Verlatingsangst overwinnen

verlatingsangst-overwinnen

Verlatingsangst overwinnen wil je dat? Gelukkig is dat mogelijk.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en handige tips om er vanaf te komen te komen.

Ik vertel je alles wat je moet weten over verlatingsangst en geef je bruikbare tips om je angst te overwinnen.

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst is een diepgewortelde emotionele toestand waarin iemand zich overmatig zorgen maakt over het verlies van genegenheid of goedkeuring van dierbaren.

Het kan leiden tot een voortdurende angst om in de steek gelaten te worden, wat op zijn beurt kan leiden tot ongezonde gedragspatronen.

Wat veroorzaakt verlatingsangst

Er zijn verschillende factoren die verlatingsangst kunnen veroorzaken of verergeren. Deze omvatten:

 • Vroege Kindertijd Ervaringen: Traumatische ervaringen in de vroege kindertijd, zoals scheidingen of verlies van verzorgers, kunnen verlatingsangst veroorzaken.
 • Onveilige Hechting: Onveilige hechting aan de verzorger tijdens de kindertijd kan leiden tot verlatingsangst op latere leeftijd.
 • Relatieproblemen: Ongezonde relaties waarin er sprake is van herhaaldelijke afwijzing of verlating kunnen bijdragen aan verlatingsangst.
 • Persoonlijkheidsfactoren: Sommige persoonlijkheidskenmerken, zoals lage zelfwaardering of een neiging tot angst, kunnen de gevoeligheid voor verlatingsangst vergroten.

Wil jij je verlatingsangst snel oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie

Kenmerkende verlatingsangst symptomen

Hier zijn enkele kenmerkende symptomen en gedragingen die geassocieerd worden met verlatingsangst:

 • Overmatige zorgen over verlating: Mensen met verlatingsangst maken zich voortdurend zorgen over het verliezen van dierbaren. Ze kunnen zich obsessief bezighouden met de gedachte dat anderen hen zullen verlaten, zelfs als er geen duidelijke reden is om dat te geloven.
 • Sterke behoefte aan bevestiging: Ze hebben vaak een constante geruststelling en bevestiging nodig dat ze geliefd en gewaardeerd worden. Dit kan zich uiten in herhaalde vragen over liefde en genegenheid.
 • Afhankelijkheid van anderen: Mensen met verlatingsangst hebben de neiging om emotioneel afhankelijk te zijn van anderen voor hun eigen welzijn. Ze kunnen moeite hebben om alleen te zijn of zelfstandig beslissingen te nemen.
 • Angst om alleen te zijn: Het vooruitzicht om alleen te zijn kan intense angst en stress veroorzaken. Ze kunnen ongewone inspanningen leveren om altijd in het gezelschap van anderen te zijn.
 • Jaloezie en bezitterigheid: Verlatingsangst kan leiden tot sterke gevoelens van jaloezie en bezitterigheid in relaties. Ze kunnen paranoïde zijn over de aandacht die hun partner aan anderen besteedt.
 • Vermijding van verlatingsgerelateerde situaties: Mensen met verlatingsangst kunnen proberen situaties te vermijden die hen aan verlating herinneren. Dit kan variëren van het vermijden van bepaalde sociale gelegenheden tot het vermijden van diepgaande emotionele betrokkenheid.
 • Fysieke symptomen: De angst kan zich manifesteren in fysieke symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn, zweten en trillen, vooral wanneer ze zich geconfronteerd voelen met verlatingsgerelateerde stress.
 • Moeite met vertrouwen: Mensen met verlatingsangst hebben vaak moeite met het opbouwen van vertrouwen in anderen, zelfs als er geen reden is om te twijfelen aan de oprechtheid van anderen.
 • Laag zelfbeeld: Ze hebben vaak een laag zelfbeeld en geloven dat ze niet waardig zijn of onbeminnelijk, wat hun angst voor verlating versterkt.

Zo werkt verlatingsangst overwinnen niet

Op het Internet zijn vele tips te vinden voor het overwinnen van verlatingsangst te vinden.

Helaas werken deze tips langzaam of maar een beetje.

Ik zal zo uitleggen hoe dat komt.

Voordat ik dat doe zal ik enkele van de meest gegeven tips voor je op een rijtje zetten:

 • Werk aan zelfvertrouwen.
 • Bouw onafhankelijkheid op.
 • Leer omgaan met angsten.
 • Gebruik ontspanningstechnieken.
 • Praat over je gevoelens.
 • Stel realistische verwachtingen.
 • Oefen zelfcompassie.
 • Identificeer en herzie negatieve overtuigingen


Al deze tips werken langzaam of slechts een beetje omdat de onderliggende oorzaak van je klachten niet wordt opgelost.


Verlatingsangst overwinnen werkt zo wél

vrouw blij met verlatingsangst behandeling

Verlatingsangst was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in het overwinnen van angsten.

Door de onderliggende oorzaak van je angst op te lossen is het mogelijk om snel de angstgevoelens los te laten.

Nu kun je verlatingsangst snel en eenvoudig aanpakken met eenvoudige oefeningen.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik op de knop hieronder en ontdek hoe jij binnen no-time vrij van verlatingsangst kunt zijn.

klikhiervoormeerinfomatieAfsluitend

Verlatingsangst kan een uitdaging vormen, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan je snel je angst achter je laten.

Het is essentieel om die stappen te ondernemen die wél helpen om je angst te overwinnen.

Wil jij je verlatingsangst snel overwinnen?

klikhiervoormeerinfomatie


Verlatingsangst volwassen symptomen

De symptomen van verlatingsangst bij volwassenen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen zijn:

Overmatige bezorgdheid over verlaten worden: Je maakt je voortdurend zorgen over het verlies van geliefden en de impact daarvan op jouw leven. Je kunt overdreven angstig zijn over het idee dat iemand jou zal verlaten.

Angst voor afwijzing: Je hebt vaak een diepgaande angst voor afwijzing of verlating en kunt deze angst projecteren op verschillende aspecten van jouw leven, zoals relaties, vriendschappen en werk.

Behoefte aan constante bevestiging: Je hebt een sterke behoefte aan bevestiging van jouw dierbaren om jouw eigenwaarde te behouden. Je zoekt voortdurend geruststelling en bevestiging dat je geliefd en gewaardeerd wordt.

Jaloezie en bezitterigheid: Je kunt gevoelens van jaloezie ervaren en bezitterig zijn ten opzichte van jouw dierbaren, uit angst dat ze jou zullen verlaten voor iemand anders.

Je vastklampen aan relaties: Je kunt je te veel hechten aan relaties en je moeilijk kunnen losmaken, zelfs als de relatie ongezond is.

Vermijden van alleen zijn: Je vermijdt vaak situaties waarin je alleen moet zijn, omdat dit jouw angst voor verlating kan vergroten.

Fysieke symptomen: Verlatingsangst kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals slaapproblemen, maagklachten, hoofdpijn en angst.

Onzekerheid en lage eigenwaarde: Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde en twijfelt voortdurend aan jouw eigen waarde in relaties.
Inhoud

Onderwerp Samenvatting
Wat is verlatingsangst? Een emotionele toestand waarin iemand zich overmatig zorgen maakt over het verlies van genegenheid of goedkeuring van dierbaren. Dit kan leiden tot angst om in de steek gelaten te worden.
Oorzaken van verlatingsangst Factoren als vroege kindertijd ervaringen, onveilige hechting, relatieproblemen en persoonlijkheidsfactoren kunnen verlatingsangst veroorzaken of verergeren.
Kenmerkende symptomen Overmatige zorgen over verlating, behoefte aan bevestiging, afhankelijkheid, angst om alleen te zijn, jaloezie, vermijding en fysieke klachten.
Tips die niet helpen Tips als zelfvertrouwen opbouwen en ontspanningsoefeningen helpen maar langzaam omdat de onderliggende oorzaak niet wordt opgelost.Samenvatting

Deze pagina gaat over verlatingsangst, wat het is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe je deze snel en effectief kunt overwinnen.


Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

De informatie op deze pagina is geen vervanging van medische begeleiding en is bedoeld ter informatie. Het is geen medisch advies.


Verlatingsangst overwinnenVerlatingsangst boek


VerlatingsangstShow / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.