoe jij op een eenvoudige manier je stress kunt verminderen.


Stress Verlagen SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van emotionele problemen zoals stress.

Ik heb al meer dan 20 boeken over het aanpakken van emotionele problemen, waaronder over stress, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik vele cliënten geholpen om hun stress en de daaraan gerelateerde klachten snel op te lossen.

Ik heb hieronder in het kort een aantal stress symptomen op een rijtje gezet. Daarna kan je lezen wat de onderliggende oorzaak van je stress is en hoe je het beste het stress verlagen kunt aanpakken.Wat is stress?

Stress kan worden aangeduid als: grote geestelijke druk of geestelijke spanning, onnatuurlijke spanning of overbelasting.

Zodra je stress gaat ondervinden worden in je lichaam een aantal processen in je lichaam in werking gezet. Zo worden er onder andere grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen) vrijgegeven aan je bloedbaan.

Als gevolg hier van gaat je versnelt je hartslag en gaat je bloeddruk omhoog. Je spieren gaan zich aan spannen, Hierdoor gaan de bloeddruk en hartslag omhoog, je spieren spannen zich aan, je zintuigen worden scherper en je pijngevoeligheid daalt.

Je lichaam is hierdoor klaar om een gevecht aan te gaan of om op de vlucht te slaan. Dit noemen we ook wel de vecht- of vluchtreactie.

Je ervaart echter niet alleen stress als gevolg van daadwerkelijke gevaren. De meeste stress ervaar je als gevolg van zaken waarvan jij denkt die zullen gaan gebeuren (maar nooit daadwerkelijk plaatsvinden).

Voorbeelden hiervan zijn; denken dat je te laat zult komen voor een afspraak, dat jij je werk niet op tijd zal afkrijgen, enz.

Of door zaken waar je weinig of niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld een stoplicht dat op rood springt. Of een tram die voor je neus gaat wegrijden.

Je lichaam reageert echter iedere keer weer op de zelfde manier: door afgifte van adrenaline en cortisol.

Stress ervaren is niet ongezond. Je kunt door stress zelfs beter gaan presteren.

Het is echter ongezond wanneer je vaak of langdurig last hebt van stress. Er is dan onvoldoende gelegenheid tot ontspanning en herstel.Lichamelijke Stress symptomen

Ik heb hier een aantal van de lichamelijke klachten van stress voor je op een rijtje gezet:
 • Aanhoudende vermoeidheid

  Stress Verlagen

 • Nekpijn

 • Pijnlijke schouders

 • Spierpijn

 • Hartkloppingen

 • Gewrichtspijn

 • Transpireren.

 • Rugpijn

 • Pijn op de borst
  Doordat de borstspieren gespannen blijven ontstaat een pijnlijk, drukkend gevoel

 • Maag en darmklachten. Je kunt last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, verstopping of diarree.

 • Slaapproblemen die als gevolg van stress kunnen ontstaan zijn:
  niet of moeilijk in slaap komen
  vaak wakker worden
  vroeg wakker worden

 • Huidproblemen zoals: jeuk, roodheid, psoriasis, jeuk, roodheid, acne of eczeem.

 • Hoofdpijn.
  Je kunt ook last krijgen van spanningshoofdpijn of migraine door stress.

  Spanningshoofdpijn is een hoofdpijn waar je al last van hebt wanneer je opstaat. De eerste uren van de dag is dit type hoofdpijn nog niet heel sterk aanwezig. Naarmate dag verstrijkt wordt dit type pijn echter erger.

  Bij rust zal spanningshoofdpijn afnemen of volledig verdwijnen.

  Migraine is zeer intens. Je krijgt dan te maken met een migraineaanval die wel enkele uren kan duren. Soms kan een migraineaanval wel een aantal dagen aanhouden. Vaak ben je tijdens een aanval erg misselijk en moet je overgeven.

  Je kunt tijdens een migraineaanval slecht tegen licht en lawaai. Na een stressvolle periode is de kans op een migraineaanval het grootst.

 • Verhoogde bloeddruk

 • Duizeligheid

 • Verminderde weerstand tegen infectieziektesPsychische stress symptomen

Als gevolg van stress kan je last krijgen van de volgende psychische klachten:
 • Voor je gevoel sta voortdurend onder druk staat.

 • Je bent schrikachtig.

 • Je hebt last van gevoelens van eenzaamheid.

 • Je klaagt veel.

 • Je hebt depressieve stemmingen.

 • Je bent vlug van slag

 • Je barst snel in huilbuien uit.

 • Je vergeet veel.

 • Om het minste of geringste ben je chagrijnig.

 • Je bent voortdurend gehaast.

 • Je bent snel afgeleid en kunt nergens je aandacht lang bijhouden.

 • Je bent stiller en zwijgzamer dan normaal of je bent nu juist drukker en bent meer gaan praten.

 • Wat vroeger belangrijk voor je was heeft nu zijn betekenis voor je verloren.Oorzaak van stress

Je kunt last van stressgevoelens hebben als gevolg van verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden die ik je daarvan kan geven zijn:

 • Te hoge druk
  Een te zwaar takenpakket, teveel werk of inspanning, te weinig rust en onvoldoende tijd om je te ontspannen.

 • Te weinig druk
  Te weinig verantwoordelijkheid, geen uitdaging op het werk.

 • Verlies van controle
  Verlies van inspraak in situatie op het werk of thuis, pensionering, het afhankelijk zijn van bureaucratische instellingen.

 • Geen ondersteuning

 • Ingrijpende gebeurtenissen
  Een traumatische ervaring, een ernstige kwaal, een zware operatie, het sterven van een dierbare, een echtscheiding of invaliditeit.Stress verlagen

Denk je eens in hoe goed jij je zult voelen als jij het stress verlagen goed hebt aangepakt en vrij bent van je stress.

Verlost van die stressgevoelens kan jij eindelijk weer goed voelen. En weer vol energie zijn.

Je kunt dan je leven weer op pakken.

Stel je eens voor hoe mooi je leven er dan uitziet.
Wat niet werkt voor stress verlagen

Er worden heel veel adviezen op het internet gegeven om stress te verminderen. Ik heb een aantal van deze, goed bedoelde, tips voor je op een rijtje gezet en zal ook vertellen waarom deze tips niet werken.

 • Praten over je stress
  Praten over je stressgevoelens met een goede bekende die je kunt vertrouwen of een therapeut kan je een gevoel van bevrijding geven. Helaas is het zo dat praten niet de oorzaak van je stress op kan lossen. Je stress blijft dus iedere keer weer last krijgen van stress.

 • Ontspannen
  Er wordt vaak gezegd dat je meer moet ontspannen wanneer je last hebt van stress. De methodes die hiervoor vaak worden aangeraden zijn: het luisteren naar natuurgeluiden of ontspanningsmuziek, Yoga les nemen of het doen van ademhalingsoefeningen of relaxatietechnieken.

  Het kan zo zijn dat je door deze manieren je inderdaad iets meer ontspannen gaat voelen en dat je daardoor gaat denken dat je iets aan je stress hebt gedaan. Die stressgevoelens blijven echter toch weer terugkeren. Ondanks al je pogingen om te ontspannen.

 • Kruiden
  Er wordt soms aangeraden om kruiden te gebruiken om stress tegen te gaan. Voorbeelden van deze kruiden zijn: St. Janskruid, meidoorn, lavendel, knoflook, hop en salie.

  Van een aantal van deze kruiden kan je thee zetten. Anderen kan je gebruiken om een bad van te nemen of je ermee te masseren.

  Kruiden kunnen inderdaad stress verlagen. Het zijn echter geen wondermiddelen en het duurt enige tijd voordat je de resultaten zult bemerken.

 • Je stress uiten
  Een ander advies dat wordt gegeven om iets aan je stress te doen is om stoom af te blazen door je spanning te uiten. Dit kan je heel goed in de natuur doen.

  Je kunt dan gaan wandelen op een verlaten plek in het bos, in open weiden of op een verlaten strand en dan al de spanning uit je lijf te schreeuwen.

  Door het op deze manier uiten van je stress kan jij een gevoel hebben dat het stress verlagen is gelukt. Helaas krijg je ondanks al je inspanningen al weer heel snel last van die vervelende stressgevoelens waar je zo graag vanaf wilt.
De bovenstaande manieren werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van stress vermoeidheid niet wordt opgelost.Stress verlagen door de oorzaak op te lossen

Het is al meer dan vijfduizend jaar bekend in het Verre Oosten dat je lichaam niet alleen botten, spieren, pezen, organen en bloed bestaat. Je lichaam heeft namelijk ook een energiesysteem.

Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie. Deze levensenergie wordt in het Verre Oosten ‘Chi’ genoemd

Er is al meer dan 5000 geleden een boek over de werking van het energiesysteem van het lichaam in China geschreven.

Onder andere bij acupunctuur en acupressuur wordt van deze kennis gebruik gemaakt en wordt getracht het stromen van de levensenergie te stimuleren om zo lichamelijke en mentale klachten te verhelpen.

Bij Acupunctuur worden hiervoor de dunne naaldjes gebruikt. Bij Acupressuur gebruikt men drukpunten die gedurende langer tijd worden aangedrukt.

Is jouw energiesysteem vrij van blokkades, dan zal jij je over het algemeen goed voelen. Je bent dan meestal positief gestemd en je hebt geen last van stressgevoelens.

Echter, als gevolg van onverwerkte emoties en stress ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Hierdoor ontstaan belemmeringen bij het stromen van de levensenergie.

Des te minder je levensenergie stroomt, des te meer zal je van psychische en lichamelijke klachten last hebben.

Het is daarom van belang dat je gaat inzien dat jouw onbegrijpelijke stressgevoelens ‘slechts’ de gevolgen zijn van de blokkades in jouw energiesysteem.

Daarom blijf je dan ook last houden van je stress en de daaraan gerelateerde klachten.

Dit is dan ook de reden waarom praten over je klachten, ademhalingsoefeningen, Yoga, ontspanningsoefeningen, enz. niet de manier zijn voor het stress verlagen.

Kan je echter de verstoringen in je energiesysteem op lossen, dan kan je stress verdwijnen.

Het oplossen van deze verstoringen in je energiesysteem kan op een relatief eenvoudige manier snel plaatsvinden.

Wil jij ook snel je stress verlagen? Ga dan Nu naar……...

Klik Nu hier om
stress op te lossen
Stress Verlagen
Met Kruiden Stress
Morpheus Emotionele Bevrijding Home
WikipediaEntire contents Stress Verlagen copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.