Knorrende maag door stress?

Duidelijke uitleg en de beste tips

man last van knorrende maag stress gerelateerd

Een knorrende maag door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van een maag die knort en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is een knorrende maag door stress?

De knorrende maag is iets waar velen van ons, en misschien jij ook wel, mee te maken hebben.

Wanneer stress de overhand neemt, lijkt onze spijsvertering soms te protesteren met luide knorren en rommelen.

Maar waarom gebeurt dit precies?

Laten we eens dieper ingaan op de connectie tussen stress en deze onverwachte geluiden in je buik.


Hoe ontstaat een knorrende maag door stress?

Een knorrende maag, ook wel borborygmi genoemd, worden veroorzaakt door:

Fight or Flight: Het Autonome Zenuwstelsel

Wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met stress, activeert het autonome zenuwstelsel de "fight or flight"-respons.

Deze evolutionair ontwikkelde reactie is ontworpen om het lichaam voor te bereiden op actie, met als doel te overleven.

Tijdens deze respons wordt de bloedstroom omgeleid naar vitale organen, waaronder het hart en de spieren, om een snelle reactie te bevorderen.

Verminderde Doorbloeding van het Maag-Darmkanaal

Een direct gevolg van de "fight or flight"-respons is een verminderde doorbloeding van niet-essentiële systemen, waaronder het maag-darmkanaal.

Dit resulteert in een afname van de bloedstroom naar de spijsverteringsorganen, wat op zijn beurt invloed heeft op de normale werking ervan.

Spieractiviteit in de Maagwand

De spieren in de maagwand ondergaan een complexe reeks samentrekkingen en ontspanningen om voedsel te verwerken.

Wanneer de bloedtoevoer naar dit gebied afneemt door stress, kan het leiden tot onregelmatige spieractiviteit.

Deze ongebruikelijke bewegingen van de maagwand, gecombineerd met de verminderde doorbloeding, manifesteren zich als het kenmerkende geluid van een knorrende maag.

Verandering in  Eetgedrag

Naast de directe fysiologische reacties heeft stress vaak ook invloed op eetgewoonten.

Sommige individuen vertonen een verhoogde eetlust tijdens stress, terwijl anderen juist een verminderde eetlust ervaren.

Deze veranderingen in eetgedrag kunnen de frequentie en intensiteit van een knorrende maag beïnvloeden.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Knorrende maag door stress symptomen

De symptomen van stress die verband houden met de spijsvertering, inclusief een knorrende maag, kunnen variëren van persoon tot persoon.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die je kunt ervaren:

 • Knorrende Maag (Borborygmi): Zoals eerder besproken, kan stress leiden tot veranderingen in de spijsvertering, wat zich kan manifesteren als een knorrende maag.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski

 • Maagpijn: Stress kan de maaggevoeligheid verhogen en leiden tot pijn of ongemak in de bovenbuik.

 • Misselijkheid: Sommige mensen ervaren misselijkheid als reactie op stress, wat kan gepaard gaan met het gevoel dat de maag van streek is.

 • Opgeblazen Gevoel en Gas: Stress kan de beweging van voedsel door de darmen vertragen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en de ophoping van gas.

 • Maagzuur en Brandend Maagzuur: Stress kan de productie van maagzuur verhogen, wat kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur.

 • Veranderingen in Ontlastingspatroon: Voor sommige mensen kan stress leiden tot diarree, terwijl anderen juist last krijgen van obstipatie.Praktische tips voor een knorrende maag door stress

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om de klachten te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Ademhalingsoefeningen

Beoefen diepe ademhalingsoefeningen om je lichaam te kalmeren.

Diep en langzaam ademhalen kan helpen bij het verminderen van stress en het ontspannen van de maag.


Yoga en ontspanningsoefeningen

Yoga en andere ontspanningstechnieken, zoals progressieve spierontspanning, kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.


Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met knorrende maag stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress en het knorren van je maag.


Meer tips

 • Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag (tussen de maaltijden) om gehydrateerd te blijven. Water kan helpen bij de spijsvertering en het verminderen van maagklachten.
 • Gezond Eetpatroon: Fysieke activiteit kan stress verminderen en de spijsvertering bevorderen. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als het slechts een korte wandeling is.
 • Regelmatige Lichaamsbeweging: Een warm kompres kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten. Leg een warm, vochtig washandje of handdoek gedurende 10-15 minuten op de aangetaste kant van uw mond.
 • Gember Kauwen: Kauw op verse gember om maagklachten te verminderen. Gember staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen voor de spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de maag.
 • Kruideninfusie met Karwijzaad: Bereid een kruideninfusie met karwijzaad. Karwijzaad staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Voeg een theelepel karwijzaad toe aan kokend water, laat het trekken en drink het langzaam voor of na de maaltijd.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenNu is het aan jou om de inzichten uit dit artikel toe te passen in je eigen leven.

Sta open voor stressmanagementtechnieken, omarm gezonde levensstijlkeuzes en aarzel niet om professionele hulp te zoeken indien nodig.

Je welzijn is van het grootste belang, en het begrijpen van de relatie tussen stress en een knorrende maag is een stap in de goede richting naar een gezonder en gebalanceerder leven.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
Wat is een knorrende maag door stress? Uitleg over hoe stress een knorrende maag kan veroorzaken door de fight-or-flight respons en vermindering van de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen.
Symptomen Veelvoorkomende symptomen zoals een knorrende maag, maagpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel worden beschreven.
Praktische tips Tips voor stressvermindering (ademen, ontspanning, stress verlagende oefeningen) en andere tips om klachten te verminderen (hydrateren, bewegen).Samenvatting

Deze pagina gaat over knorrende maagklachten die veroorzaakt kunnen worden door stress. Er wordt uitgelegd hoe stress een knorrende maag kan veroorzaken, welke symptomen dat kan geven en tips gegeven om klachten te verminderen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en bedenker van impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.