Piekeren stoppen
hoe doe je dat?

Piekeren Stoppen

Dag en nacht malen gedachtes door je hoofd. Het gaat maar door. Je kunt het gewoon niet stoppen. Mentaal wordt je er door afgemat.

Je kunt geen rust meer vinden met je gedachten. Je blijft dwangmatig piekeren.

Er worden op het internet veel tips gegeven om piekeren te stoppen. Ik heb hieronder een aantal van deze tips op een rij gezet. Aan het einde van deze opsomming geef ik je een advies waarmee jij daadwerkelijk in staat bent om aan je piekeren een eind te maken.

Veel gegeven piekeren stoppen tips

Ga iets anders doen
Merk je dat je aan het piekeren bent, ga dan iets anders doen. Ga afleiding zoeken waardoor je gedachtes zich ergens anders op kunnen focussen.

Onderbreek je gedachtes
Merk je dat je weer aan het piekeren slaat, zeg dan heel hard STOP! Hierdoor ben je in staat om je gedachtenstroom te onderbreken.

Verander je gedachtes
Ga je negatieve gedachtes veranderen in positieve. Zeg tegen jezelf: “Ik denk aan ……….(de negatieve piekergedachte), maar ik ga nu aan ………………(nieuwe, positieve gedachte) denken. Herhaal dit een aantal malen.

Schrijf het op
Ben je weer aan het piekeren, schrijf dan al je gedachtes op papier. En leg het papier daarna ver weg.

Ga meer bewegen
Meer bewegen helpt tegen piekeren. Door te sporten ben je beter in staat om te ontspannen.

Sporten helpt ook. Sporten is een middel van ontspannen en helpt ook piekeren tegen te gaan.

Zet je hersenen aan het werk
Door je hersenen iets anders te laten doen hebben ze voor het piekeren geen tijd meer. Ga bijvoorbeeld visualiseren. Hierbij roep je in gedachten een beeld op van iets dat je goed doet voelen. Zorg ervoor dat je alle details van het beeld in gaat vullen zodat je je hersenen flink aan het werk zet.

Relativeer
Uit onderzoek van het Amerikaanse opinieweekblad The Nation is gebleken dat het bij het piekeren bij 40 procent gaat over dingen die zich nooit voordoen. Bij, 30 procent over zaken uit het verleden. 22 procent gaat over triviale zaken die niet de moeite waard zijn. 4 procent gaat over zaken waar we niets aan kunnen doen.

Slechts 4 procent gaat over zaken waar we wél iets mee kunnen. Zie dus in dat je gedachtes zich bezit houden met zaken waar je niets mee kunt.

Wil je weten hoe jij je piekeren stoppen eenvoudig kunt aanpakken?
Ga dan naar: Piekeren stoppen
Disclaimer

Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.