Handeczeem door stress

hand eczeem door stress

Handeczeem door stress hebben is heel vervelend.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en handige tips om hiervan af te komen.

Beste lezer,

Jan Heering over behandeling van handeczeem door stress

Mijn naam is Jan Heering. Ik ben gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress.

Ik heb inmiddels meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele klachten op mijn naam staan, waaronder een aantal bestsellers.

Met mijn meer dan 20 jaar ervaring heb ik velen geholpen om hun stress te overwinnen.

Ik leg uit hoe je door stress last van handeczeem kunt krijgen en vertel wat je kunt doen om dit op te lossen en te voorkomen.

Wat is handeczeem door stress?

wat is handeczeem door stress

Voordat we dieper ingaan op de relatie tussen stress en handeczeem, laten we eerst begrijpen wat handeczeem eigenlijk is.

Handeczeem is een huidaandoening die zich specifiek op de handen manifesteert.

Het kan zich uiten in verschillende symptomen, waaronder roodheid, jeuk, zwelling, droogheid, blaren en soms zelfs kloven.

Deze aandoening kan niet alleen fysiek ongemak veroorzaken, maar ook je dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit beïnvloeden.

Handeczeem door stress oorzaak

handeczeem door stress oorzaak

Hoewel handeczeem door  verschillende factoren kan worden beïnvloed, speelt stress een significante rol bij het ontstaan en verergeren van deze aandoening.

Stress heeft namelijk invloed op:

 • Immuunsysteem: Stress heeft invloed op het immuunsysteem, dat verantwoordelijk is voor het beschermen van ons lichaam tegen ziekten en ontstekingen. Onder invloed van stress kunnen er veranderingen optreden in de regulatie van ontstekingsprocessen, wat kan bijdragen aan het ontstaan van eczeem en het verergeren van bestaande huidproblemen.
 • Cortisolniveaus: Stress activeert het sympathische zenuwstelsel en leidt tot de afgifte van stresshormonen, zoals cortisol. Verhoogde cortisolniveaus kunnen de huidbarrière aantasten en de huid gevoeliger maken voor irritatie en ontstekingen. Dit kan leiden tot een verergering van eczeemklachten, inclusief handeczeem.
 • Gedrag en gewoonten: Mensen die stress ervaren, kunnen onbewust bepaalde gedragingen vertonen die handeczeem verergeren. Bijvoorbeeld, vaak de handen wassen als reactie op stress kan de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken. Ook kan het krabben aan de geïrriteerde huid door stress zorgen voor beschadiging en verdere ontsteking.
 • Verstoord slaappatroon: Stress kan leiden tot slapeloosheid en een verstoord slaappatroon. Een slechte nachtrust heeft negatieve gevolgen voor de huidgezondheid, omdat tijdens de slaap het herstelproces van de huid plaatsvindt. Een verminderd herstel kan bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van handeczeem.
 • Psychologisch welzijn: Stress kan leiden tot angstgevoelens en depressie, wat op zijn beurt de perceptie van pijn en ongemak kan verhogen. Dit kan iemand met handeczeem extra gestrest maken en zelfs het genezingsproces vertragen.


Stress alleen kan handeczeem niet kan veroorzaken.

Het is echter wel een belangrijk onderdeel in een complex samenspel van biologische, psychologische en gedragsfactoren die bijdragen aan het ontstaan en verergeren van je klachten.

Het beheersen van je stressniveau is daarom belangrijk om grip te krijgen op je aandoening.

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie
C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Handeczeem door stress symptomen

handeczeem door stress symptomen

Handeczeem als gevolg van stress kan verschillende symptomen veroorzaken, die kunnen variëren afhankelijk van je reactie op stress en de ernst van de aandoening.

Hier zijn veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden bij handeczeem als gevolg van stress:

 • Roodheid van de huid: De huid van de handen kan rood worden als gevolg van ontsteking en irritatie als reactie op stress.
 • Jeuk: Een veel voorkomend symptoom van handeczeem is jeuk. Stress kan de jeuk verergeren, waardoor de drang om te krabben toeneemt, wat de huid verder kan beschadigen.
 • Schilfering: De huid van de handen kan droog worden en beginnen af te schilferen als gevolg van een verstoorde huidbarrière door stress.
 • Blaasjes en bultjes: In sommige gevallen kunnen kleine blaasjes en bultjes op de handen ontstaan als gevolg van de ontstekingsreactie op stress.
 • Droogheid en ruwheid: De huid kan droog aanvoelen en ruw worden als gevolg van een verstoorde vochtbalans en beschadiging van de huidbarrière door stress.
 • Kloven: Als handeczeem ernstiger wordt, kunnen kloven ontstaan op de huid van de handen. Deze kloven kunnen pijnlijk zijn en het kan moeilijk zijn om ze te genezen vanwege de voortdurende invloed van stress op het herstelproces van de huid.
 • Brandend gevoel: Sommige mensen ervaren een brandend gevoel op hun handen als gevolg van de ontsteking en irritatie die gepaard gaat met handeczeem door stress.
 • Verdikking van de huid: Bij langdurige en ernstige gevallen van handeczeem kan de huid verdikken en verhard raken als reactie op de voortdurende ontsteking.

Wat zijn de risicofactoren voor handeczeem door stress?

Nu je begrijpt wat handeczeem is en hoe stress ermee samenhangt, laten we eens kijken naar enkele risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van handeczeem kunnen vergroten:

Beroep: Mensen die in beroepen werken waar ze vaak in contact komen met irriterende stoffen, zoals schoonmaakpersoneel, koks, verpleegkundigen, en bouwvakkers, lopen een verhoogd risico.

Familiegeschiedenis: Als handeczeem in je familie voorkomt, kan dit je vatbaarder maken voor de aandoening.

Atopische aanleg: Als je al aanleg hebt voor atopische aandoeningen zoals astma, hooikoorts of eczeem, ben je mogelijk gevoeliger voor handeczeem.

Frequent handen wassen: Mensen die hun handen vaak wassen vanwege hygiënische redenen of werkvereisten, kunnen hun huidbarrière beschadigen en het risico op handeczeem vergroten.

Stress en angst: Zoals we al hebben besproken, kan aanhoudende stress je vatbaarder maken voor handeczeem.

De impact van handeczeem op je leven

impact van handeczeem op je leven

Handeczeem is meer dan alleen een fysieke huidaandoening; het kan ook een aanzienlijke impact hebben op je leven.

Laten we eens kijken hoe handeczeem je dagelijkse activiteiten en emotioneel welzijn kan beïnvloeden:

 • Werk: Als je handeczeem hebt en in een beroep werkt dat je handen belast, kan dit leiden tot verminderde productiviteit en zelfs tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
 • Sociaal leven: Handeczeem kan je zelfvertrouwen aantasten, waardoor je je terugtrekt uit sociale situaties en sociale angst kunt ontwikkelen.
 • Slaap: De jeuk en pijn die gepaard gaan met handeczeem kunnen je slaap verstoren, wat op zijn beurt je algehele welzijn beïnvloedt.
 • Psychisch welzijn: De constante zorg en frustratie over je handeczeem kunnen je stressniveaus verhogen en zelfs leiden tot angst en depressie.
stress-verminderen-ervaring-1

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie

Verlost van handeczeem door stress

handeczeem-door-stress-tips

Denk je eens in hoe mooi je leven er uit zal zien zonder stress en zonder die vervelende handeczeem die je daardoor krijgt.

Hoe goed jij je dan zal voelen.

Je kunt je leven weer oppakken.

Hoe klinkt dat je in de oren?

Hoe fantastisch ziet dat eruit?

stress-verminderen-ervaring-3

Wil jij ook van je stress af?

klikhiervoormeerinfomatie


Handeczeem door stress behandelen en voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende zaken die je kunt doen om handeczeem door stress onder controle te krijgen.

Hier zijn enkele mogelijke opties:

Natuurlijke remedies

aloe-vera-gel-tegen-handeczeem

Er zijn enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verlichten van handeczeem symptomen.

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Aloë Vera: De gel van Aloë Vera heeft kalmerende eigenschappen die irritatie en roodheid kunnen verminderen.
 • Kokosolie: Kokosolie heeft natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk.
 • Havermoutbaden: Havermout heeft huidverzachtende eigenschappen en kan een verzachtend effect hebben op je handen wanneer je een havermoutbad neemt.

Zalven en crèmes

 • Topische Corticosteroïden: Deze medicinale zalven of crèmes kunnen ontstekingen verminderen en symptomen zoals jeuk en roodheid verlichten.
 • Emolliënten: Regelmatig gebruik van hydraterende crèmes helpt de huid gehydrateerd te houden en vermindert droogheid en schilfering.

Vermijden van irriterende stoffen

Identificeer de stoffen of situaties die je handeczeem verergeren en probeer ze te vermijden.

Handschoenen

handschoen tegen handeczeem

Het dragen van handschoenen kan in sommige gevallen nuttig zijn bij handeczeem, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen.

Handschoenen kunnen een beschermende barrière vormen tussen je handen en potentieel irriterende stoffen, wat kan helpen om verdere irritatie en ontsteking te voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het dragen van handschoenen niet voor iedereen de beste oplossing is.

Sommige mensen kunnen een allergische reactie op handschoenen ervaren, waardoor hun handeczeem juist verergert.

Gezonde voeding

voeding tegen handeczeem zalm

Ja, voeding kan zeker een rol spelen bij handeczeem.

Sommige voedingsmiddelen kunnen ontstekingen verergeren en daardoor handeczeem symptomen verergeren.

Het is raadzaam om voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers, verzadigde vetten en bewerkte ingrediënten te vermijden.

In plaats daarvan moet je een gezond dieet volgen met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals bessen, groene bladgroenten, en vette vis.

Stress verminderen

handeczeem door stress behandeling

Zoals je hebt kunnen lezen is het verlagen van je stressniveau heel belangrijk bij het verminderen en voorkomen van je handeczeem.

Tot voor kort was het verminderen van stress lastig en duurde het lang.

Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Met de nieuwste stressverlagende oefeningen is stress nu snel en relatief eenvoudig aan te pakken.

Je stress én de daardoor veroorzaakte klachten kunnen dan verdwijnen.

Denk je eens in hoe goed jij je dan zult voelen!

C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie


stress-verminderen-ervaringen-12
handeczeem-door-stress-symptomen-tabel-w450

Je stress snel en eenvoudig verminderen?

klikhiervoormeerinfomatieVeel gestelde vragen

Hoe kom je van stress eczeem af?

Stress eczeem kan worden verminderd door stressniveaus te beheersen, een gezonde levensstijl aan te houden, vochtinbrengende crèmes te gebruiken en triggers te vermijden.

Heeft eczeem met stress te maken?

Ja, stress kan eczeemklachten verergeren. Stress heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en kan leiden tot ontstekingen die eczeemklachten kunnen veroorzaken of verergeren.

Kan handeczeem genezen?

Hoewel handeczeem vaak chronisch is, kan het met de juiste behandeling en zorg worden beheerd en kunnen de symptomen verminderen. Een volledige genezing is echter niet altijd mogelijk.

Hoe ziet uitslag van stress eruit?

Uitslag als gevolg van stress kan er verschillend uitzien bij verschillende mensen. Het kan zich manifesteren als rode vlekken, bultjes, jeukende huid, droge plekken of zelfs blaasjes.

Wat kalmeert eczeem?

Om eczeem te kalmeren, kunnen natuurlijke remedies zoals aloë vera gel, kamille-extract en havermoutbaden verlichting bieden. Het is ook essentieel om hydraterende crèmes regelmatig aan te brengen.

Hoe kom je zo snel mogelijk van eczeem af?

Om eczeem snel te verlichten, vermijd irritanten zoals sterke zepen en parfums, houd de huid goed gehydrateerd, gebruik corticosteroïde crèmes (zoals voorgeschreven), voorkom krabben en verlaag stress.

Kan stress eczeem verergeren?

Ja, stress kan eczeem verergeren. Hoge stressniveaus kunnen het immuunsysteem beïnvloeden en ontstekingsreacties in het lichaam verhogen, wat kan bijdragen aan verergering van eczeem.

Wat kun je beter niet eten als je eczeem hebt?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen eczeemklachten verergeren, zoals zuivelproducten, eieren, gluten, noten en schaaldieren. Het is belangrijk om te letten op wat voor jou persoonlijk triggers kunnen zijn.

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatieLet op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.