Last van gespannenheid?Gespannenheid

Heb je last van een vervelende gespannenheid en wil je daar iets aan doen? Ik zal uitleggen hoe jij op een eenvoudige manier die spanning kunt verminderen.


Gespannenheid wegnemen SpecialistBeste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het succesvol aanpakken van emotionele klachten zoals spanning en stress.

Ik heb inmiddels al meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele problemen, waaronder over stress, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik vele cliënten geholpen om spanningsklachten snel op te lossen.Ik heb hieronder in het kort een aantal gespannenheid symptomen op een rijtje gezet.

Verder heb ik een aantal tips voor je waardoor jij dat gespannen gevoel kunt verminderen.

Tot slot kan je lezen wat de onderliggende oorzaak van jouw gespannen gevoel is en hoe je deze oorzaak het beste kunt aanpakken.

Gespannenheid symptomen

Als gevolg van de spanningen reageert je lichaam waardoor je hart sneller gaat kloppen, je spieren zich aanspannen, je sneller gaat ademen en je spijsvertering op een lager pitje wordt gezet.

gespannenheid
Je lichaam is hierdoor klaar om een gevecht aan te gaan of om op de vlucht te slaan.

Dit noemen we ook wel de vecht- of vluchtreactie.

Dit alles wordt in werking gezet omdat je lichaam adrenaline afgeeft.

Tegelijkertijd geeft je lichaam ook cortisol af waardoor je een hogere bloedsuikerspiegel krijgt voor meer energie.

Wanneer de spanning verdwijnt normaliseert alles weer. Blijf je echter gespannen, dan kan je last krijgen van tal van lichamelijke en emotionele klachten.

Ik heb hieronder een aantal kenmerken van gespannen zijn voor je op en rijtje gezet.

 • Transpireren
 • Hartkloppingen
 • Rugpijn
 • Nekpijn
 • Pijnlijke schouders
 • Spierpijn
 • Pijnlijke kuiten
 • Gewrichtspijn
 • Pijn op de borst
  Dit ontstaat wanneer de borstspieren gespannen blijven waardoor je last kunt krijgen van een pijnlijk, drukkend gevoel.
 • Maag en darmklachten kunnen ontstaan omdat de spijsvetering op een laag pitje is gezet. Je kunt dan last hebben van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree.
 • Slaapproblemen
  Als gevolg van de spanning kan het zo zijn dat je niet of moeilijk in slaap kunt komen, heel vaak wakker wordt of ’s ochtends vroeg al wakker wordt en niet meer in slaap kunt vallen.
 • Huidproblemen zoals: jeuk, roodheid, psoriasis, jeuk, roodheid, acne of eczeem.
 • Hoofdpijn.
  Je kunt ook last krijgen van spanningshoofdpijn of migraine door stress. Spanningshoofdpijn is een hoofdpijn waar je al last van hebt wanneer je opstaat. De eerste uren van de dag is dit type hoofdpijn nog niet heel sterk aanwezig. Naarmate dag verstrijkt wordt dit type pijn echter erger.

  Bij rust kan spanningshoofdpijn afnemen of volledig verdwijnen.

  Migraine is zeer intens. Je krijgt dan te maken met een migraineaanval die wel enkele uren kan duren. Soms kan een migraineaanval wel een aantal dagen aanhouden. Vaak ben je tijdens een aanval erg misselijk en moet je overgeven.

  Je kunt tijdens een migraineaanval slecht tegen licht en lawaai. Na een periode voel spanning is de kans op een migraineaanval het grootst.
 • Verhoogde bloeddruk
 • Duizeligheid
 • Verminderde weerstand tegen infectieziektes
 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Gewichtsafname omdat je door de spanning maagproblemen hebt of gewichtstoename omdat je hevig trek hebt voor zoet en vet eten als gevolg van schommelingen van de bloedsuikerspiegel.


Je kunt ook last krijgen van de emotionele / psychische klachten bij gespannenheid:


 • Je hebt last van angstgevoelens.
 • Je maakt je veel zorgen en bent vaak ongerust.
 • Je bent onrustig.
 • Je bent zenuwachtig en nerveus
 • Je klaagt veel.
 • Je hebt sombere stemmingen.
 • Je bent vlug van slag
 • Je barst snel in huilbuien uit.
 • Je vergeet veel.
 • Om het minste of geringste ben je chagrijnig.
 • Je bent voortdurend gehaast.
 • Je bent snel afgeleid en kunt nergens je aandacht lang bijhouden.
 • Je bent stiller en zwijgzamer dan normaal of je bent nu juist drukker en bent meer gaan praten.
 • Wat vroeger belangrijk voor je was heeft nu zijn betekenis voor je verloren.


Je lichaam reageert altijd op de zelfde manier op spanning en stress. Namelijk door de afgifte van adrenaline en cortisol.

Af en toe spanning ervaren is niet ongezond. Je een gezonde dosis spanning kan je zelfs beter gaan presteren.

Het is echter ongezond wanneer contant gespannen bent. Er is gewoonweg niet voldoende gelegenheid om te herstellen wanneer je last hebt van chronische gespannenheid.

Oorzaak gespannenheid

Er zijn tal van oorzaken waardoor jij last kunt krijgen van dat gespannen gevoel. Ik heb hieronder een aantal oorzaken voor je op een rijtje gezet.


 • Ingrijpende gebeurtenissen
  Een traumatisch incident, een ernstige ziekte, een zware operatie, het sterven van een dierbare, echtscheiding of invaliditeit.
 • Geen ondersteuning
 • Te hoge druk
  Een te zwaar takenpakket, teveel werk of inspanning, te weinig rust en onvoldoende tijd om je te ontspannen.
 • Te weinig druk
  Te weinig verantwoordelijkheid, geen uitdaging op het werk.
 • Verlies van controle
  Verlies van inspraak in situatie op het werk of thuis, pensionering, het afhankelijk zijn van bureaucratische instellingen.


Gespannenheid tips

Ik heb hieronder een aantal tips voor je waarmee jij je gespannenheid verminderen kunt.

Praten over je gevoelens
Praten over je stressgevoelens met een goede bekende die je kunt vertrouwen of een therapeut kan je een gevoel van opluchting geven waardoor je er weer even tegen kunt. Of waardoor je kunt relativeren.

Ontspannen
Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen. Je kunt hiervoor luisteren naar natuurgeluiden of ontspanningsmuziek, Yoga les nemen of gewoon lekker buiten een wandeling maken.

Ademhalingsoefening
Veel gevoelens van spanning en stress ontstaan of worden versterkt door een verkeerde ademhaling. Wanneer je onder druk staat ga je vanzelf door je mond ademhalen. En ga je dat sneller doen.

Door deze manier van ademen geef je als het ware een seintje aan je lichaam dat het nodig is dat de vecht-vlucht reactie op gang moet komen waardoor de adrenaline en het cortisol worden afgegeven.

Met alle gevolgen van dien.

Je kunt de vecht-vlucht reactie onderdrukken door te blijven ademen door je neus.

En wanneer je dan ook nog bewust langzamer in en uit ademt, dan zal de vecht-vlucht reactie achterwege blijven waardoor jij je veel meer ontspannen blijft.

Kruiden gespannenheid
Er zijn tal van kruiden die kunnen helpen om spanning en stress te verminderen. Voorbeelden van deze kruiden zijn: St. Janskruid, meidoorn, lavendel, knoflook, hop en salie.

Van een aantal van deze kruiden kan je thee zetten. Anderen kan je gebruiken om een bad van te nemen of je ermee te masseren.

Bij kruiden duurt enige tijd voordat je de resultaten zult bemerken.

Gespannenheid wegnemen

Het is al vele duizenden jaren bekend in het Verre Oosten dat het lichaam niet alleen uit botten, spieren, pezen, organen en bloed bestaat. Je lichaam heeft namelijk ook een energiesysteem.

Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie. Deze levensenergie wordt in het Verre Oosten ‘Chi’ of ‘Ki’ genoemd

Er is in China een boek gevonden van meer dan 5000 jaar oud waarin de werking van het energiesysteem van het lichaam al werd beschreven.

Onder andere bij acupunctuur en acupressuur wordt van deze kennis gebruik gemaakt. Hierbij wordt getracht het stromen van de levensenergie te stimuleren om zo lichamelijke en mentale klachten te verhelpen.

Bij Acupunctuur worden hiervoor de bekende dunne naaldjes gebruikt. Bij Acupressuur gebruikt men drukpunten die gedurende langer tijd worden aangedrukt.

Is jouw energiesysteem vrij van blokkades, dan zal jij je over het algemeen goed voelen. Je bent dan meestal positief gestemd en je hebt geen last van een gespannen gevoel.

Echter, als gevolg van onverwerkte emoties en spanning ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Hierdoor ontstaan belemmeringen in het stromen van je levensenergie.

Des te minder je levensenergie stroomt, des te meer zal je van psychische en lichamelijke klachten last hebben.

Worden de verstoringen in je energiesysteem opgelost, dan kunnen dat gespannen gevoel en de daaraan gerelateerde klachten verdwijnen.

Gelukkig is het mogelijk om de betreffende verstoringen op een relatief eenvoudige en snelle manier op te lossen.

Wil jij ook jouw gespannenheid vlug achter je laten? Ga dan naar……...
Het is niet goed wanneer je een constant gespannen gevoel hebt. Je kunt gespannen zijn door onder andere werk, stress of door problemen in je relatie.

Wanneer je gestrest bent dan is het belangrijk dat je manieren vindt om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een flinke wandeling maken. De frisse lucht en lichaamsbeweging zullen je goed doen.

Je kunt er ook voor kiezen om aan Yoga te gaan doen of om te leren mediteren.

Wanneer je er de energie voor hebt, dan kan je er ook voor kiezen om flink te gaan sporten. Dit zal zeker helpen om spanning los te laten en je beterder te voelen.

Als gevolg van spanning kan jij je nerveus voelen, een opgejaagd gevoel hebben, last van hartkloppingen krijgen of last krijgen van andere symptomen.

Dus in antwoord op de vraag ‘Wat te doen bij gespannenheid?’, volg de adviezen op die ik hierboven heb gegeven.

Je kunt ook last krijgen van slaapproblemen als gevolg van de spanning. Slapen kan dan een probleem worden. Je kunt last hebben om in te slapen of om door te slapen. Ook kan het zo zijn dat je ’s ochtends al vroeg wakker wordt, terwijl je nog moe bent, maar dat je met geen mogelijkheid nog in kunt slapen.

Gespannen zijn zonder reden, tenminste zonder dat je nu een reden kan bedenken, kan ook. Dat is omdat er onbewust redenen aanwezig zijn voor deze gevoelens.

Je kunt ook last krijgen van je nekspieren als gevolg van gespannenheid door stress. Wanneer je dit merkt is het belangrijk dat je tijd voor ontspanning neemt. Ook als je denkt dat er geen tijd genoeg is.

Ander krijgen last van hun keel of voelen het alleen in hun hoofd. Voor ieder mens is het verschillend.

wat je als middel tegen gespannenheid kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld meidoorn, lavendel, knoflook, hop en salie. Je kunt ook bladeren of bladpoeder van de Moringa Oleifera boom gebruiken.

Vrijwel al de delen van de Moringa Oleifer, een tropische boom, zijn eetbaar en zijn geneeskrachtige.

De bladeren van de Moringa boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten zeer hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten.

Wanneer de bladeren gedroogd worden zijn ze voor langere tijd houdbaar en verliezen hierbij vrijwel geen voedingstoffen.
Met Kruiden Stress verminderen
Morpheus Emotionele Bevrijding Home
Wikipedia
Gespannenheid Verlagen DisclaimerEntire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Show / Hide