Heb je door stress puistjes?


Stress pukkels gezicht

Stress Puistjes

Heb je last van puistjes door stress? Ik zal laten zien wat jij aan stress en daarmee aan de puistjes die door stress ontstaan kunt doen.


Beste lezer,

Jan Heering over stress puistjes

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het snel aanpakken van stress en angsten.

Ik heb al meer dan 30 boeken over het aanpakken van deze klachten op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun stress en de lichamelijke klachten die daardoor ontstaan snel achter zich te laten.


Ik zal eerst een aantal stress symptomen in het kort bespreken.

Vervolgens zal ik je vertellen wat de oorzaak van stress en daarmee van stress puistjes is.

Vervolgens zal ik je laten zien hoe jij je stress, en daarmee ook de oorzaak van je puistjes, snel en eenvoudig kunt oplossen.


Wat is stress?

Stress klachten ontstaan door geestelijke druk, geestelijke spanning of onnatuurlijke grote spanning

Andere bewoordingen voor stress zijn: geestelijke druk of grote geestelijke spanning of onnatuurlijke grote spanning.

Als gevolg van stress wordt je lichaam gereed gemaakt om in actie te komen. Zo wordt er door de bijnieren adrenaline in de bloedbaan afgegeven. Adrenaline is een zogenaamd stresshormoon.

Door de adrenaline zal je hart sneller en krachtiger gaan kloppen waardoor je bloeddruk wordt verhoogd. Hierdoor wordt er meer bloed naar je spieren gepompt zodat je snel ik actie kunt komen. Je gaat ook oppervlakkiger ademhalen zodat je snel ik actie kunt komen.

Je zult ook bleek wegtrekken omdat bloed wordt onttrokken aan je huid. Dit om mogelijk bloedverlies te verminderen. Daarnaast begin je te transpireren zodat de kans op oververhitting wordt verkleind.

Dit alles wordt ook wel de stressreactie genoemd. Een andere benaming die ook hiervoor wordt gebruikt is de vlucht of vechtrespons genoemd.

Je bent dan gereed op snel adequaat te reageren om eventuele bedreigingen het hoofd te kunnen bieden.

Stress ontstaat echter niet alleen door daadwerkelijke bedreigingen en gevaren. In het dagelijkse leven heb jij vooral last van stress door vermeende bedreigingen die nog niet hebben plaatsgevonden. Of door bedreigingen waarvan jij denkt dat die kunnen gaan gebeuren.

Voorbeelden die ik hiervoor kan geven zijn: denken dat je te laat zult komen voor een afspraak, dat je je werk niet op tijd af zult krijgen, een trein die voor je neus weggaat voordat je kunt instappen, enz.

Je lichaam echter hetzelfde reageren op de werkelijke en ingebeelde gevaren. In alle gevallen wordt er adrenaline afgegeven waardoor de stressreactie op gang komt.

Het is op zich niet erg om af en toe stress te ervaren, je kunt er zelfs beter door gaan presteren. Echter, wanneer je gedurende langere tijd last hebt van stress is dit wel ongezond.

Je lichaam wordt dan continue (te) zwaar belast en er is onvoldoende tijd voor ontspanning en herstel.

Als gevolg hiervan kan je last krijgen van lichamelijke klachten zoals stress puistjes.


Stress puistjes gezicht
Het is op zich niet erg om af en toe stress te ervaren, je kunt er zelfs beter door gaan presteren. Echter, wanneer je gedurende langere tijd last hebt van stress is dit wel ongezond.

Je lichaam wordt dan continue (te) zwaar belast en er is onvoldoende tijd voor ontspanning en herstel.

Als gevolg hiervan kan je last krijgen van lichamelijke klachten zoals stress puistjes.

Lichamelijke stress symptomen

Andere lichamelijke klachten waarvan je last kunt krijgen als gevolg van stress zijn:
 • Spanningshoofdpijn of migraine.
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Wazig zien
 • Verminderde weerstand tegen infectieziektes.
 • Maagpijn
 • Misselijkheid
 • Tandenknarsen in je slaap.
 • Hartkloppingen, waarbij je hart heel snel slaat of je het idee hebt dat het overslaat.

stijve nek door stress
 • Pijn in (onder) rug.
 • Nekpijn
 • Pijn in de schouders
 • Pijnlijke gewrichten.
 • Voortdurend een vermoeid gevoel hebben.
 • Slaapproblemen zoals moeilijk kunnen inslapen, vaak en lang wakker liggen of lang voordat de wekker gaat wakker worden en niet meer kunnen inslapen.Psychische stress symptomen

Psychische klachten die kunnen ontstaan als gevolg van stress zijn:

Psychische stress symptomen
 • Je bent snel geëmotioneerd.
 • Je kunt erg kortaf tegen anderen doen.
 • Je hebt aldoor een opgejaagd gevoel.
 • Je hebt het idee dat je voortduren onder druk staat.
 • Je hebt last van gevoelens van eenzaamheid.
 • Je bent veel aan het tobben.
 • Je barst snel in tranen uit.
 • Je bent regelmatig neerslachtig.
 • Je voelt je ongelukkig.
 • Het is moeilijk voor je om een beslissing te nemen.
 • Je vergeet veel.
 • Je kunt moeilijk je aandacht ergens bij houden.
 • Je hebt je gevoel voor humor verloren.
 • Je hebt geen belangstelling meer voor zaken die vroeger belangrijk voor je waren.Stress oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor stress kan ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn:

Te veel druk is één van de stress oorzaken
 • Te hoge druk
  Een te zwaar takenpakket, teveel werk of inspanning, te weinig rust en vrije tijd.
 • Gebrekkig ondersteuning
 • Verlies van controle
  Geen inspraak (meer) in werksituatie hebben, pensionering, het niet luisteren van kinderen, afhankelijkheid van een bureaucratische instelling.

 • Meemaken van ingrijpende gebeurtenissen
  Traumatische belevenis, een ernstige ziekte, een ernstige operatie, het overlijden van een dierbare, een scheiding of invaliditeit.

 • Te weinig druk
  Te weinig verantwoording hebben of geen uitdagend werk.

 • Manier waarop je in het leven staatWat niet werkt

Er zijn vele tips op het Internet te vinden om stress te verlagen en puistje door stress aan te pakken. Ik heb hieronder een aantal van deze, goed bedoelde, tips hieronder voor je op een rijtje zetten.

Ik zal daarbij ook aangeven waardoor deze tips niet of slechts in beperkte mate effect werken.

 • Over je klachten praten
  Over je stressgevoelens en de daardoor ontstane puistjes praten met iemand die je durft te vertrouwen of een therapeut kan je even een gevoel van opluchting geven.

  Bedenk echter dat praten over je stress je stress niet zal oplossen. Daardoor blijven je stressgevoelens keer op keer terugkomen. En daardoor blijf je last houden van door stress veroorzaakte puistjes.

 • Ontspanningsoefeningen
  Er wordt vaak aangeraden om je te ontspannen door het beoefenen van yoga, relaxatie technieken, visualisatieoefeningen, zelfhypnose of ademhalingsoefeningen.

  Deze methodes kunnen je op het moment dat je er mee aan de slag gaat wel het een gevoel van ontspanning geven, Echter, zodra je dat weer achter je rug hebt heb je weer snel last van stressgevoelens die de kop op steken.

 • Je spanning uiten in de natuur
  Een andere tip die wordt gegeven om stress te verminderen is om te gaan wandelen op een verlaten plek in het bos, op open weiden of bij de zee en om dan al die spanning uit je lijf te schreeuwen.

  Het uiten van je spanning kan je, tijdelijk, een gevoel van opluchting geven. De stressgevoelens zullen echter bij het minste of geringste de kop weer opsteken.

 • Medicatie
  Als medicatie voor stress worden bètablokkers, benzodiazepines en voorgeschreven. Mocht je medicatie overwegen bedenk dan dat medicatie geen oplossing is.

  Je stressgevoelens zullen slechts ten dele onderdrukt en de oorzaak van je klachten wordt door de medicatie niet verholpen.

  Een ander groot nadeel van medicatie zijn de vervelende bijwerkingen zoals dufheid, dubbelzien, slaapproblemen, gewichtstoename, hoofdpijn, etc.

 • Goedbedoelde tips
  Hier een aantal goedbedoelde tips die vaak tegen puitjes worden gegeven: Eet minder zuivel. Vermijd lactose. Een lactose intolerantie kan er namelijk voor zorgen dat je meer last krijgt van puistjes. Zorg voor een volwaardige voeding om zo een vitaminetekort te vermijden. Vitaminetekort kan namelijk puistjes veroorzaken. Knijp de puistjes niet uit. Hierdoor ontstaan littekens en nieuwe puistjes. Drinkt 2 liter water per dag. Gebruik regelmatig een verzorgend masker. Smeer een mengsel van citroensap en tandpasta op je puistjes. Drink 3 maal per dag brandnetelthee. Smeer vocht van een blad van de Aloë Vera plant op je puistjes. Helaas helpen deze goedbedoelde tips niet om de oorzaak van puistjes door stress op te lossen.
De bovenstaande manieren werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van stress puistjes niet wordt opgelost.

Los de stress puistjes oorzaak op

Energie systeem van het lichaam

In het Verre Oosten is het al meer dan 5000 bekend dat het lichaam naast botten, spieren, pezen, organen en bloed ook een energiesysteem heeft. In het Westen is dit slecht een tiental jaren bij sommigen bekend.

Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie. Deze levensenergie wordt in het in China ‘Chi’ en in Japan ‘Ki’ genoemd.

In een Chinees boek dat al 5000 jaar geleden is geschreven wordt de werking van het energiesysteem aangeduid.

Bij onder andere bij acupunctuur wordt van deze kennis van het energiesysteem gebruik gemaakt. Bij acupunctuur tracht men om door middel van de bekende dunne naaldjes het stromen van de levensenergie te bevorderen.

Zijn er geen verstoringen in het energiesysteem aanwezig, dan voel jij je over het algemeen goed en ben je meestal positief gestemd.

Er komen emoties (meestal positieve, soms een negatieve), en na verloop van tijd verdwijnen deze emoties weer.

Je hebt geen last van aanhoudende spanningen en daardoor ontstane klachten zoals stress puistjes.

Als gevolg van onverwerkte emoties en stress ontstaan er verstoringen in het energiesysteem van je lichaam. Hierdoor zal je levensenergie steeds langzamer door je energiesysteem stromen.

Des te minder je levensenergie stroomt, des te meer krijg je last van lichamelijke, en mogelijk ook psychische, klachten.Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat jouw onbegrijpelijke klachten ‘slechts’ een gevolg zijn van verstoringen in je het energiesysteem van je lichaam.Dit is dan ook de reden waarom je last blijft houden van je stress en de daaraan gerelateerde klachten zoals die vervelende puistjes.

Daarom helpt praten over je klachten, onderdrukken van je stressgevoelens, ontspanningsmethodes, medicatie, enz. dan ook niet om de oorzaak van je puistjes weg te nemen.

Worden de verstoringen in je energiesysteem verholpen dan kan je stress, en daarmee ook die puistjes, verdwijnen

Stress verminderen zodat je stress puisten kunnen verdwijnen


Dit verhelpen van de verstoringen in je energiesysteem gaat relatief makkelijk en snel.

Wil jij ook je stress en die vervelende stress puistjes snel opruimen? Ga dan naar……...


Klik nu hier voor
stress puistjes oplossen


Kan je puistjes krijgen van stress?

Je kunt door stress puistjes krijgen omdat je immuunsysteem minder goed werkt. Dit komt, onder andere, door de cortisol die door je lichaam wordt afgegeven als gevolg van de stress. Dit heeft als gevolg dat ontstekingen in de huid (en andere plaatsen in je lichaam) minder goed worden afgeremd. Hierdoor kan je last krijgen van puistjes.

Het is ook mogelijk dat je onderhuidse ontstekingen door stress krijgt.


Wat te doen tegen stress puistjes?

Naar mijn mening kan je het beste 3 verschillende dingen doen tegen stress puistjes. Namelijk:


1. Behandel de huid en de puistjes zo goed mogelijk

Er zijn hiervoor tal van middeltjes te verkrijgen.


2. Pak de stressbron aan

Wat is de reden van je stress? Wanneer er sprake is van een te hoge werkdruk, dan is het misschien tijd om dit ter sprake te brengen bij je leidinggevende. Wellicht is het mogelijk om taken af te stoten, meer te delegeren of ondersteuning te krijgen.3. Pak je stressgevoelens aan

Wanneer je de onderliggende oorzaak van je stressgevoelens aanpakt, dat krijgen situaties die nu nog stress bij je veroorzaken veel minder vat op je.

Ik raad hiervoor methodes aan die gebaseerd zijn op Energie Therapie. Deze methodes geven snel resultaat en zijn eenvoudig zelf toe te passen.Entire contents Stress Puistjes copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.
Stressreductie


Morpheus Emotionele Bevrijding Home

Sitemap


Wikipedia


Disclaimer stress puistjesAuteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.