Doof gevoel gezicht door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Vrouw kijkt in spiegel en heeft doof gevoel gezicht door stress.

Een doof gevoel in je gezicht door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van een doof gevoel in je gezicht en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Doof gevoel gezicht door stress: wat is het?

Het "doof gevoel gezicht door stress" verwijst naar de sensatie van verminderde gevoeligheid of tintelingen in delen van het gezicht, zoals de wangen, lippen, of zelfs de neus.

Dit gevoel kan plotseling optreden en kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van individuele factoren en de intensiteit van de stressoren.

Het dove gevoel wordt vaak beschreven als een licht tintelende sensatie, vergelijkbaar met wanneer je voet slaapt.

Je kunt het gevoel hebben alsof bepaalde delen van je gezicht "prikken" of "slapen".

Hoewel het meestal geen pijn veroorzaakt, kan het wel als ongemakkelijk worden ervaren.

Doe deze stress test als je last hebt van een doof gevoel gezicht door stress.

Wat is de oorzaak van een doof gevoel gezicht door stress?

doof gevoel gezicht stress oorzaak

Een doof gevoel in het gezicht als gevolg van stress kan diverse oorzaken hebben, die ik nu uitgebreid zal uitleggen:

 • Vasculaire Veranderingen: Stress kan leiden tot tijdelijke vernauwing van bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam, inclusief het gezicht, kan beïnvloeden. Dit kan resulteren in een doof gevoel of tintelingen.
 • Spierverstrakking: Stress kan spierspanning veroorzaken, inclusief die in het gezicht. Dit kan de zenuwen beïnvloeden en leiden tot een doof gevoel.
 • Hyperventilatie: In stressvolle situaties ademen mensen soms snel en oppervlakkig, wat kan leiden tot een verschuiving in de zuurgraad van het bloed. 
 • Neurologische reacties: Stress kan invloed hebben op het zenuwstelsel, inclusief de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel in het gezicht. Overmatige stress kan leiden tot disfunctie of tijdelijke verstoring van zenuwsignalen.
 • Psychosomatische reacties: Psychosomatische symptomen, waarbij emotionele stress fysieke symptomen veroorzaakt, kunnen resulteren in een doof gevoel in het gezicht. Het brein en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden, en stress kan deze reacties veroorzaken.
 • Angst en paniek: Stress kan angst en paniek veroorzaken, waardoor fysieke symptomen zoals een doof gevoel in het gezicht kan ontstaan als gevolg van de 'vecht-of-vlucht'-reactie. Deze reactie kan een tijdelijke veranderingen in de zenuwgeleiding veroorzaken met een verminderde perceptie van gevoel in sommige delen van je gezicht tot gevolg.
 • Trigeminusneuralgie: Dit is een aandoening waarbij de nervus trigeminus, die verantwoordelijk is voor gevoelens in het gezicht, ontstoken raakt. Stress kan de symptomen van deze aandoening verergeren.

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie
C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Wat zijn verdoofd gevoel in het gezicht door stress symptomen?

doof gevoel gezicht door stress symptomen

De symptomen van een doof gevoel in het gezicht als gevolg van stress zijn:

 • Verminderde Sensatie: Je kunt een algemeen gevoel van verminderde sensatie ervaren in delen van je gezicht. Dit kan variëren van een lichte gevoelloosheid tot een subtiel gevoel van afwezigheid van normale sensaties.
 • Tintelingen: Je kunt tintelingen ervaren, vergelijkbaar met het gevoel dat je hebt wanneer je arm of been "slaapt". Deze tintelingen kunnen zich voordoen in specifieke delen van je gezicht.
 • Verdoving: Je kunt een gevoel van verdoving ervaren, waarbij delen van je gezicht minder responsief lijken dan normaal. Dit kan leiden tot een gevoel van 'gevoelloosheid' bij aanraking.
 • Ongebruikelijke sensaties: Mogelijk beschrijf je ongebruikelijke of vreemde sensaties, zoals een lichte druk, strakheid of een gevoel van "watten" in je gezicht.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Het doof gevoel kan samengaan met een lichte beperking in de bewegingsvrijheid van je gezichtsspieren.
 • Asymmetrie: In sommige gevallen kan het gevoel van doofheid asymmetrisch zijn, waarbij één kant van je gezicht meer wordt beïnvloed dan de andere.
 • Variabiliteit: De intensiteit van het doof gevoel kan variëren, soms met momenten van verhoogde sensatie en andere keren met een sterker gevoel van doofheid.
 • Veranderlijke lokalisatie: Het doof gevoel kan zich voordoen op verschillende delen van je gezicht, zoals je wangen, lippen, kin, neus of voorhoofd.
 • Reactie op stressvolle situaties: De symptomen kunnen intensiveren tijdens momenten van verhoogde stress, angst of spanning.
stress-verminderen-ervaring-1

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie

Verlost van een doof gevoel in je gezicht door stress

verdoofd gevoel gezicht door stress tips

Denk je eens in hoe mooi je leven er uit zal zien zonder stress en zonder dat vervelende dove gevoel in je gezicht dat je daardoor krijgt.

Hoe goed jij je dan zal voelen.

Je kunt je leven weer oppakken.

Hoe klinkt dat je in de oren?

Hoe fantastisch ziet dat eruit?

stress-verminderen-ervaring-3

Wil jij ook van je stress af?

klikhiervoormeerinfomatie


Wat niet werkt

Op het Internet zijn vele tips te vinden tegen een verdoofd gevoel in je gezicht door stress te vinden.

Helaas werken deze tips langzaam of maar een beetje.

Ik zal zo uitleggen hoe dat komt.

Voordat ik dat doe zal ik enkele van de meest gegeven tips voor je op een rijtje zetten:

 • Voldoende slaap.
 • Yoga of meditatie.
 • Gezonde voeding.
 • Blijf gehydrateerd.
 • Me-time inplannen.
 • Zoek sociale steun.
 • Reguliere beweging.
 • Beperk cafeïne, alcohol.
 • Let op lichaamssignalen.
 • Diepe ademhalingsoefeningen.

Al deze tips werken langzaam of slechts een beetje omdat de onderliggende oorzaak van je klachten niet wordt opgelost.

Je klachten oplossen werkt zo wel

doof gevoel gezicht door stress behandeling die wel werkt

Omdat jouw klachten worden veroorzaakt door stress is het verlagen van je stressniveau de beste manier om je klachten snel te verminderen.

Tot voor kort was het verlagen van stress lastig en ging het langzaam.

Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Jarenlang onderzoek heeft er toe geleid dat met  eenvoudige stressverlagende oefeningen stress nu snel  eenvoudig is aan te pakken.

Je stress en de daardoor veroorzaakte klachten kunnen dan vlug verdwijnen.

Denk je eens in hoe goed jij je dan zult voelen!

C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie


stress-verminderen-ervaringen-12
doof-gevoel-gezicht-stress-syptomen-tabel


wil je liever dit artikel downloaden om het nog eens rustig te lezen? Klik dan hierVeel gestelde vragen

Is een doof gevoel in het gezicht door stress gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een doof gevoel in het gezicht stress gerelateerd niet gevaarlijk en verdwijnt het zodra de stress afneemt. Als het echter aanhoudt of ernstig is is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kan ik een doof gevoel in mijn gezicht snel verlichten?

Diepe ademhaling, stressverlagende oefeningen, ontspanningsoefeningen en het aanbrengen van warmte op het gezicht kunnen helpen bij het snel verlichten van een doof gevoel. Neem echter contact op met een professional als de symptomen aanhouden.

Kan stress leiden tot blijvende schade aan het gezichtsgevoel?

Over het algemeen leidt stress zelden tot blijvende schade aan het gezichtsgevoel. Het is echter belangrijk om langdurige stress te verminderen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wat te doen tegen doof gevoel?

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om doof gevoel te verminderen, zoals het veranderen van uw houding, regelmatig bewegen, en letten op uw zithouding. Het is ook raadzaam om stress te verminderen

Hoe voelt doof gevoel?

Doof gevoel wordt vaak beschreven als een verlies van sensatie of tintelingen in een bepaald gebied van het lichaam. Het kan aanvoelen alsof het betreffende gebied "slaapt" of minder responsief is dan normaal.

Wat is de oorzaak van gevoelloosheid?

Gevoelloosheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, druk op zenuwen, slechte bloedcirculatie, letsel aan zenuwen of weefsels, en medische aandoeningen zoals diabetes. Raadpleeg een arts voor een nauwkeurige diagnose.

Kun je tintelingen krijgen van stress?

Ja, stress kan leiden tot tintelingen in verschillende delen van het lichaam. Stress kan de zenuwen beïnvloeden en leiden tot een tintelend of prikkelend gevoel, meestal in handen, voeten of andere extremiteiten.

Wat zijn de eerste symptomen van neuropathie?

De eerste symptomen van neuropathie kunnen variëren, maar vaak omvatten ze tintelingen, gevoelloosheid, brandend gevoel, spierzwakte of pijn in de getroffen gebieden. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en je huisarts te raadplegen voor evaluatie.

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie
Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als het doof gevoel aanhoudt, verergert of regelmatig terugkeert, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts om ernstigere aandoeningen uit te sluiten.


Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide
janheering-profielfoto


Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26
pinterest-w25
facebook-w25

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Sinds 2001 is  hij  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.


Jan Heering over doof gevoel gezicht door stress behandeling.