Vaak plassen door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Vaak plassen door stress

vaak plassen door stress

Vaak plassen door stress is een veelvoorkomend probleem dat kan optreden als gevolg van langdurige stress en angst.

Dit kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie en ongemak.

In deze blogpost worden de oorzaken, symptomen en behandelingen besproken om u te helpen dit probleem aan te pakken.


Oorzaken van frequent urineren door stress

Als jij last hebt van frequent urineren door stress, zijn hier enkele mogelijke oorzaken:

 • Verhoogde activiteit van je zenuwstelsel: Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol die je zenuwstelsel activeren en je lichaam voorbereiden op actie. Dit kan ervoor zorgen dat je urineproductie toeneemt en dat je vaker moet plassen.
 • Verminderde blaascapaciteit: Als je gestrest bent, kan je spierspanning toenemen, ook die van je blaas. Dit kan de capaciteit van je blaas verminderen en ervoor zorgen dat je vaker moet plassen, zelfs als je maar kleine hoeveelheden urine produceert.
 • Veranderingen in hormoonspiegels: Stress kan ook invloed hebben op de hormonen die je urineproductie reguleren, zoals het antidiuretisch hormoon (ADH). Wanneer je gestrest bent, kan je ADH-niveau dalen, wat resulteert in een toename van de urineproductie en frequenter urineren.
 • Veranderingen in eet- en drinkgewoonten: Wanneer je gestrest bent, kan je geneigd zijn om meer te drinken, vooral dranken die cafeïne of alcohol bevatten. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Bovendien kan stress je eetlust verminderen of ervoor zorgen dat je meer eet dan normaal, wat ook invloed kan hebben op je blaas.
 • Psychologische factoren: Stress kan ook psychologische factoren veroorzaken die kunnen bijdragen aan frequent urineren, zoals angst, spanning en nervositeit. Deze gevoelens kunnen leiden tot een verhoogde druk op je blaas en je aanzetten tot vaker plassen.Wil jij ook af van vaak plassen door stress? Ga dan naar……...

Klik nu hier voor
stress  verlagen


Symptomen van frequent urineren door stress

vaak plassen door symptomen

Als jij last hebt van frequent urineren door stress, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vaak moeten plassen, zelfs als je maar kleine hoeveelheden urine produceert.
 • Dringende behoefte om te plassen die moeilijk te weerstaan is.
 • Gevoel van ongemak of pijn tijdens het plassen.
 • Nachtelijk plassen (nocturie), waarbij je 's nachts wakker wordt omdat je moet plassen.
 • Overmatige dorst en veel drinken.
 • Vermoeidheid of uitputting als gevolg van een slechte nachtrust door het nachtelijk plassen.
 • Meer last van angst, nervositeit of spanning.
Hoe om te gaan met vaak plassen door stress?

Als je vaak moet plassen door stress, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hiermee om te gaan.

Hieronder vind je enkele suggesties:

 • Verminder stress: Probeer te identificeren wat de bronnen van je stress zijn en werk eraan om deze te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer tijd besteedt aan ontspanning, ademhalingsoefeningen of meditatie. Deze oefeningen kunnen ook helpen om stress snel te verminderen en kan je zelf gemakkelijk toepassen
 • Vermijd cafeïne en alcohol: Deze dranken kunnen je blaas irriteren en ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Probeer deze dranken te vermijden of in elk geval te beperken.
 • Drink voldoende water: Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar als je voldoende water drinkt, kan dit helpen om de frequentie van het plassen te verminderen. Dit komt doordat je lichaam dan minder vocht vasthoudt.
 • Ga op regelmatige tijdstippen naar het toilet: Probeer op regelmatige tijdstippen naar het toilet te gaan. Ook als je niet per se moet. Hierdoor voorkom je dat je blaas te vol raakt en je vaker moet plassen.
 • Praat erover: Het kan helpen om met iemand te praten over je stress en de gevolgen daarvan op je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een vriend, familielid zijn. Soms kan het delen van je zorgen en emoties al helpen om de stress te verlagen en de frequentie van het plassen te verminderen.Behandelingen voor vaak plassen door stress

Behandelingsopties die je kunt overwegen als je vaak moet plassen door stress zijn:

 • Houd een plasdagboek bij: Dit kan helpen om patronen in je plasgewoonten te identificeren en om te bepalen of er specifieke triggers zijn die de frequentie van het plassen verhogen. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak je moet plassen, hoeveel vloeistoffen je drinkt en welke activiteiten je doet voordat je moet plassen.
 • Blaasretentietraining: Dit is een oefening waarbij je leert om je plas langer op te houden, zodat je minder vaak naar het toilet hoeft te gaan. Het kan helpen om de spieren van de blaas te versterken en de frequentie van het plassen te verminderen.
 • Verander je dieet: Sommige voedingsmiddelen kunnen de blaas irriteren en de frequentie van het plassen verhogen, zoals pikante gerechten, citrusvruchten en chocolade. Door deze voedingsmiddelen te vermijden, kan de frequentie van het plassen verminderen.
 • Verminder je stressniveau: Er zijn verschillende manieren om je stressniveau te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, het vermijden van stressvolle situaties en het doen van stressverlagende ademahlingsoefeningen. Door je stressniveau te verminderen, kan de frequentie van het plassen verminderen.
 • Bekkenbodemtherapie: Dit is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het versterken van de spieren van de bekkenbodem. Door deze spieren te versterken, kan de controle over de blaas verbeteren en de frequentie van het plassen verminderen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om de frequentie van het plassen te verminderen. Dit kunnen medicijnen zijn die de spieren van de blaas ontspannen of medicijnen die de productie van urine verminderen.
vaak plassen door stress behandelingTips om stress te verminderen en vaak plassen te voorkomen

Ik heb hier een aantal tips voor je om een je stress te verminderen om zo vaak plassen te voorkomen: 


vaak plassen stress tips
 • Word stressbestendiger: Wanneer je stressbestendig bent kan je veel beter met druk en onverwachte situaties omgaan. Stress heeft dan geen vat meer op je. Je wordt veerkrachtiger en krijgt meer zelfvertrouwen. Hoe je eenvoudig stressbestendiger kan worden lees je hier.
 • Voldoende slaap. Los slaapproblemen op als je daar last van hebt. Dat kan je snel en eenvoudig doen met deze online cursus.
 • Regelmatige lichaamsbeweging.
 • Het vermijden van cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken.
 • Een gezond dieet volgen met veel vezels en voedingsstoffen.
 • Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen.
 • Vermijd te strakke kleding. Strakke kleding kan druk uitoefenen op de blaas en ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Door losse kleding te dragen, kan de druk op de blaas verminderen en de frequentie van het plassen verminderen.
 • Vermijd overmatige inspanning: Overmatige inspanning kan ervoor zorgen dat je meer moet plassen. Als je regelmatig sport of zwaar lichamelijk werk doet, kan het helpen om deze activiteiten te verminderen of pauzes te nemen om naar het toilet te gaan.Wanneer moet je een arts raadplegen?

Heb je de tips opgevolgd maar blijf je toch last houden van frequent urineren, dan is het raadzaam om contact met je huisarts op te nemen.


Samenvattend

Vaak plassen door stress kan een vervelend en ongemakkelijk probleem zijn. Er zijn echter manieren om het aan te pakken.

Wanneer je de tips om stress te verminderen opvolgt, dan is de kans groot dat jij in staat om het vaak plassen te voorkomen.


De beste manier om stress te verlagen

Een heel snelle en eenvoudige manier om je stressgevoelens te verminderen is Energie Therapie.

Hiermee ben in staat om zelf snel je stressniveau te verlagen.

Deze methode in simpel toe te passen en geeft direct resultaat.

Kies jij er ook voor om snel je stress te verminderen?

Klik dan nu hier voor meer informatieVeel gestelde vragen over vaak plassen door stress

Kan je van stress veel plassen?

Ja, als jij veel stress ervaart kan het zijn dat je meer moet plassen dan normaal.

Dit komt doordat stress de werking van je zenuwstelsel kan beïnvloeden waardoor je blaas sneller geïrriteerd raakt en je dus vaker naar het toilet moet.

Ook kan stress ervoor zorgen dat je meer vocht verliest via transpiratie waardoor je lichaam meer urine aanmaakt om te compenseren.

Het is daarom belangrijk om goed op je stressniveau te letten en het te verminderen wanneer dit te hoog wordt.

Dit kan je doen met ademhalingsoefeningen, meditatie, speciale stressverminderende oefeningen die snel helpen en door meer rust te nemen.


Wil jij ook af van klachten door stress? Ga dan naar……...

Klik nu hier voor
een snelle stress oplossing


Kan stress op je blaas slaan?

Ja, stress kan op je blaas slaan.

Wanneer je gestrest bent gaat je lichaam meer adrenaline produceren. Dit kan leiden tot frequent urineren of urineverlies.

Stress kan ook verhoogde spierspanning in het bekkengebied veroorzaken waardoor het moeilijker wordt om de blaas goed te controleren.

Het is belangrijk om stress te verlagen en te zorgen voor voldoende ontspanning om deze symptomen te verminderen.

Stress verlagen kan je doen met bijvoorbeeld yoga, deze speciale  ademhalingsoefeningen, meditatie en snelwerkende stressverlagende oefeningen.

Je kunt ook een lekkere wandeling in de natuur gaan maken om je stress te verlagen.


Waaraan herken je stressincontinentie?

Je kunt stressincontinentie herkennen aan ongewild urine verliest bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen of sporten.

Dit kan gebeuren omdat de bekkenbodemspieren, die de blaas en urinebuis ondersteunen, verzwakt zijn.

Ook kun je het gevoel hebben dat je steeds vaker moet plassen en kan het lastig zijn om je plas op te houden wanneer je aandrang voelt.

Als je deze symptomen herkent, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak van de incontinentie te laten onderzoeken.


Wat gebeurt er in je lichaam als je veel stress hebt?

Als je veel stress hebt, dan gebeuren er verschillende dingen in je lichaam, waaronder:

 • Je lichaam maakt meer stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan wat kan leiden tot verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling.
 • Je spieren spannen zich aan als onderdeel van de 'vecht-of-vlucht'-reactie waardoor je last kunt krijgen van spierpijn, stijfheid en hoofdpijn.
 • Je spijsvertering vertraagt waardoor maag- en darmproblemen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree kunnen ontstaan.
 • Je immuunsysteem verzwakt, wat kan leiden tot meer kans op infecties en ziektes.
 • Je slaap kan verstoord worden, waardoor je vermoeidheid en prikkelbaarheid kan ervaren.
 • Je kan vaker moeten plassen doordat de nieren meer urine aanmaken wanneer het lichaam onder stress staat.


Het is belangrijk om stress te verminderen en te leren hoe je ermee om kunt gaan om deze symptomen te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.

Je kunt stress eenvoud zelf verminderen met yoga, deze speciale ademhalingsoefeningen, meditatie en snelwerkende stressverminderende oefeningen.

Tijd voor jezelf maken om tot rust te komen en wandelingen in de natuur helpen ook om stress te verminderen.Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Pijn in mond door stress


Hoog cholesterol door stress


Slechte adem door stress


Hielspoor door stress


Klachten bij Stress


Stress uitslag


Buikpijn door stress


Paniekaanvallen door stress


Hyperventilatie door stress


Chronische stress aanpakken


Symptomen innerlijke stress


Hoofdpijn door stressMorpheus Emotionele Bevrijding Home


Sitemap


Wikipedia


Disclaimer vaak plassen stress


Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering over vaak plassen en stress