Heb je angst voor kleine ruimtes?

Angst voor kleinen ruimtes

Wanneer je bang bent voor kleine ruimtes, dan wordt dat in de volksmond claustrofobie genoemd.

Je hebt dan angstgevoelens in kleine ruimten zoals bijvoorbeeld liften, auto’s, vliegtuig, kelder of toilet.

Jan Heering Beste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Ik ben specialist in het succesvol aanpakken van emotionele problemen.

Ik heb inmiddels al meer dan 30 boeken over aanpakken van emotionele klachten, waaronder over claustrofobie geschreven.

Ik zal je uitleggen wat de onderliggende oorzaak van je angsten is en hoe jij je claustrofobie met succes kunt aanpakken.

Voordat ik dat ga doen ga ik eerst even kort in op de symptomen van jouw aandoening.


Angst voor kleine ruimtes
Claustrofobie symptomen:
  • Hevige angst
  • Duizelingen
  • Hartkloppingen
  • Transpireren
  • Trillen
  • Misselijkheid
  • Tintelen in handen of benen
  • Het gevoel hebben versteend of verlamd te zijn.
  • Hyperventileren
Jouw angstgevoelens kunnen zo hevig zijn dat je zelfs een paniekaanval kunt krijgen. Tijdens zo’n aanval kan het zo zijn dat je de angst voelt om de controle te verliezen, je bang wordt om gek te worden of om dood te gaan.

Als je claustrofobisch bent is het niet gek dat je een angst gaat ontwikkelen om weer in zo’n angstopwekkende situatie te belanden. Als gevolg hiervan doe je er alles aan om weer in een zelfde situatie te belanden.

Het gevaar bestaat dat je hierdoor in een vicieuze cirkel beland waardoor je in een sociaal isolement terechtkomt.

Hoe je angst voor kleine ruimtes niet wordt opgelost

Zoals je waarschijnlijk wel al hebt gemerkt worden er op het Internet vele tips en adviezen gegeven voor het claustrofobie oplossen.

Helaas, werken meeste van deze goedbedoelde adviezen en methodes niet of slechts langzaam.

Zo lucht praten over je claustrofobisch gevoelens misschien wel maar lost het niets op. Wat je angst voor die kleine en afgesloten ruimtes blijft.

Bij Exposure therapie wordt je juist blootgesteld aan hetgeen jij zo bang voor bent, kleine ruimtes. Er wordt gezegd dat bij herhaaldelijk opwekken van je angstgevoelens de angst als het ware uit zal doven. Misschien is dit wel zo maar het is een emotioneel en mentaal een zeer onaangenaam proces

Bij flooding ga je jouw angst zo heftig mogelijk ervaren. Er is geen sprake van opbouw zoals bij Exposure therapie nog het geval is. Het grote nadeel hiervan is dat je angst in eerste instantie kan verergeren. Deze vorm van claustrofobie therapie is zo heftig dat veel patiënten er vanaf zien om ermee door te gaan.


De bovenstaande manieren om van je klachten af te komen werken niet of langzaam omdat de onderliggende oorzaak van jouw claustrofobie niet wordt weggenomen.

Zo los je de oorzaak van jouw angst voor kleine ruimtes op

Het is al heel lang, vooral in het Verre Oosten, bekend dat je lichaam niet alleen uit botten, spieren, pezen, organen en bloed bestaat, maar dat het ook een energiesysteem heeft. Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie.

Het is gebleken dat je emotionele en lichamelijke gezondheid verbonden is met het stromen van je levensenergie door het energiesysteem van je lichaam.

De energie die door het energiesysteem stroomt wordt in de Oosterse wereld ‘Chi’ genoemd.

In een Chinees boek dat circa 5000 geleden is geschreven wordt dit al beschreven.


Onder andere bij acupunctuur en acupressuur wordt van deze kennis gebruik gemaakt.

Is jouw energiesysteem vrij van verstoringen, dan kan de levensenergie vrij stromen en voel jij je over het algemeen goed. Emoties komen, emoties gaan. En van claustrofobische gevoelens heb je dan geen last.


Echter, door onverwerkte emoties en stress ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Hierdoor kan de levensenergie steeds moeilijk stromen.

Des te minder je energieën door je energiesysteem stromen, des te meer voel jij de gevolgen. Deze gevolgen voel jij in de vorm angsten en de daarbij behorende symptomen.


Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat jouw onbegrijpelijke angst ‘slechts’ een gevolg is van verstoringen in je energiesysteem.

Daardoor blijven je angsten ook terugkomen. En daarom helpt praten over je klachten, onderdrukken van je angsten, medicatie, enz. dan ook niet om je klachten achter je te laten.

Worden de verstoringen in je energiesysteem opgelost, dan zullen je angsten kunnen verdwijnen.

Dit verhelpen van deze verstoringen in je energiesysteem kan op een tamelijk eenvoudige manier snel gebeuren.Wil jij ook je angst voor kleine ruimtes snel achter je laten? Ga dan naar……...
Angst voor kleine ruimtes OplossenDisclaimer

Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.