Last van smetvrees?

smetvrees hebben is heel vervelend

Smetvrees hebben is heel vervelend. 

Als het gaat om persoonlijke hygiëne, is het belangrijk om schoon te blijven en ziektekiemen te vermijden.

Voor sommige mensen gaat deze bezorgdheid echter veel verder en kan het leiden tot, onder andere, obsessief handen wassen.

Smetvrees is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige angst voor ziektekiemen en infecties.

Dit veroorzaakt dwangmatig gedrag zoals herhaaldelijk handen wassen, het vermijden van openbare plaatsen en het gebruik van ontsmettingsmiddelen.

Deze aandoening kan invloed hebben op alle aspecten van het dagelijks leven, van persoonlijke relaties tot werkprestaties en kan resulteren in ernstige psychische stress en angst.

In dit artikel zal ik dieper ingaan op smetvrees, de oorzaken, symptomen en  geef ik je tips om er vanaf te komen.


Wat is smetvrees?

Smetvrees, ook wel bekend als OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), is een aandoening waarbij mensen een overmatige angst hebben voor ziektekiemen en besmetting.

Mensen met smetvrees voelen zich vaak verplicht om hun handen te wassen en zichzelf en hun omgeving constant te desinfecteren om ziektekiemen te vermijden.

Hoewel het hebben van een goede hygiëne belangrijk is, kunnen mensen met smetvrees het punt bereiken waarop hun handen vaak rood en gebarsten worden door overmatig wassen, en de huid geïrriteerd raakt door het gebruik van sterke ontsmettingsmiddelen.


Smetvrees oorzaken

smetvrees oorzaken

De oorzaken van smetvrees zijn niet volledig begrepen, maar er wordt gezegd dat het waarschijnlijk een combinatie van biologische, genetische en omgevingsfactoren is.

Studies hebben aangetoond dat smetvrees vaak voorkomt bij mensen met een voorgeschiedenis van angst of depressie.

Bovendien kan het hebben van een ouder met smetvrees de kans vergroten dat iemand ook smetvrees ontwikkelt.

Andere factoren, zoals traumatische gebeurtenissen of ernstige stress, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van smetvrees.

Ik zal zo dadelijk laten zien wat de onderliggende oorzaak van smetvrees is.


Smetvrees symptomen

smetvrees symptomen

Mensen met smetvrees ervaren vaak intense angst of paniek bij de gedachte aan ziektekiemen of besmetting.

Dit kan leiden tot dwangmatig gedrag, zoals het herhaaldelijk wassen van handen, het vermijden van openbare plaatsen en het gebruik van ontsmettingsmiddelen.

Andere symptomen van smetvrees zijn onder meer obsessieve gedachten over ziektekiemen en besmetting, een intense behoefte aan controle en perfectionisme, en problemen met persoonlijke relaties en werkprestaties als gevolg van de aandoening.


Vrij van smetvrees

De beste smetvrees tips lees je hier

Denk je eens in hoe mooi je leven er uit zal zien zonder die vervelende smetvrees.

Hoe goed jij je dan zal voelen.

Verlost van je klachten kan jij je dan eindelijk weer eens ontspannen voelen.

Je kunt je leven weer oppakken.

Hoe klinkt dat je in de oren?

Hoe fantastisch ziet dat eruit?


Wil jij ook die vervelende smetvrees achter je laten?

Klik NU hier voor
smetvrees overwinnen


Wat niet werkt

Er worden vele, goedbedoelde, adviezen gegeven om je stress en daarmee je trage hartslag te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Besef dat het normaal is om je zorgen te maken over hygiëne, maar dat overmatige bezorgdheid je dagelijkse leven kan beïnvloeden.
 • Probeer jezelf niet te isoleren van andere mensen of situaties waarin je mogelijk in contact komt met bacteriën.
 • Was je handen regelmatig, maar probeer niet obsessief te zijn over het aantal keren dat je ze wast. Een paar keer per dag is meestal voldoende.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items met anderen, zoals handdoeken of tandenborstels.
 • Gebruik desinfecterende middelen op plekken waar bacteriën zich snel kunnen verspreiden, zoals deurklinken of telefoons.
 • Maak onderscheid tussen "schone" en "vuile" gebieden in je huis, en houd ze gescheiden van elkaar.
 • Vertrouw op je eigen immuunsysteem om je te beschermen tegen ziekten in plaats van te vertrouwen op het vermijden van elk mogelijk risico.
 • Praat over je klachten met familie of vrienden.
 • Oefen mindfulness-technieken om te leren omgaan met stress en angst.
 • Herinner jezelf eraan dat niet alle bacteriën schadelijk zijn en dat sommige zelfs noodzakelijk zijn voor een gezond immuunsysteem.


De bovenstaande tips werken maar een beetje of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van smetvrees niet wordt opgelost.


Smetvrees behandeling die wél werkt

Het is inmiddels gebleken dat smetvrees wordt veroorzaakt door onverwerkte emoties en de verstoringen die hierdoor in het energiesysteem van je lichaam wordt veroorzaakt.

Van deze onverwerkte emoties ben jij je onbewust. Wat weet dus niet dat je ze hebt (en dat je er last van hebt).

Door de verstoringen in je energie systeem kom als het ware niet van die angsten af. En blijven je angsten terugkomen. Wat je er ook aan doet.

Dat is ook de reden waarom vele methodes en tips smetvrees behandeling niet werken.

smetvrees behandeling die wél werkt

De oorzaak wordt immers niet opgelost.

Worden de verstoringen in het energie systeem van je lichaam opgelost, dan verdwijnt je angst als vanzelf.

Hierdoor kan jij je klachten vlug achter je laten.

Je weet dan nog wel dat je voorheen last had van angstgevoelens maar die angsten zijn volledig verdwenen.

Je kunt je dan weer goed voelen!

Het goede nieuws is dat het oplossen van deze verstoringen relatief eenvoudig is.


Wil jij weten hoe jij de onderliggende oorzaak van je klachten kan oplossen? 

klikhiervoormeerinfomatie
3 signalen die wijzen op smetvrees

Smetvrees, ook bekend als obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) met betrekking tot hygiëne, wordt gekenmerkt door een buitensporige angst voor besmetting en een dwangmatige behoefte aan reinheid.

Hier zijn drie mogelijke signalen die kunnen wijzen op smetvrees:

Overmatig handen wassen

Mensen met smetvrees hebben vaak de neiging om hun handen herhaaldelijk en grondig te wassen.

Ze kunnen zich constant zorgen maken over bacteriën, vuil of ziektekiemen die op hun handen zitten, zelfs na ogenschijnlijk onschuldige situaties zoals het aanraken van een deurknop of het schudden van iemands hand.

Vermijding van potentieel besmette voorwerpen

Individuen met smetvrees kunnen specifieke objecten of situaties vermijden die zij als besmettelijk beschouwen.

Dit kan variëren van het vermijden van openbare toiletten, geld of vuilnisbakken aanraken tot het weigeren om bepaalde oppervlakken aan te raken of bepaalde mensen aan te raken.

Dwangmatig schoonmaken

Mensen met smetvrees voelen vaak de drang om hun omgeving voortdurend schoon te maken en te desinfecteren.

Ze kunnen bijvoorbeeld herhaaldelijk hun huis schoonmaken, oppervlakken ontsmetten of persoonlijke bezittingen grondig reinigen om mogelijke besmetting te voorkomen.

Deze schoonmaakhandelingen worden vaak uitgevoerd om de angst en ongemak veroorzaakt door de gedachte aan besmetting te verminderen.

Hoe kom je af van smetvrees?

Als je wilt afkomen van smetvrees, zijn hier een paar suggesties voor jou:

 1. Informeer jezelf: Leer meer over smetvrees, de oorzaken en hoe het wordt versterkt. Begrijpen hoe smetvrees werkt, kan je helpen om het te overwinnen.
 2. Wees bewust van je gedachten: Merk op welke gedachten en angsten verband houden met smetvrees. Probeer ze te herkennen en uit te dagen. Vraag jezelf af of je echt in gevaar bent of dat je angst onredelijk is.
 3. Vermijd overmatige reiniging: Probeer het gebruik van ontsmettingsmiddelen en het steeds opnieuw wassen van je handen te verminderen. Stel jezelf geleidelijk bloot aan situaties die je angstig maken en probeer te weerstaan aan de drang om te reinigen.
 4. Stapsgewijze blootstelling: Begin met kleine stappen om je bloot te stellen aan situaties die je angstig maken. Probeer bijvoorbeeld een oppervlak aan te raken waarvan je denkt dat het vies is en bouw dit geleidelijk op.
 5. Oplossen van de oorzaak: Wanneer je de onderliggende oorzaak van je smetvrees oplost, dan zullen je angstgevoelens bijna als vanzelf verdwijnen. Hier kan je daar meer over lezen. Je kunt dan je smetvrees zelf behandelen.

Howard Hughes smetvrees

Howard Hughes smetvreesHoward Hughes. bron: wikipedia

Howard Hughes, een Amerikaanse zakenmagnaat, investeerder, piloot en filmmaker, stond erom bekend obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) te hebben, wat symptomen van smetvrees en een angst voor besmetting omvatte.

Deze aandoening wordt vaak gekenmerkt door een overmatige bezorgdheid over netheid en een afkeer van vuil of bacteriën.

Hughes' smetvrees kwam op verschillende manieren tot uiting gedurende zijn leven, waaronder zijn nauwgezette hygiënepraktijken, zoals voortdurend zijn handen wassen en fysiek contact met anderen vermijden.

Hij had ook een voorkeur voor specifieke merken tissues en gebruikte ze vaak om objecten aan te raken om direct contact te vermijden.

Wanneer heb je smetvrees?

Smetvrees, ook bekend als obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), is een psychische aandoening waarbij mensen last hebben van terugkerende en dwangmatige gedachten (obsessies) die hen dwingen bepaalde handelingen (compulsies) uit te voeren.

Dit kan gepaard gaan met een buitensporige angst voor vuil, ziektekiemen of besmetting.

Mensen die hieraan leiden ervaren vaak intense angst en proberen herhaaldelijk situaties te vermijden die hen in contact kunnen brengen met mogelijke bronnen van besmetting.

Ze kunnen dwangmatige handelingen uitvoeren, zoals herhaaldelijk handen wassen, schoonmaken of vermijdingsgedrag vertonen om hun angst te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat dit een serieuze psychische aandoening is en het kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden.
Veel gestelde vragen over smetvrees

Wat zijn de symptomen van smetvrees?

Smetvrees, ook wel bekend als obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), kan zich uiten in verschillende symptomen. Typische symptomen zijn overmatig handen wassen, angst voor besmetting, dwangmatige controle van hygiëne, repetitieve gedachten en gedragspatronen, en vermijding van potentiële bronnen van besmetting.

Wat is smetvrees?

Smetvrees, officieel bekend als obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), is een psychische aandoening waarbij iemand buitensporige angst ervaart voor besmetting en een drang heeft om herhaaldelijk bepaalde handelingen uit te voeren om de angst te verminderen. Dit kan het dagelijks functioneren van een persoon aanzienlijk beïnvloeden.

Wat is de oorzaak van smetvrees?

De exacte oorzaak van smetvrees is onbekend, maar het wordt verondersteld een combinatie van genetische, biologische en omgevingsfactoren te zijn. Erfelijkheid, chemische onbalans in de hersenen en traumatische gebeurtenissen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Is smetvrees een diagnose?

Ja, smetvrees is een officiële diagnose. Het maakt deel uit van de obsessieve-compulsieve en aanverwante stoornissen (OCRD's) volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), een veelgebruikt handboek voor de classificatie van psychische stoornissen.

Wil jij weten hoe jij je smetvrees overwinnen kan? 

klikhiervoormeerinfomatie
Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Let op: Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.
Morpheus Emotionele Bevrijding Home


Sitemap


Smetvrees


Wikipedia smetvreesDisclaimer Smetvrees

Show / Hide

Dit artikel is op 2 oktober 2023 geupdate.


janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.


Jan Heering over smetvrees behandeling