Schrijvend rouwen
heeft positief effect

Schrijvend rouwen heeft positief effect volgens een persbericht van het ANP. Het persbericht gaat als volgt:
Mensen die rouwen om een dierbare, kunnen gevoelens van eenzaamheid letterlijk van zich afschrijven. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van psychologe Karolijne van der Houwen aan de Universiteit Utrecht.

"Wanneer mensen schrijven over stressvolle gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, kan dat positieve gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid", aldus Van der Houwen, die stelt dat schrijven over het overlijden van een dierbaar persoon eerder nog weinig effect leek te hebben.

Zij deed onderzoek onder mensen die hun partner, kind, ouder, broer of zus hadden verloren. Ze maakte een interventie die bestond uit vijf specifieke schrijfopdrachten. De tussenkomst werd tijdens onderzoek via internet getest.

''Schrijven bleek gevoelens van emotionele eenzaamheid te verminderen en het ervaren van positieve emoties te vergroten, effecten die deels tot stand kwamen doordat mensen die schreven, minder gingen piekeren over hun verlies.

Hoewel deze effecten niet groot waren, hielden ze wel over langere tijd (vijf maanden) stand'', aldus Van der Houwen.

Tot zover het persbericht.

Ingrijpende emotionele gebeurtenissen waarbij een verlies van familielid, gezinslid, vrienden of bekenden spelen heeft een grote impact. De gevoelens van rouw die ontstaan kunnen lange tijd aanhouden.

Wanneer we dit bekijken door de bril van Energie Therapie kunnen we zeggen dat het verlies een verstoring veroorzaakt in het energiesysteem van je lichaam.

Het is dan ook belangrijk dat de emotionele klachten die je daarvan kunt ondervinden een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem.

Probeer jij je rouw te bespoedigen door het schrijven over je gevoelens, dan heeft dit slechts weinig succes, getuige de gevolgtrekkingen van de onderzoekster.

Je kunt echter wel je rouwproces bespoedigen door het oplossen van de verstoringen in je energiesysteem van je lichaam.

Meer informatie over het oplossen van paniekaanvallen kan je vinden op:

Klik hier voor het bespoedigen
van je rouwproces
Schrijvend rouwen heeft positief effect Disclaimer

Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Show / Hide