Waarom Pil Tegen Traumatische Herinneringen?

Toevallig zag ik een item over een pil tegen traumatische herinneringen op Zondagavond 15 Februari in het nieuws. Het trok natuurlijk gelijk mij belangstelling.

Waar ging het over? In een recent gepubliceerd onderzoek claimen wetenschappers dat er met behulp van een medicijn selectief kan worden ingegrepen in het geheugen van mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Door de verschrikkelijke indrukken kunnen militairen, hulpverleners, slachtoffers van verkrachting en overlevenden van rampen aan een posttraumatische stressstoornis lijden.

Diegene die PTSS heeft ervaart voortdurend flashbacks, is continue waakzaam, slaapt slecht en heeft last van hevige woede-uitbarstingen.

Professor Karim Nadar van universiteit McGill (Canada) zegt hierover; “We willen die traumatische herinnering dempen, zodat het niet zo overweldigend is.”

Volgens het onderzoek vertoonde een groep PTSS patiënten die behandeld waren met propranolol beduidend minder fysieke stressreacties dan een controle groep d een placebo kregen.

Momenteel wordt Propranolol vooral gebruikt tegen te hoge bloeddruk. Echter, propranolol blijkt ook dat deel van de hersens te blokkeren dat een emotionele lading meegeeft aan herinneringen.

Volgens Nadar kunnen PTTS patiënten zich de bijzonderheden van gebeurtenissen nog wel herinneren. Echter zonder de hevige emoties die eerder werden ervaren.

Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht, is ook enthousiast over het onderzoek. Volgens hem is het niet zo dat iedereen die iets heeft meegemaakt maar een pilletje moet gaat slikken.

Daarnaast zal het volgens hem nog een aantal jaren duren voor dat propranolol als medicijn voor PTTS kan worden toegepast.

Zelf hevige emoties oplossen of toch maar een pilletje slikken?
Wat mij opvalt, is dat wetenschappers proberen emotionele (en lichamelijke) klachten proberen op te lossen door medicatie.

Stop er maar een pil in en dan komt het wel weer goed.

Vaak blijkt medicatie vervelende bijwerkingen te hebben. En het kost handenvol geld.

Gelukkig zijn er (werkzame) alternatieven voor medicatie. Zo blijkt Energy Therapy, zoals bijvoorbeeld EFT, zeer succesvol in het oplossen van de emotionele lading die aan een trauma kleeft.

Na korte (zelf)behandelingen met EFT blijken veelal de hevige emoties verdwenen en de PTTS klachten opgelost.


Wil jij ook zonder pillen je PTSS klachten aanpakken? Ga dan naar....

Klik hier voor
oplossingen voor PTSS


Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Pillen tegen traumatische herinneringen

symptomen onverwerkte trauma's

Psychotrauma betekenis - klik hier

Posttraumatische stress stoornis


Home


Sitemap


Waarom Een Pil Tegen Traumatische Herinneringen Disclaimer
Show / Hide
Show / Hide