Duizelig door angst

Man in overhemd op straat is duizelig door 
 angst.

Duizelig door angst zijn is heel vervelend.

Wanneer angstgevoelens zich op deze manier manifesteren, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door angst last krijgt van duizeligheid krijgt en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is duizelig door angst zijn?

Duizeligheid door angst is een complex verschijnsel dat je op verschillende manieren kan treffen.

Het kan het een licht gevoel van wankelheid zijn, maar je kunt ook  een overweldigende draaierigheid ervaren.

Het is alsof angst niet alleen op de geest inwerkt, maar ook fysieke manifestaties teweegbrengt.

De intensiteit varieert, maar de impact is onmiskenbaar.

Hoe veroorzaakt angst duizeligheid?

Angst kan duizeligheid veroorzaken door een complex samenspel van fysiologische en psychologische factoren.

Laten we deze vanuit verschillende perspectieven bekijken:

Fysiologisch perspectief

 • Vecht-of-vluchtreactie: Angst activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een vrijgave van stresshormonen zoals adrenaline. Dit kan de hartslag verhogen, de bloeddruk beïnvloeden en de ademhaling versnellen, wat op zijn beurt de bloedtoevoer naar de hersenen kan veranderen.
 • Hyperventilatie: Angst kan leiden tot hyperventilatie, waarbij je sneller en oppervlakkiger ademt. Dit kan leiden tot een verstoring van de balans tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed, wat duizeligheid kan veroorzaken.

Psychologisch perspectief

 • Hypervigilantie: Angst kan leiden tot een verhoogde staat van alertheid. Mensen die angst ervaren, kunnen hun aandacht meer richten op interne lichamelijke sensaties, waaronder duizeligheid, wat op zijn beurt de ervaring van duizeligheid kan versterken.
 • Somatisatie: Psychologische stress kan zich manifesteren als fysieke symptomen, waaronder duizeligheid. Het brein en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden, en psychologische stress kan zich manifesteren in verschillende lichamelijke reacties.


Cognitief perspectief

 • Catastroferen: Mensen met angst kunnen geneigd zijn tot catastroferen, waarbij ze negatieve gedachten hebben over hun symptomen. Dit kan de ervaring van duizeligheid versterken, omdat de angstige gedachten bijdragen aan een gevoel van dreiging.

Sociaal perspectief

 • Sociale vermijding: Mensen met angst kunnen situaties vermijden die hen angstig maken. Deze vermijdingsgedragingen kunnen leiden tot fysieke spanning en duizeligheid wanneer ze toch geconfronteerd worden met angstige situaties.


In het kort kunnen angst en duizeligheid dus interageren op verschillende niveaus, van fysiologische reacties tot psychologische en sociale factoren, wat leidt tot een complexe ervaring.


Wil jij op eenvoudige wijze je angst overwinnen?

klikhiervoormeerinfomatieSpierspanning door angst symptomen

Duizeligheid als gevolg van angst kan verschillende symptomen met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Licht in het hoofd voelen: Een gevoel van desoriëntatie of zweverigheid wordt vaak ervaren. Dit kan variëren van een licht gevoel in het hoofd tot het gevoel alsof je gaat flauwvallen.
 • Onbalans of instabiliteit: Wanneer je duizeligheid ervaar door angst kan je je onstabiel of wankel voelen. Dit gevoel van onbalans kan variëren in intensiteit.
 • Gevoel van draaien of tollen: In sommige gevallen kan je een sensatie van draaien of tollen ervaren, vergelijkbaar met duizeligheid die wordt veroorzaakt door problemen met het binnenoor.
 • Misselijkheid: Duizeligheid door angst kan gepaard gaan met misselijkheid, wat de algehele ervaring van ongemak kan vergroten.
 • Hyperventilatie: Angst kan leiden tot snelle en oppervlakkige ademhaling, wat op zijn beurt duizeligheid kan veroorzaken door veranderingen in de zuurstof- en kooldioxidewaarden in het bloed.
 • Tunnelzicht of wazig zien: Angst kan de perceptie van de omgeving beïnvloeden, waardoor je een tunnelzicht kunt ervaren of moeite hebt met scherpstellen.
 • Snelle hartslag: Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd tijdens angst, wat kan leiden tot een versnelde hartslag. Dit kan de bloeddruk beïnvloeden en duizeligheid veroorzaken.
 • Warmte- of koudegevoelens: Angst kan de lichaamstemperatuur beïnvloeden, wat kan resulteren in gevoelens van warmte of kou, en deze fysiologische reacties kunnen bijdragen aan duizeligheid.

Wil jij je angstgevoelens snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie

Duizeligheid door angst ervaringen

Een vriendin deelde haar ervaring van duizeligheid door angst tijdens een sollicitatiegesprek.

Terwijl ze sprak over haar kwalificaties, voelde ze de duizeling in haar opkomen.

Het gevoel van onzekerheid vermengde zich met de draaierigheid, waardoor het gesprek een uitdaging werd.

Dit illustreert hoe angst op onverwachte momenten kan toeslaan en ons vermogen om te functioneren beïnvloedt.

Praktische tips voor duizelig door angst zijn

Nu we de oorzaken en symptomen van duizelig door angst hebben verkend, is het tijd om te kijken naar effectieve manieren om hiermee om te gaan.

Hier zijn enkele strategieën:

Ademhalingsoefeningen

Rustige ademhalingsoefeningen kunnen helpen om hyperventilatie te voorkomen en de duizeligheid te verminderen.

Het is alsof je een kalmerende bries in de storm van je gedachten brengt.

Snelle angstoplossende oefeningen

vrouw met zwarte jurk in kantoor is blij met duizelig door angst behandeling

Angst overwinnen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik dan nu hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van angst.


Meer tips

 • Visuele focus: Fixeer je blik op een vast punt in de omgeving wanneer je duizeligheid voelt opkomen. Dit kan helpen om je evenwicht te bewaren en duizeligheid te verminderen.
 • Grondingsoefeningen: Focus op je omgeving door je zintuigen te gebruiken. Benoem bijvoorbeeld vijf dingen die je kunt zien, vier dingen die je kunt aanraken, drie dingen die je kunt horen, twee dingen die je kunt ruiken en één ding dat je kunt proeven. Dit kan helpen om je aandacht te verleggen en je minder duizelig te voelen.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Dehydratatie kan duizeligheid verergeren, dus blijf gehydrateerd gedurende de dag.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van spanning en angst. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die past bij je conditie.
 • Mindful beweging: Voer langzame en bewuste bewegingen uit, zoals qigong of tai chi. Deze activiteiten combineren ademhaling, concentratie en beweging, en kunnen helpen bij het verminderen van spanning en duizeligheid. Kies oefeningen die comfortabel voor je zijn en die je op je eigen tempo kunt uitvoeren.

Wil jij ook snel en eenvoudig van je angst af?

klikhiervoormeerinfomatie

Oorzaak van duizeligheid door angst Angst activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een vrijgave van stresshormonen. Dit kan de hartslag, bloeddruk en ademhaling beïnvloeden, wat op zijn beurt de bloedtoevoer naar de hersenen kan veranderen en leiden tot duizeligheid.
Symptomen van duizeligheid door angst Een gevoel van desoriëntatie, onbalans, draaien of tollen, misselijkheid, hyperventilatie, tunnelzicht, snelle hartslag, warmte- of koudegevoelens.
Strategieën om duizeligheid door angst te verminderen Ademhalingsoefeningen, snelle angstoplossingen, meer focus, grondingsoefeningen, hydratatie, lichaamsbeweging, mindful beweging.Samenvattting

Deze pagina gaat over duizeligheid die veroorzaakt kan worden door angst, door de fysiologische reacties van het lichaam op angst en door psychologische factoren. Er worden oorzaken, symptomen en strategieën besproken om duizeligheid door angst te verminderen.
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.


De informatie op deze pagina is geen vervanging van medische begeleiding en is bedoeld ter informatie. Het is geen medisch advies.

  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


angst symptomen

angst loslaten

Hoge bloeddruk door angst

Spiertrekkingen door angst

Geen eetlust door angst - klik hier

Constante spanning in lichaam - klik hier

Duizelig door angst
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.