Tips om depressieve gevoelens te verminderen - deel 2

Nadat ik 'Tips om depressieve gevoelens te verminderen' had geschreven bedacht ik de volgende dag dat ik nog veel meer makkelijk toe te passen tips had die je verder kunnen helpen, mocht je last hebben van dit soort gevoelens.


Op dit moment werk ik aan deze pagina. Er komen dus nog aanvullingen en veranderingen en de onvermijdelijke foutjes in de spelling worden zoveel mogelijk weggewerkt. In hoeverre ik die spelfouten zie, wat nog wel eens lastig is voor mij op de één of andere manier. Heb dus geduld en begrip.


Meer tips om depressieve gevoelens te verminderen

Laat alcoholische drank staan.

Lees de labels van de vitamines voordat je ze koopt. Laat ze staan wanneer er vulstoffen inzitten die niet gezond zijn zoals bv: soja,  gemodificeerd zetmeel, citroenzuur, maisolie of ander oliën behalve extra vierge olijfolie.

Gebruik dagelijks vitamine D3

Gebruik dagelijks vitamine E

Gebruik dagelijks Nicinamide ( vitamine B3)

Eet geen kant en klaar maaltijden. Lees maar op het label wat er allemaal in zit, dan snap je waarom.

Lees alle labels van voedingsmiddelen die je wilt kopen. Laat zo veel mogelijk alles staan waar plantaardige olie, soja, carrageen of gom in zit.

Geen chips door alle plantaardige olie die er in zit.

Eet regelmatig aardappelen als koolhydraatbron. Heel goed doorkoken. En als het half kan, ik doe het soms toch voor de afwisseling en gemak, niet de gekruide krieltjes uit de supermarkt. Deze zijn bereid met plantaardige olie.

Ben je toe moe om een maaltijd klaar te maken of kan je je er niet toe zetten, neem dan een paar bekers met melk en juice d'orange met wat zout erin.

Eet gelatine. Vroeger kregen onze voorouders veel gelatine binnen omdat bijna alles van een geslacht dier werd gegeten. Niet alleen de magere stukjes vlees zoals tegenwoordig. Eet per dag 3 tot 6 eetlepels gelatine poeder. Ik los 1 eetlepel op in een mok warm water. Met een paar flinke scheppen suiker erbij is het te drinken. Wel een apart luchtje, mijn oudste dochter die eigenlijk wel alles lust wilde het proberen maar de geur was te veel voor haar. Gelatinepoeder van Jacob Hooy in de zakken is een redelijk betaalbare optie. Wil je het beste van het beste, neem dan 'Great Lakes Gelatin' in de groene bus.

Drink minder thee. Thee is oestrogeen opwekkend, en dat wil je juist zo min mogelijk hebben.

Drink veel koffie. Koffie heeft tal van goede eigenschappen, onder andere dat je stofwisseling wordt versneld. En dat op gang komen van je lichaam is juist wat je nodig hebt wanneer je depressieve gevoelens hebt.

Neem een paar maal per dag een half theelepeltje zuiveringszout. Ik doe het meestal bij mijn gelatinepoeder drankje.

Zorg ervoor dat je een voortdurende toevoer van suikers binnenkrijgt. Om te kunnen functioneren hebben je hersens suikers nodig. Geef ze die ook. Eet daarom veel fruit. En gebruik suiker als je te weinig suikers op een andere manier binnenkrijgt.

Ga meer bewegen. Vooral wandelen of rustig fietsen hebben de voorkeur. En denk eraan dat je door je neus blijft in-en uitademen. 

Vooral geen sporten doen waarvan je buitenadem raakt. Dus niet hardlopen, op de loopband rennen op de sportschool of daar buiten adem sporten op de andere cardioaparatuur zoals fiets of crosstrainer. Dus ook geen Crossfit.

Bouw meer spieren op, die verbranden vet (ook als je op de bank zit) en verhogen je stofwisseling. Ga daarom aan krachttraining doen. Dat kan in een fitnesscentrum. Maar ook bijvoorbeeld op een grasveldje, lekker in de buitenlucht. Ik doe dat zelf met een TRX training (zoek dit soort training maar op youtube). Train rustig zodat je niet buiten adem raakt, dus voldoende rust tussen de setjes nemen. Stop met de oefening voordat je spieren helemaal leeg zijn.

Mocht je willen gaan trainen met een TRX, dan kan je gerust een imitatie versie daarvan kopen. De orginele zijn heel duur (veel te duur als je het mij vraagt). Het wordt ook wel een 'suspension trainer' genoemd. Ik heb de versie van Tunturi aangeschaft, die koste circa €30 op marktplaats. Deze voldoet zeer goed en werkt nu na 2 jaar nog steeds perfect.

Aard jezelf. Maak zoveel mogelijk contact met de aarde. Dit kan je doen door op blote voeten te gaan lopen buiten. Of met blote voeten in de tuin te gaan zitten. Ik train op het grasveldje op blote voeten wanneer het maar kan.

Ga ook geaard slapen. Dit kan op verschillende manieren. Ikzelf heb een geaard kussensloop. Mijn oudste dochter heeft een geaard laken. En mijn jongste dochter is geaard door middel van een band aan haar enkel die met een draad is verbonden met de aarde van het stopcontact.

Wanneer ik aan het werk ben achter de computer zit ik sinds enige tijd ook geaard. Ik heb een band om mijn pols die verbonden is met de aarde van een stopcontact.

Deze polsband is een antistatische band, kan je vinden op Aliexpress voor minder dan 1$ als je goed zoekt.
Vermijd en blokkeer blauw licht. Blauw licht is overal. Dit komt van lampen, tv, pc, smartphones. Ga zoveel mogelijk naar buiten. Beperk de tijd dat je op je computer en smartphone zit. Stel een blauwfilter in zoals bv f.lux voor windows.

Draag 's avonds een blauwlicht blokkerende bril (kan je vinden op Aliexpress een paar $). Hier heb ik besteld, even naar beneden scrollen voor 'Anti Blue Ray Glasses'.


Ik ben nu aan het experimenteren om gedurende al mijn computertijd een blauwlicht blokkerende bril te dragen. 


Ga meer in de zon. Bouw dit langzaam op zodat je huid niet gaat verbranden. Het is ook niet nodig om uren en uren lang achter elkaar in de zon te zitten/liggen. Een aantal malen per dag 10 minuten in de zon is ook goed. Niet direct na het zonnen douchen, dan was je de vitamine D3 die de huid aanmaakt eraf.

Maak je eigen zonnebrandcrème of gebruik een veilige (mocht je die kunnen vinden). De meeste zonnebrandcrèmes richten meer schade aan dan dat je er baat bij hebt door de ingrediënten die er inzitten. Heel veel van wat je op je huid smeert wordt er door opgenomen en komt dus in je lichaam. Wanneer ik weet dat ik lang in de zon ben gebruik ik zonnebrandcrème, maar dan wel eentje die ik zelf maak.

Mijn zelfgemaakte zonnebrandcrème bestaat uit kokosolie en extra vierge olijfolie (verhouding 3 : 1 om het smeerbaar te houden). En ik voeg een paar druppels jodium toe. De beschermingsfactor is ca 4, houd daar rekening mee wanneer je langdurig in de zon moet zijn. Dit is een nieuw experiment voor mij, hoe de crème er uiteindelijk uit gaat zien qua verhouding tussen de ingrediënten weet ik nog niet.

Ben je toch verbrand, neem dan om de schade tegen te gaan aspirine (de echte, dus geen paracetamol) en een theelepeltje kokosolie in. Je kunt ook nog Niacinamide innemen tegen de brandschade.

Draag lichte kleding wanneer je naar buiten gaat, daar gaat de zonnestraling voor een deel doorheen. Ik loop zelf nu rond in witte hempjes wanneer de zon schijnt en ik in de tuin zit of daarin bezig ben.

Kan je niet naar buiten of is het te koud buiten, ga dan dicht bij het raam zitten. De infraroodstralen van de zon gaan door het glas heen, zodat je er toch profijt van hebt.

Besteed (veel) minder tijd op het Internet en houd je verre van Social Media.

Kijk niet meer naar het nieuws en lees geen krant meer, daar wordt je toch  niet blij van. De focus ligt vooral op wat er allemaal mis is/gaat/zal kunnen gaan. Het is de vraag als je daar blij van wordt. Wordt je er niet blij van, stop er dan mee.

Ga iets doen waardoor je in contact komt met andere mensen. Dit is voor mij ook een lastige maar wanneer je last hebt van depressieve gevoelens ben je vooral met jezelf bezig en zit je als het ware in je eigen (gedachten) wereldje opgesloten. Ik heb gemerkt dat wanneer je andere mensen spreekt je eigen gedachten op een ander, minder depressief, spoor terechtkomen.


Laat je hersens anders werken

Wanneer je last hebt van depressiviteit, dan zijn je hersens gewend om depressieve gedachten te denken. En des te meer je deze gedachten hebt, des te meer krijg je ze omdat dat het makkelijkste is voor de hersenen.

Probeer eens aan iets anders te denken. Bijvoorbeeld aan die keer, toen je wél blij was. Wanneer dat ook was. Of toen het wél fijn was. En hoe meer je dat doet, des te gemakkelijker het wordt.

Of denk een iets minder depressieve gedachte. Dat er nog ergens een sprankje van hoop moet zijn. Hoop doet leven.

Boos worden is ook een manier om van je depressie los te komen. Misschien voor je omgeving wat minder leuk, want als je depressief bent, dan ben je vaak vooral stil en teruggetrokken. En als je boos bent, dan krijgen ze echt met je te maken. Maar het is wel een begin stap naar herstel.


Deel 1 van de tips kan je hier vindenIk geef deze tips vanuit eigen ervaring. Ik ben coach en heb niet gestudeerd voor arts en heb ook geen andere medische opleiding gedaan.
Disclaimer
Morpheus home


Entire contents copyright © Morpheus Institute. All rights reserved.


Show / Hide