Laat spanning en stress weg smelten

Ik heb een snelle en effectieve techniek voor je die je overal kunt gebruiken om stress en spanning van je af te laten glijden. Je kunt deze oefening zelfs in de supermarkt doen terwijl je voor de kassa staat te wachten!

In NLP noemt men deze techniek ‘ankeren’. Je hersens hebben een enorme verzameling geankerde reacties opgeslagen. Je hersens doen dit ankeren namelijk je hele leven al en ik wed dat jij je daar niets van weet!

Kan jij je nog een activiteit herinneren waarvan je hield toe je klein was? Bijvoorbeeld naar het strand gaan. Als je nu als volwassenen weer het strand bezoekt komen die goede herinneringen weer naar boven.

Dit gebeurt omdat je hersens een anker hebben gecreëerd van die goede ervaringen. Daardoor komen die fijne gevoelens weer naar boven wanneer je een strand ziet.


De ankers die jij zo meteen gaat creëren kan je overal en altijd toepassen.

Je zal door een eenvoudig fysieke handeling, je duim en wijsvinger met de toppen op elkaar drukken, jezelf in een gewenste mentale staat kunnen brengen.

Misschien vind je het vreemd, maar eerst gaan we de stress ankeren. Want daar willen we toch vanaf? Dat klopt.

En dat doen we door eerst een stress-anker te creëren die we daarna direct laten opvolgen door een goedgevoel-anker.

Hierdoor zullen je hersens beide gevoelens met elkaar associëren en de stress, het gevoel waar je vanaf wilt, zal als het ware overschreven worden door het goede gevoel.

Je zal daardoor het goede gevoel ervaren in een situatie die normaal gesproken stressvol voor je zou zijn.

Zoals met alle oefeningen is dat hoe meer je ze doet ze des te beter zullen werken. Iedere keer dat je deze techniek toepast herprogrammeer jij je hersens.

Laat stress en spanning weg smelten oefening

1. Denk aan een situatie die stress bij je oproept.

2. Wordt je bewust waar jij je stress dan voelt. Hoe sterk voelt je stress op een schaal van 0 tot 10 waarbij 0 geen stress is en 10 je zoveel stress voelt dat je tegen het plafond zit?

3. Druk de toppen van duim en wijsvinger van je linkerhand stevig op elkaar terwijl jij je stress nog steeds voelt.

4. Time out: Denk aan iets anders. Bijvoorbeeld, wat was de naam van je leraar(es) in de eerste klas.

5. Bedenk welk gevoel je zou willen hebben in plaats van het gestreste gevoel uit stap 1 en 2. Dat kan bijvoorbeeld ontspannen zijn, blijheid, humor of iets anders.

6. Denk terug aan die keer dat jij je zo voelde. Maak het nu nog beter. Wat zie je? Maak het helderder, kleurrijker, helderder.
Wat hoor je?
Wat voel je?
Wat proef je?
Wat zeg je tegen jezelf?

Maak het allemaal zo goed en mooi mogelijk.

Heb je dat gedaan? Goed zo. Versterk alles nu nog 10 keer!

7. Druk de toppen van wijsvinger en duim van je rechterhand stevig op elkaar terwijl jij je zo goed voelt.

Je kunt er ook voor kiezen om verschillende gevoelens te ankeren. Dus bijvoorbeeld én ontspannen zijn én blijheid én humor.

Je ankert dan ieder gevoel apart, maar wel iedere keer met wijsvinger en duim van je rechterhand.

8. Bepaal door nog een keer de toppen van wijsvinger en duim van je rechterhand op elkaar te drukken hoe sterk het goede gevoel is op een schaal van 0 tot 10 waarbij 0 geen positief gevoel is en 10 je zoveel goed gevoel dat je bijna uit elkaar barst.

Zorg ervoor dat het goede gevoel veel sterker is het stress gevoel.

9. Vuur nu je negatieve anker af door de wijsvinger en duim van je linkerhand op elkaar te drukken.

Vuur zodra de stress voelt opkomen het positieve anker af door de wijsvinger en duim van je rechterhand op elkaar te drukken.

Houd dit minimaal 7 seconden vast.

10. Laat de wijsvinger en duim van je linkerhand los en houd de wijsvinger en duim van je rechterhand nog een paar seconden op elkaar gedrukt.

11. Time out: Denk aan iets anders. Bijvoorbeeld, wat was het weer op de tweede dag van je laatste vakantie?

12. Denk nu aan die situatie uit stap 1 die stress bij je opriep. Als het goed is, voel je nu veel minder of geen stress meer.

Voel je toch nog wat stress, vuur dan het positieve anker (rechterhand) nog een keer af.Mocht je in de toekomst weer in een situatie belanden die stress en spanning oproept, vuur dan het positieve anker af en je zult je weer goed voelen!ZONnige groet,

Jan Heering
Master Coach
Morpheus InstituutVind jij dit ook een techniek die het delen waard is? Deel het dan NU en druk op de daarvoor bestemde knoppen hieronder.Entire contents copyright © Morpheus Institute. All rights reserved.Aanbieding
van de week

Hawaiiaans EFT

Hawaiiaans EFT


Nu € 5,00 korting!

Bestellen / Meer info