Myoclonieën door stress?

Duidelijke uitleg en de beste tips

vrouw met myoclonieën door stress

Myoclonieën door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van schokbewegingen en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat Zijn Myoclonieën?

Voordat we dieper ingaan op de relatie tussen myoclonieën en stress, is het essentieel om te begrijpen wat myoclonieën precies zijn.

Myoclonieën zijn onvrijwillige spierbewegingen die zich manifesteren als korte schokken of trekkingen.

Deze kunnen optreden in afzonderlijke spieren of door het hele lichaam, waardoor ze soms als storend of verontrustend worden ervaren.

Deze myoclonieën kunnen variëren in intensiteit en frequentie, maar één ding is zeker: ze hebben een duidelijke link met de mate van stress die iemand ervaart.


Hoe ontstaat een myoclonieën door stress?

Myoclonieën zijn snelle, onwillekeurige spiercontracties die verschillende oorzaken kunnen hebben.

Stress is een factor die bijdraagt aan het optreden van myoclonieën.

Hier zijn enkele manieren waarop stress myoclonieën kan veroorzaken of verergeren:

Centraal zenuwstelsel (CZS) overprikkeling

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde afgifte van stresshormonen zoals adrenaline.

Deze hormonen kunnen het centrale zenuwstelsel overprikkelen en leiden tot ongecontroleerde spiercontracties, inclusief myoclonieën.

myoclonieen-centraal-zenuwstelsel-overprikkeling

Neurotransmitteronbalans

Stress kan invloed hebben op de balans van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA).

Een verstoring van deze neurotransmitters kan leiden tot overmatige prikkelbaarheid van de zenuwcellen en myoclonieën veroorzaken.

Slaapstoornissen

Stress kan leiden tot slaapproblemen, en slaaptekort kan op zichzelf myoclonieën veroorzaken.

Het herstel en de regulatie van het zenuwstelsel vinden voornamelijk plaats tijdens de slaap, en verstoringen kunnen leiden tot hyperactiviteit van de zenuwcellen, wat myoclonieën kan veroorzaken.

Psychogene factoren

Stress kan psychogene myoclonieën veroorzaken, waarbij de oorzaak in de psyche ligt.

Deze kunnen het gevolg zijn van psychologische stressoren en kunnen worden verergerd door emotionele spanning.

Onderliggende neurologische aandoeningen

Stress kan bestaande neurologische aandoeningen verergeren of aanwakkeren, waarbij myoclonieën een symptoom kunnen zijn.

Voorbeelden zijn epilepsie, multiple sclerose of neurodegeneratieve aandoeningen.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Myoclonieën door stress symptomen

De symptomen van myoclonieën variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de specifieke spieren die zijn getroffen.

Hier zijn enkele algemene symptomen die geassocieerd kunnen worden met myoclonieën:

 • Onvrijwillige spiersamentrekkingen: Myoclonieën manifesteren zich als plotselinge, kortdurende samentrekkingen van spiergroepen. Deze kunnen zich voordoen in verschillende delen van het lichaam.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski

 • Schokkende bewegingen: De spiersamentrekkingen kunnen lijken op schokkerige, schokkende bewegingen. De ernst varieert van milde schokken tot meer uitgesproken, ongecontroleerde bewegingen.

 • Frequentie en duur: Myoclonieën kunnen zich herhaaldelijk voordoen gedurende een bepaalde periode. De frequentie en duur van de samentrekkingen variëren sterk.

 • Affectie van specifieke spiergroepen: Myoclonieën kunnen verschillende spiergroepen beïnvloeden, waaronder armen, benen, nek, gezicht of romp.

 • Gelokaliseerd of gegeneraliseerd: Schokbewegingen kunnen gelokaliseerd zijn in één specifiek deel van het lichaam of gegeneraliseerd, waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn.

 • Reactie op externe prikkels: Sommige vormen van myoclonieën kunnen worden uitgelokt door externe prikkels zoals licht, geluid of aanraking.

 • Aanwezig in rust of tijdens activiteit: Myoclonieën kunnen zich voordoen tijdens rust of juist tijdens lichamelijke activiteit.Praktische tips voor myoclonieën door stress

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om schokbewegingen te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Ademhalingsoefeningen

Leer diepe ademhalingstechnieken om stress te verminderen.

Diepe, langzame ademhaling kan het parasympathische zenuwstelsel activeren en helpen ontspannen.

Yoga

Yoga combineert fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie om stress te verminderen en de geest te kalmeren.

Regelmatige beoefening van yoga kan flexibiliteit en mindfulness bevorderen.


Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met myoclonieën door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress.


Meer tips

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Oefening is een effectieve manier om stress te verminderen. Regelmatige fysieke activiteit kan de aanmaak van endorfines bevorderen, waardoor je je gelukkiger en ontspannen voelt.
 • Gezonde voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en voldoende eiwitten. Voedingsstoffen kunnen een directe invloed hebben op uw energieniveau en stemming.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt. Dehydratatie kan fysieke en mentale vermoeidheid veroorzaken, wat stress kan verergeren.
 • Tai Chi of Qi Gong-oefeningen: Verken zachte, vloeiende bewegingsvormen zoals Tai Chi of Qi Gong. Deze disciplines combineren langzame, gracieuze bewegingen met ademhalingstechnieken en kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele lichaamsbalans en het verminderen van spierspanning.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenHet is van cruciaal belang om niet alleen de symptomen spierschokken te behandelen, maar ook de onderliggende stressfactoren aan te pakken.

Door bewust te zijn van de connectie tussen functionele schokbewegingen en stress en effectieve zelfzorgmaatregelen te nemen, kun je jouw welzijn op lange termijn verbeteren.

Sta stil bij de impact van stress op je lichaam en neem vandaag de eerste stap naar een gezonder, stressvrij leven.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
Wat zijn myoclonieën? Uitleg over wat myoclonieën zijn, namelijk onvrijwillige spierbewegingen die zich manifesteren als korte schokken of trekkingen.
Hoe ontstaan myoclonieën door stress? Uitleg over hoe stress kan bijdragen aan het ontstaan van myoclonieën, via overprikkeling van het centrale zenuwstelsel, een neurotransmitteronbalans en slaapstoornissen.
Symptomen Beschrijving van veelvoorkomende symptomen zoals onvrijwillige spiersamentrekkingen en schokkende bewegingen.
Praktische tips Tips om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen, yoga, stress verlagende oefeningen, beweging en gezonde voeding.Samenvatting

Deze pagina gaat over myoclonieën die veroorzaakt kunnen worden door stress. Er wordt uitleg gegeven over wat myoclonieën zijn, hoe stress kan leiden tot myoclonieën, veelvoorkomende symptomen en praktische tips om stress te verminderen en de klachten te verhelpen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en bedenker van impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.