Nummulair eczeem en stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Vrouw met beige trui voor donkere achtergrond heeft last van nummulair eczeem stress gerelateerd.

Ontdek de verbinding tussen nummulair eczeem en stress.

Leer hoe stress invloed heeft op je huid en ontdek praktische tips om nummulair eczeem onder controle te houden.

Hier ontdek je alles wat je moet weten.

Laten we beginnen!


Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem, ook wel bekend als eczema nummulare, is een vorm van eczeem die zich manifesteert als kleine, ronde laesies op de huid,vergelijkbaar met munten

Deze plekken kunnen variëren in grootte en hebben vaak een opvallende rode kleur.

Deze plekken variëren in grootte en kunnen jeuk, roodheid en schilfering veroorzaken.

Het is een chronische aandoening die vaak wordt verergerd door factoren zoals stress, droge huid en allergenen.


Wat is invloed van stress op nummulair eczeem?

Het is bekend dat stress een trigger kan zijn voor eczeem in het algemeen, en het kan de symptomen van nummulair eczeem verergeren.

Hier zijn enkele manieren waarop stress een rol kan spelen bij nummulair eczeem:

Immuunsysteemrespons

Stress activeert het immuunsysteem en kan ontstekingsreacties in het lichaam versterken.

Bij nummulair eczeem speelt ontsteking een cruciale rol bij het veroorzaken van de kenmerkende symptomen.

Jeuk

Stress kan jeuk verergeren, en krabben aan nummulair eczeemplekken kan de huid beschadigen en ontstekingen vergroten.

Hormonale veranderingen

Stress kan leiden tot schommelingen in hormonen, zoals cortisol.

Deze hormonale veranderingen kunnen de huidgevoeligheid beïnvloeden en eczeemsymptomen verergeren.

Veranderingen in huidbarrière

Stress kan invloed hebben op de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze gevoeliger wordt voor irriterende stoffen en allergenen. Dit kan de ontwikkeling van eczeem bevorderen.

Levensstijlfactoren

Stress kan leiden tot ongezonde levensstijlkeuzes, zoals een slecht voedingspatroon, gebrek aan slaap en verminderde lichaamsbeweging.

Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan en de verergering van huidaandoeningen.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de nummulair eczeem symptomen?

Nummulair eczeem, ook bekend als muntvormig eczeem, heeft kenmerkende symptomen die het onderscheiden van andere vormen van eczeem.

De belangrijkste symptomen van nummulair eczeem zijn:

 • Uitslag in muntvormige of ovale patronen: Nummulair eczeem veroorzaakt de vorming van kleine, rode of roze plekken op de huid die vaak een ronde of ovale vorm hebben. Deze plekken lijken op munten, vandaar de naam "nummulair.".
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski
 • Jeuk: De getroffen gebieden vertonen meestal intense jeuk. Jeuk kan leiden tot krabben, wat de huid verder kan irriteren en ontstekingen kan veroorzaken.
 • Schilfering: De huid rond de rode plekken kan schilferig zijn. Dit kan bijdragen aan de jeuk en ongemak.
 • Droge huid: Nummulair eczeem gaat vaak gepaard met een droge huid. De getroffen gebieden kunnen ruw aanvoelen en neigen naar schilfering.
 • Korstvorming: In sommige gevallen kunnen de plekken korstjes ontwikkelen, vooral als gevolg van krabben en wrijven.
 • Verdikking van de huid: Bij langdurige irritatie en ontsteking kan de huid op de aangetaste plekken verdikken..

Nummulair eczeem komt vaak voor op de benen, billen, armen en romp, maar het kan zich op elk deel van het lichaam voordoen.

Het kan in episodes voorkomen, met periodes van verergering en rust.

Een persoonlijk verhaal

Maria, een 35-jarige manager, worstelt met nummulair eczeem. In periodes van intense werkstress merkt ze een duidelijke toename van jeuk en uitslag op haar huid.

Na het aanpassen van haar levensstijl en het implementeren van stressbeheersingstechnieken, ontdekte Maria een opmerkelijke verbetering in haar symptomen.

Dit voorbeeld benadrukt de persoonlijke impact van stress op nummulair eczeem en illustreert hoe proactief handelen het verschil kan maken.


Praktische tips bij nummulair eczeem

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om je huidklachten te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Meditatie

Meditatie helpt stress te verminderen door de spierspanning te verlagen, de ademhaling te reguleren en de aandacht te trainen.

Door je aandacht te richten op je ademhaling of een ander object, leer je om je gedachten en emoties te observeren zonder er in mee te gaan.

Dit kan helpen om te ontspannen en de stressreactie van je lichaam te verminderen.


Snelle stressverlaging

Vrouw met zwarte jurk in kantoor lachte en is blij met nummulair eczeem stress behandeling.

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik dan nu hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress.


Meer tips

 • Hydratatie: Houd je huid goed gehydrateerd door regelmatig een vochtinbrengende crème te gebruiken. Kies voor een crème zonder toegevoegde geurstoffen om irritatie te voorkomen.
 • Milde reiniging: Gebruik milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen om je huid te wassen. Vermijd agressieve zeep die de huid kan uitdrogen en irriteren.
 • Korte, lauwe douches: Beperk de tijd van je douches en gebruik lauw water in plaats van heet water, omdat heet water de huid kan uitdrogen.
 • Zachte waspraktijken: Dep je huid voorzichtig droog na het wassen in plaats van hard te wrijven. Dit helpt om de huid niet verder te irriteren.
 • Vermijd krabben: Hoewel het moeilijk kan zijn, probeer krabben te voorkomen om verdere irritatie van de huid te voorkomen. Draag indien nodig 's nachts katoenen handschoenen om krabben te minimaliseren.
 • Voedzaam dieet: Een gezond dieet met veel groenten en fruit kan bijdragen aan een gezonde huid. Sommige mensen ervaren een vermindering van eczeemklachten bij het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten of gluten, hoewel dit individueel kan verschillen.
 • Havermoutbaden: Voeg fijngemalen havermout toe aan je badwater. Havermout staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie bij nummulair eczeem. Zorg ervoor dat het badwater niet te warm is, omdat heet water de huid kan uitdrogen.
 • Koelkussens: Plaats koelkussens of een met ijs gevulde zakdoek op de aangetaste plekken om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten. Zorg ervoor dat je de ijszak in een dunne doek wikkelt om direct contact met de huid te vermijden.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenVerergering van nummulair eczeem door stress is een reflectie van de complexe relatie tussen lichaam en geest.

Door stressverlagende praktijken te omarmen en doelgerichte zelfzorg, kan je  de controle over hun huidgezondheid herwinnen.

Dus, de volgende keer dat je merkt dat nummulair eczeem opspeelt, overweeg dan de rol van stress in dit proces.

Verlaag je stress en geef je huid een welverdiende adempauze.Ik wil afsluiten met deze quote van wetenschapper Hans Selye:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”

Onderwerp Samenvatting
Nummulair eczeem en stress Uitleg over de verbinding tussen nummulair eczeem en stress. Hoe stress de symptomen kan verergeren via invloed op immuunsysteem, hormonen, huidbarrière en levensstijl. Verhaal over iemand wiens klachten verbeterden door stressvermindering.
Symptomen Beschrijving van de kenmerkende symptomen zoals jeuk, uitslag in muntvormige plekken, schilfering en droge huid.
Tips Adviezen om stress te verminderen zoals meditatie en stress verlagende oefeningen. Daarnaast tips over hydratatie, douchen, dieet, havermoutbaden en vermijden van krabben.Samenvatting

Deze pagina gaat over nummulair eczeem, een vorm van eczeem. Er wordt uitgelegd hoe stress de symptomen van nummulair eczeem kan verergeren, en er worden tips gegeven om stress te verminderen en nummulair eczeem te behandelen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.