Psychosomatische Klachten

Duidelijke uitleg en beste tips

Vrouw zit voor grijzige achtergrond en heeft last van psychosomatische klachten en ondersteunt haar hoofd met één hand.

Wat psychosomatische klachten zijn en wat je er aan kunt doen kan je in dit artikel lezen.

Het is van vitaal belang om te onthouden dat deze geen teken van zwakte zijn, maar eerder boodschappers van het innerlijke zelf.

Door deze klachten te begrijpen en te omarmen, open je de deur naar een dieper begrip van jezelf en een meer gebalanceerd leven.

Laten we beginnen!

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten verwijzen naar lichamelijke symptomen die worden beïnvloed door psychologische factoren, zoals stress, emoties of mentale gezondheid.

Deze klachten hebben geen duidelijke fysieke oorzaak, maar worden eerder toegeschreven aan de relatie tussen de geest en het lichaam.

Voorbeelden van psychosomatische klachten zijn hoofdpijn, buikpijn, spierpijn en vermoeidheid.

Deze klachten kunnen variëren in ernst en duur en benadrukken de wisselwerking tussen de geest en het lichaam, waarbij emotionele toestanden de fysieke gezondheid beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze verbinding te erkennen bij het begrijpen en behandelen van psychosomatische klachten.


Hoe worden psychosomatische klachten veroorzaakt?

Psychosomatische klachten kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt.

Hier zijn enkele manieren waarop psychosomatische klachten kunnen ontstaan:

Stress en Emoties

Een van de meest voorkomende oorzaken van psychosomatische klachten is stress.

Emotionele factoren zoals angst, depressie, woede of verdriet kunnen een directe invloed hebben op het lichaam en verschillende fysieke symptomen veroorzaken.

Psychologische Trauma's

Ervaringen met psychologisch trauma, zoals misbruik of ernstige stressvolle gebeurtenissen, kunnen het lichaam beïnvloeden en leiden tot psychosomatische klachten.

Deze klachten dienen soms als een manier waarop het lichaam reageert op onverwerkte emoties.

Persoonlijkheidsfactoren

Individuele persoonlijkheidskenmerken kunnen ook een rol spelen. Sommige mensen hebben de neiging om fysieke symptomen te ontwikkelen als reactie op emotionele spanningen.

Cognitieve Factoren

Denkpatronen en overtuigingen kunnen bijdragen aan psychosomatische klachten. Negatieve denkpatronen kunnen de perceptie van pijn en ongemak versterken.

Sociale en Omgevingsfactoren

De sociale omgeving, inclusief relaties en werk, kan een impact hebben op psychosomatische klachten. Problemen in deze gebieden kunnen leiden tot lichamelijke symptomen.

Biologische Componenten

Hoewel psychosomatische klachten hun oorsprong hebben in psychologische factoren, kunnen er ook biologische componenten zijn, zoals genetische aanleg of verstoringen in het zenuwstelsel.

Onbewuste Processen

Soms kunnen psychosomatische klachten het gevolg zijn van onbewuste processen, waarbij het lichaam op een bepaalde manier reageert zonder dat de persoon zich volledig bewust is van de onderliggende oorzaken.


Wil jij de onderliggende oorzaak van psychosomatische klachten op een snelle en eenvoudige manier oplossen?

Klik NU hier voor meer informatie


Symptomen van psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten manifesteren zich vaak in een breed scala van lichamelijke symptomen.

Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en duur. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van psychosomatische klachten:

 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Spierpijn en Spanning
 • Vermoeidheid
 • Ademhalingsproblemen
 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid en Braken
 • Duizeligheid
 • Slaapstoornissen
 • Pijn in verschillende delen van het lichaam
 • Huidproblemen: Onverklaarbare huidklachten, zoals jeuk, uitslag of eczeem.
 • Gastro-intestinale symptomen: Irritatie van het maag-darmkanaal, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) of functionele dyspepsie.

Pyschosomatische klachten behandeling

In veel gevallen ontstaan psychosomatische klachten door stress en angst. Daarom is het verlagen hiervan cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om je klachten te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress en angst.


Meditatie

Meditatie helpt stress te verminderen door de spierspanning te verlagen, de ademhaling te reguleren en de aandacht te trainen.

Door je aandacht te richten op je ademhaling of een ander object, leer je om je gedachten en emoties te observeren zonder er in mee te gaan.

Dit kan helpen om te ontspannen en de stressreactie van je lichaam te verminderen.

Snelle emoties opruimers

vrouw met zwarte jurk in kantoor is blij met psychosomatische klachten behandelen

Het verminderen van emoties zoals stress en angst was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress angst op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik dan nu hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress, angst en andere negatieve emoties en gevoelens.


Meer tips

 • Diepe Ademhalingsoefeningen: Richt je op diepe ademhaling om het zenuwstelsel te kalmeren en de fysieke reactie op stress te verminderen.
 • Regelmatige Lichaamsbeweging: Oefening kan stress verminderen en endorfines vrijmaken, wat kan bijdragen aan een verbeterde stemming en het verminderen van lichamelijke spanning.
 • Goede nachtrust: Zorg voor regelmatige slaappatronen en een rustgevende slaapomgeving. Een goede nachtrust bevordert zowel de fysieke als psychologische gezondheid.
 • Gezond Eetpatroon: Eet evenwichtige maaltijden met voldoende voedingsstoffen. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne, die de symptomen kunnen verergeren.
 • Ontspanning in de Natuur: Breng tijd door in de natuur. Wandelen of simpelweg buiten zijn kan rustgevend zijn en stress verminderen.
 • Positieve Zelfspraak: Cultiveer positieve gedachten en praat positief tegen jezelf. Positieve zelfspraak kan de perceptie van stress verminderen.


Onthoud dat psychosomatische klachten geen teken van zwakte zijn, maar dat je ze kunt zien als boodschappers van het innerlijke zelf.

Door de oorzaak je klachten te begrijpen en stappen te ondernemen om deze oorzaak aan te pakken open je de deur naar een dieper begrip van jezelf en een meer gebalanceerd leven.

Onderwerp Uitleg
Wat zijn psychosomatische klachten? Lichamelijke symptomen die worden beïnvloed door psychologische factoren zoals stress of emoties. Hebben geen duidelijke fysieke oorzaak.
Oorzaken van psychosomatische klachten Stress, emoties, psychologische trauma's, persoonlijkheidsfactoren, cognitieve factoren, sociale en omgevingsfactoren, biologische componenten, onbewuste processen.
Veelvoorkomende symptomen Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, slaapstoornissen, pijn in verschillende delen van het lichaam, huidproblemen, maag-darm klachten.
Behandeling Stressvermindering (meditatie, stress verlagende oefeningen, ontspanning), gezonde leefstijl.
Samenvatting

Deze webpagina gaat over psychosomatische klachten. Er wordt uitleg gegeven over wat psychosomatische klachten zijn, wat de oorzaken kunnen zijn, veelvoorkomende symptomen en mogelijke behandelingen.
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Pagina geupdate op 27-12-2023.

janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.