Slokdarmspasmen door stress

Duidelijke uitleg en beste tips

Vrouw met colbert in kantoor heeft last van slokdarmspasmen door stress.

Slokdarmspasmen door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van slokdarmspasmen en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat zijn slokdarmspasmen door stress?

Voordat we dieper ingaan op de relatie tussen stress en slokdarmspasmen, laten we eerst begrijpen wat slokdarmspasmen eigenlijk zijn.

Slokdarmspasmen zijn onvrijwillige samentrekkingen van de spieren in de slokdarm, het buisvormige orgaan dat voedsel van de mond naar de maag transporteert.

Deze spasmen kunnen leiden tot pijnlijke symptomen zoals moeilijk slikken, druk op de borst en soms zelfs brandend maagzuur.

Hoe veroorzaakt stress slokdarmspasmen?

Stress kan op verschillende manieren slokdarmspasmen veroorzaken, hoewel het belangrijk is op te merken dat de precieze oorzaken complex en vaak multifactorieel zijn.

Hier zijn enkele manieren waarop stress slokdarmspasmen kan beïnvloeden:

Verhoogde spierspanning

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot een verhoogde spierspanning in verschillende delen van het lichaam, inclusief de slokdarm.

Dit kan slokdarmspasmen veroorzaken of verergeren.

Verminderde slokdarmmotiliteit

Stress kan de normale beweging van de slokdarm verstoren, wat kan leiden tot abnormale samentrekkingen en slokdarmspasmen.

Dit kan te wijten zijn aan de invloed van stresshormonen op de zenuwsignalen die de spieren van de slokdarm reguleren.

quote over stress van rabbi dr abraham Twerski

Maagzuur

Stress kan de productie van maagzuur verhogen en de normale functie van de onderste slokdarmsfincter beïnvloeden.

Dit kan leiden tot reflux van maagzuur in de slokdarm, wat slokdarmspasmen kan veroorzaken.

Gevoeligheid van zenuwen

Stress kan de gevoeligheid van de zenuwen in de slokdarm verhogen, waardoor de perceptie van pijn of ongemak toeneemt.

Dit kan op zijn beurt slokdarmspasmen triggeren of verergeren.

Immuunsysteemreacties

Langdurige stress kan ontstekingsreacties in het lichaam versterken.

Ontsteking kan invloed hebben op de normale functie van spieren, inclusief die van de slokdarm.


Wil jij ook je stress snel verminderen?

Deze stressverlagende technieken helpen je


Hoe ervaar je slokdarmspasmen door stress?

Een van de uitdagingen bij slokdarmspasmen door stress is het herkennen van de symptomen.

Omdat deze spasmen vaak worden verward met andere spijsverteringsproblemen, blijven ze soms onopgemerkt.

Hier zijn enkele tekenen die kunnen duiden op slokdarmspasmen veroorzaakt door stress:

 • Pijn bij het slikken: Een scherpe, stekende pijn tijdens het slikken kan een indicatie zijn van slokdarmspasmen. Let op wanneer deze pijn optreedt en of het samenvalt met stressvolle situaties.
 • Druk op de borst: Slokdarmspasmen kunnen soms worden geassocieerd met een beklemmend gevoel op de borst, wat angst kan veroorzaken. Dit kan verergeren in stressvolle periodes.
 • Brandend maagzuur: Hoewel dit symptoom vaak wordt toegeschreven aan andere spijsverteringsproblemen, kan het ook een gevolg zijn van slokdarmspasmen. Vooral wanneer stress een constante factor is.

Slokdarmspasmen door stress: Een persoonlijk verhaal

Om de impact van slokdarmspasmen door stress beter te begrijpen, laten we het verhaal horen van Martine, een 38-jarige professional die constant worstelde met slokdarmspasmen.

Martine, een toegewijde manager, bevond zich vaak in stressvolle situaties op het werk.

Haar dagen waren gevuld met strakke deadlines en veeleisende projecten.

Na verloop van tijd begon ze ongemak te ervaren bij het slikken en periodieke pijn op de borst.

In eerste instantie negeerde ze deze symptomen, maar toen ze zich realiseerde dat ze samenvielen met stressvolle periodes, zocht ze medische hulp.

Na een grondig onderzoek ontdekte haar arts dat slokdarmspasmen de boosdoener waren.

Martine begon met stressmanagementtechnieken, waaronder meditatie en stressverlagende oefeningen.

Deze benadering bleek effectief te zijn, en na niet al te lange van tijd waren haar slokdarmspasmen verdwenen. 


Praktische tips tegen slokdarmspasmen door stress

Omdat je klachten ontstaan en worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om slokdarmklachten te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Meditatie

Meditatie helpt stress te verminderen door kalmerende effecten op het zenuwstelsel, bevordert bewustwording van gedachten en gevoelens, en traint de geest in het richten van aandacht.

Consistente beoefening biedt langdurige voordelen, vermindert gevoeligheid voor stress en bevordert een kalmere respons in stressvolle situaties.


Snelle stressverlagende oefeningen

Vrouw in kantoor heeft zwarte jurk aan en is blij met slokdarmspasmen door stress behandeling.

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik dan nu hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress.


Meer tips

 • Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag. Een goede hydratatie kan helpen bij een gezonde spijsvertering en kan het risico op slokdarmspasmen verminderen.
 • Dieetbewustzijn: Let op je dieet en vermijd voedingsmiddelen die bekend staan om het veroorzaken van reflux, zoals gekruid voedsel, citrusvruchten, en cafeïnehoudende dranken.
 • Tijdig eten: Eet regelmatige, gebalanceerde maaltijden op vaste tijden. Vermijd overmatig eten en laat voldoende tijd tussen maaltijden en het naar bed gaan.
 • Verdeel maaltijden: In plaats van grote maaltijden, overweeg meerdere kleine maaltijden gedurende de dag. Dit kan de belasting op de spijsvertering verminderen.
 • Kauw op venkelzaad: Kauwen op venkelzaad na de maaltijd kan helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen en kan ontspannend werken op de spieren van de slokdarm.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Kies activiteiten die je leuk vindt en regelmatig kunt doen.
 • Voldoende slaap: Zorg voor een goede slaaproutine en voldoende rust. Gebrek aan slaap kan stress verergeren en de gevoeligheid van het spijsverteringssysteem vergroten.
 • Kauwgom: Kauwgom kauwen kan de speekselproductie verhogen, wat kan helpen bij het neutraliseren van maagzuur en het verminderen van het risico op slokdarmspasmen.In deze verkenning van slokdarmspasmen door stress hebben we de complexe relatie tussen onze mentale toestand en fysieke gezondheid onderzocht.

Het verhaal van Martine en de strategieën voor zelfzorg en stressmanagement benadrukken dat een holistische benadering van gezondheid essentieel is.

Door bewust te zijn van je stressniveaus, aandacht te besteden aan voeding en te investeren in zelfzorg, kan niet alleen slokdarmspasmen verminderen, maar ook een algeheel welzijn bevorderen.

Laat slokdarmspasmen door stress niet onopgemerkt blijven; het is tijd om de balans tussen lichaam en geest te herstellen.


Ik wil afsluiten met deze quote van wetenschapper Hans Selye:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”

Onderwerp Samenvatting
Wat zijn slokdarmspasmen door stress? Onvrijwillige samentrekkingen van de spieren in de slokdarm veroorzaakt door stress, wat kan leiden tot pijn bij slikken, druk op de borst en maagzuurbranding.
Hoe veroorzaakt stress slokdarmspasmen? Door verhoogde spierspanning, verstoorde slokdarmmotiliteit, meer maagzuurproductie, verhoogde zenuwgevoeligheid en ontstekingsreacties.
Hoe ervaar je slokdarmspasmen door stress? Pijn bij slikken, druk op de borst en maagzuurbranding, vooral bij stressvolle momenten.
tips tegen slokdarmspasmen door stress Stress verlagende oefeningen, meer hydrateren, dieet aanpassen, slapen, bewegen, kauwgom, etc.
Samenvatting

Deze pagina gaat over slokdarmspasmen die worden veroorzaakt door stress. Er wordt uitgelegd wat slokdarmspasmen zijn, hoe stress deze kan veroorzaken en de beste manieren om stress te verminderen en slokdarmspasmen te voorkomen of verhelpen.

Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.


Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.


Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.