Snelle antistress oefening

Wrijf en verminder je stress

Ik heb een heel eenvoudige antistress oefening voor je.

Je hebt dit vast wel eens gedaan.

Toen deed je het omdat waarschijnlijk je het koud had.

Je kunt het echter ook doen om je stress te verlagen.

Waar heb ik het over?

Ik heb het over in je handen wrijven.

Ben je gestrest en je wrijft een minuutje in je handen op een dusdanige manier dat ze warm worden, dan zal je merken dat je stressniveau aanmerkelijk gedaald is.

Waarom werkt dit eigenlijk?

Er zijn een paar redenen waarom het wrijven van je handen om ze te verwarmen kan helpen bij het verlagen van stress:

 1. Fysiologisch effect
  Wanneer je je handen over elkaar wrijft, stimuleer je de bloedcirculatie. Dit helpt bij het verwarmen van je handen en vingers. Een betere bloedtoevoer en warmte in de ledematen kan leiden tot een gevoel van ontspanning in het lichaam.
 2. Afleiding
  Het actief wrijven van je handen vormt een zinvolle, fysieke afleiding van waar je je druk over maakt. Het richt je aandacht tijdelijk op een eenvoudige, herhalende beweging in plaats van je stressvolle gedachten.
 3. Diepe ademhaling
  Wanneer je je concentreert op het verwarmingsproces, ga je vaak onbewust dieper ademen. Diepe, langzame ademhaling heeft een kalmerende werking en kan stressniveaus verlagen.
 4. Zelfverzorging
  Het nemen van een pauze om jezelf te verzorgen door je handen te verwarmen, kan een gevoel van zelfcompassie en welzijn bevorderen. Dit helpt om de geest te kalmeren.
 5. Ritueel
  Het kan een geruststellend, bijna ritueel gevoel hebben om de handen samen te wrijven bij stress - een vertrouwde, kalmerend gebaar.

Het is een eenvoudige, toegankelijke manier om wat ontspanning en rust te vinden bij stressmomenten en kan bijdragen aan een algemeen lager stressniveau.


Nu weet je het: ben je gestrest, wrijf stevig in je handen!


Wil je minder stress en meer energie?

Wil jij minder stress en meer energie? Bekijk dan deze video waarin mijn collega Alex van Galen uitlegt hoe je dat met eenvoudige oefeningen kunt bereiken.

boost-energie-qigong-w500


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering geeft antwoord op de vraag Hoe ontstress je?