Stress Lichamelijke Klachten
verhelp je zoStress lichamelijke klachten

Dat door stress lichamelijke klachten ontstaan is algemeen bekend. Ik heb de lichamelijke klachten die door stress ontstaan hieronder voor je op een rijtje gezet.

Daarnaast laat ik zien hoe stress, en daarmee de klachten die daardoor ontstaan kunnen worden opgelost.


Jan Heering

Beste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het snel aanpakken van  stress zodat de lichamelijke klachten die daardoor ontstaan kunnen verdwijnen.

Ik heb al meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele problemen, waaronder over stress, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun stress en de lichamelijke klachten die daardoor ontstaan snel achter zich te laten.

Om te beginnen leg ik uit wat stress is.

Daarna heb ik de stress lichamelijke klachten op een rijtje gezet.

Vervolgens vertel ik je hoe stress ontstaat en wat de onderliggende oorzaak van je stress is.

Daarna laat ik je zien hoe stress en de daaraan gerelateerde lichamelijke klachten op een snelle en eenvoudige manier kunnen worden opgelost.Wat is stress?

Wat is stress?

Andere aanduidingen voor stress zijn: geestelijke spanning of grote geestelijke druk of onnatuurlijke spanning.

Als gevolg stress wordt het hormoon adrenaline in je lichaam vrijgegeven. Hierdoor neemt je hartslag toe, wordt je ademhaling sneller en je spieren gaan zich aan spannen.

Als gevolg hiervan ben je gereed om in actie te komen. Dit wordt ook wel de vecht- of vluchtreactie genoemd.

Je kunt dan snel reageren om zo bedreigingen het hoofd te kunnen bieden.

Je kunt echter ook stress ervaren door vermeende gevaren die nog niet hebben plaatsgevonden. Of bedreigingen waarvan je verwacht dat die kunnen gaan gebeuren, maar die nooit zich voordoen.

Voorbeelden die hiervoor te geven zijn: verwachten dat je te laat zal komen, dat je je werkzaamheden niet op tijd af zult krijgen, een verkeerslicht dat voor je neus op rood springt, enz.

Je lichaam kan echter geen onderscheid maken tussen de werkelijke en ingebeelde gevaren. Het zal in alle gevallen reageren door afgifte van adrenaline.

Af en toe stress ervaren is niet erg. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Iedereen krijgt dagelijks wel te maken met een vorm van stress. Op het werk kan stress je helpen om goed te presteren. Het maakt je oplettend, geconcentreerd en efficiënt.

Echter, het is wel ongezond wanneer je gedurende langere tijd gestrest bent. Je lichaam krijgt dan onvoldoende gelegenheid tot ontspanning en herstel.

Als gevolg hiervan kan je lichaam zich als het ware tegen je keren. Je kunt daardoor last krijgen van stress lichamelijke klachten.Stress Lichamelijke Klachten

Overzicht van lichamelijke stress klachten:

Stress Lichamelijke Klachten


 • Terugkerende hoofdpijn in de vorm van spanningshoofdpijn (voortdurend aanwezig) of migraine (aanvallen die uren en soms dagen kunnen duren).
 • Nekpijn.
 • Pijn in de (onder) rug.
 • Stijve schouders.
 • Pijn in gewrichten.
 • Maagklachten omdat er meer bloed onttrokken wordt aan de spijsverteringsorganen. Je kunt hierdoor last krijgen van misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Je kunt ook een drukkend gevoel op de maag ervaren, last hebben van maagpijn of problemen ondervinden met de stoelgang.
 • Huidproblemen zoals; jeuk, roodheid, huiduitslag of acne.
 • Slaapproblemen zoals problemen met inslapen, ’s nachts vaak wakker worden of lang voor de wekker wakker zijn en niet meer kunnen inslapen.
 • Duizeligheid.
 • Overmatig transpireren.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Wazig zien.
 • Verminderde werking van het immuunsysteem waardoor je weinig weerstand tegen ziektes hebt.
 • Hartkloppingen: onregelmatige of een zeer snelle hartslag.
 • Tandenknarsen tijdens het slapen.
 • Bevende of trillende handen.
 • Voortdurend een vermoeid gevoel. Je kunt ’s ochtends zelfs met een vermoeid gevoel wakker worden ondanks dat je wel geslapen hebt.
 • Je hebt last van oorsuizingen.
 • Haaruitval.
 • Als gevolg van onwillekeurige spiersamentrekkingen heb je last van tics.Stress oorzaak

Voorbeelden van oorzaken van stress zijn: te zwaar takenpakket, teveel werk of inspanning, onvoldoende ondersteuning, te weinig rust en vrije tijd. Of juist te weinig verantwoording en geen uitdagend werk.

Andere oorzaken van stress zijn: verlies van controle traumatische ervaring, een ernstige ziekte, een ernstige operatie, het overlijden van een dierbare, een scheiding of invaliditeit.
Wat niet werkt

Er worden vele tips op het internet gegeven voor het verminderen van stress lichamelijke klachten. Ik heb hieronder een aantal van deze, goed bedoelde, tips voor je op een rijtje gezet. Ik zal ook uitleggen waarom deze tips niet of slechts beperkt werken.

 • Praten over je klachten
  Over je klachten praten kan je even een gevoel van opluchting geven. Echter praten lost de oorzaak van je klachten niet op. Je blijft daardoor last houden van die steeds terugkerende stressgevoelens. En de daaraan gerelateerd lichamelijke klachten.
 • Je stress onderdrukken
  Je kunt trachten je stressgevoelens weg te drukken of te negeren. Dit werkt gewoonweg niet. Totdat de onderliggende oorzaak wordt oplost blijft jee stress onder het oppervlak sluimeren. En steekt weer de kop op bij de minste of geringste aanleiding.
 • De natuur in gaan en je spanning uiten
  Ook wordt wel eens de tip gegeven om te gaan wandelen op een verlaten plek in het bos, op open weiden of bij de zee en om dan al die spanning uit je lijf te schreeuwen. Ook dit kan, tijdelijk, een gevoel van verlichting geven. De stress zal echter bij het minste of geringste de kop weer opsteken.
 • Ontspanningsoefeningen
  Je kunt je wel proberen te ontspannen door het beoefenen van yoga, relaxatie technieken of ademhalingsoefeningen. Echter uiteindelijk helpt dit ook niet echt.
 • Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt weer last van die stressgevoelens. En je blijft last houden van die lichamelijke stress verschijnselen.
 • Stress medicatie
  Medicatie brengt geen oplossing met zich mee. Het is slechts symptoombestrijding. De onderliggende oorzaak van klachten wordt niet verholpen. Daarnaast brengt medicatie hinderlijk bijwerkingen met zich mee.
De bovenstaande manieren werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van stress lichamelijke klachten niet wordt opgelost.Stress lichamelijke klachten oorzaak oplossen

Het is in het Verre Oosten al bijna 5000 jaar bekend dat je lichaam naast botten, spieren, pezen, organen en bloed ook een energiesysteem heeft.

Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie. Deze levensenergie wordt Chi genoemd in het Verre Oosten.

Bij onder andere bij acupunctuur wordt van de kennis over het energiesysteem gebruik gemaakt. Bij acupunctuur wordt getracht om door middel van de bekende naaldjes het stromen van deze levensenergie te bevorderen om zo lichamelijke klachten op te lossen.

Zijn er geen verstoringen in het energiesysteem aanwezig, dan zal jij je over het algemeen goed voelen.

Er komen emoties (meestal positieve, soms een negatieve), en na verloop van tijd verdwijnen deze emoties weer.

Je hebt meestal een opgewekte stemming en je hebt geen last van spanningen en de daardoor ontstane stress lichamelijke klachten.

Als gevolg van onverwerkte emoties en stress ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Daardoor stroomt je levensenergie steeds moeizamer door je energiesysteem.

Des te moeizamer je levensenergie stroomt, des te meer psychische en lichamelijke klachten ervaar je.

Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat jouw onbegrijpelijke klachten ‘slechts’ een gevolg zijn van verstoringen in je het energiesysteem van je lichaam.

Dit is dan ook de reden waarom je last blijft houden van je stress en de lichamelijke klachten die daardoor ontstaan.

Daarom help raten over je klachten, onderdrukken van je stressgevoelens, ontspanningsmethodes, enz. dan ook niet om van je klachten af te komen.

Worden de verstoringen in je energiesysteem echter opgelost, dan kunnen je lichamelijke klachten door stress vlug verdwijnen.

stress lichamelijke klachten verhelp je zo

Vrij van lichamelijke stress klachten kan je je eindelijk weer goed voelen.

Stel je je eens voor je mooi je leven er dan uitziet!

Het oplossen van de verstoringen in je energiesysteem kan op een relatief eenvoudige en snelle manier plaatsvinden.

Wil jij ook je stress lichamelijke klachten oplossen? Ga dan naar……...

Klik nu hier voor
stress lichamelijke klachten oplossen


Stress lichamelijke klachten Oplossen

Al de lichamelijke klachten door stress zijn terug te voeren op een te zware, vaak geestelijke, belasting. Je lichaam doet er alles aan om je maar op de been te houden, met alle gevolgen van dien. Daardoor krijg je last van deze lichamelijke stress verschijnselen.

Stress lichamelijke klachten oplossen kan je op een aantal manieren aanpakken. Kijk naar wat de oorzaak van je stress is en wat daar eventueel aan te doen is. Ben je te zwaar belast op je werk? Misschien kan daar wel iets aan gedaan worden. Bijvoorbeeld door extra ondersteuning of door het overdragen van een aantal taken.

De manier waarop je stress ervaart en ermee omgaat is ook van grote invloed voor het al dan niet ontstaan van stress gevoelens en de lichamelijke stress verschijnselen die daardoor ontstaan.

Ben jij in staat om én minder snel gestrest te worden én om stressgevoelens snel te verminderen, dan zal je veel minder of in het geheel geen last hebben van stress gerelateerde lichamelijke klachten.Welke lichamelijke klachten kun je krijgen bij stress?

Als gevolg van, vooral langdurige, stress kan je last krijgen van tal van lichamelijke klachten. Voorbeelden hiervan zijn: hoofdpijn of migraine, nekpijn, pijn in de (onder) rug, stijve schouders, pijn in gewrichten, maagklachten of maagpijn, huidproblemen, haaruitval, slaapproblemen, duizelingen, overmatig transpireren, verhoogde bloeddruk, wazig zien en lage weerstand.


Hoe krijg je stress uit je lichaam?

Hoe krijg je stress uit je lichaam.

Je kunt stress op verschillende manier uit je lichaam krijgen. Bijvoorbeeld door:

De bron van stress verwijderen / buitensluiten / ontlopen.

Wandelen in een groene omgeving waar bomen zijn.

Rust.

Sporten.

Ontspanning.

Je stressreactie en stressgevoelens oplossen met een methode die gebaseerd is op Energie Therapie.

Wanneer je een aantal van de bovenstaande aanbevelingen combineert, deze te sneller is de stress uit je lichaam.


Langdurige stress gevolgen

De langdurige gevolgen van stress zijn niet mis. Het is helemaal niet erg of een keertje stress te ervaren. Het kan er zelfs voor zorgen dat je beter gaat presteren.

Wanneer je echter langdurig stress ondervind, dan kunnen er lichamelijke en psychische problemen ontstaan.

Voorbeelden van de gevolgen van langdurige stress zijn, onder andere:

 • Prikkelbaar zijn.
 • Gespannenheid.
 • Slaapproblemen.
 • Veranderend eetpatroon, je hebt minder trek in eten of juist meer zin in zoetigheid.
 • Vermoeidheid.
 • Besluitenloosheid.
 • Somberheid.


Wil jij ook je  lichamelijke stress klachten snel achter je laten? Ga dan naar……...

Klik nu hier voor
lichamelijke stress klachten oplossenEntire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.Maagklachten Stress

Opgekropte emoties lichamelijke klachten - klik hier


Morpheus Emotionele Bevrijding Home

Sitemap


Wikipedia


Disclaimer stress lichamelijke klachtenShow / Hide
Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.