PDS door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

man last van PDS door stress

PDS door stress hebben is heel vervelend en pijnlijk.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last van PDS krijgt en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen.

Laten we beginnen!


Wat is PDS en hoe wordt het beïnvloed door stress?

PDS, of Prikkelbare Darm Syndroom, is een veelvoorkomende aandoening die invloed heeft op de dikke darm.

Het wordt gekenmerkt door symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang.

Maar wat is de link met stress?

Onderzoek suggereert dat het zenuwstelsel in de darm gevoelig is voor emotionele stresssignalen.

Als je onder stress staat, kan dit leiden tot een overactieve reactie van je darmen, wat op zijn beurt PDS-symptomen kan verergeren.

Het is als een dans tussen je geestelijke toestand en je spijsverteringssysteem, waarbij elke beweging van de een een directe reactie van de ander uitlokt.


PDS door stress: Een vicieuze cirkel

Het wordt nog ingewikkelder wanneer we kijken naar de cyclus van PDS door stress.

Stress kan niet alleen bestaande PDS-symptomen verergeren, maar de wetenschap suggereert ook dat het langdurige stress kan bijdragen aan het ontstaan van PDS.

Het is als een kip-en-ei dilemma: welke kwam eerst?

Wat echter duidelijk is, is dat de relatie tussen PDS en stress een complexe wisselwerking is die aandacht en begrip verdient.


Hoe stress PDS kan veroorzaken of verergeren

 • Overgevoeligheid van de darmen: Stress kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de darmen. Het zenuwstelsel in de darmen reageert op stress door het vrijgeven van stoffen die de darmactiviteit beïnvloeden, wat kan resulteren in buikpijn en veranderingen in de stoelgang.
 • Veranderingen in darmbacteriën: Stress kan de samenstelling van darmbacteriën beïnvloeden, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op de darmfunctie. Een verstoorde balans in de darmmicrobiota kan bijdragen aan PDS-symptomen.
 • Veranderingen in de darmmotiliteit: Stress kan de samentrekkingen van de darmen beïnvloeden, waardoor de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel wordt verstoord. Dit kan leiden tot symptomen zoals diarree of obstipatie.
 • Communicatie tussen de hersenen en de darmen: De hersenen en de darmen communiceren voortdurend via het zogenaamde darm-hersen-as. Stress kan deze communicatie verstoren en de symptomen van PDS verergeren.
 • Ontstekingsreacties: Stress kan leiden tot een verhoogde ontstekingsrespons in het lichaam, wat op zijn beurt de symptomen van PDS kan verergeren.


Wil jij je  stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de symptomen van kriebel in de keel door stress?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) presenteert zich met een verscheidenheid aan symptomen, die van persoon tot persoon kunnen verschillen in ernst en frequentie.

De meest voorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Buikpijn en -krampen: PDS gaat vaak gepaard met pijn of ongemak in de buikstreek. De pijn kan variëren in intensiteit en locatie.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski
 • Veranderingen in de stoelgang: Mensen met PDS kunnen last hebben van diarree, obstipatie of een afwisseling van beide. De stoelgang kan ook veranderen in consistentie.
 • Opgeblazen gevoel: Veel mensen met PDS ervaren een opgeblazen gevoel en een gevoel van een opgezette buik, vaak na het eten.
 • Wijzigingen in de ontlasting: Er kunnen veranderingen zijn in de frequentie van de stoelgang en het gevoel van een onvolledige stoelgang na het gebruik van het toilet.
 • Slijm in de ontlasting: Sommige mensen met PDS merken slijm op in hun ontlasting.
 • Verergering door stress: Stress kan de symptomen van PDS verergeren, wat wijst op de sterke wisselwerking tussen psychologische factoren en darmgezondheid.Praktische tips voor PDS door stress

Omdat je klachten zijn ontstaan door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om je darmklachten te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Mindfulness en Meditatie

Integratie van mindfulness- en meditatiepraktijken in je dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress en draagt bij aan het herstellen van een rustige ademhaling.

Focus op het observeren van je ademhaling zonder oordeel.

Yoga

Yoga is al eeuwenlang een effectieve methode om verdriet en stress te verminderen.

Deze praktijk combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie om de geest en het lichaam in balans te brengen.

Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met PDS door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress, zodat de darmklachten snel kunnen afnemen.


Meer tips

 • Dieet aanpassingen: Overweeg een laag FODMAP-dieet, dat bepaalde koolhydraten beperkt die bij sommige mensen PDS-symptomen kunnen verergeren. Houd een voedingsdagboek bij om voedseltriggers te identificeren en vermijd voedingsmiddelen die de symptomen verergeren.
 • Voldoende vezels: Verhoog de inname van oplosbare vezels, zoals die in haver, bonen en fruit, om de darmfunctie te verbeteren. Drink voldoende water om vezels effectief te laten werken.
 • Probiotica: Overweeg het gebruik van probiotica, zoals yoghurt met actieve culturen of supplementen, om de darmflora in balans te brengen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit kan de darmmotiliteit bevorderen en stress verminderen. Kies activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Aromatherapie: Overweeg het gebruik van aromatherapie met oliën zoals pepermunt, gember of kamille. Deze oliën kunnen kalmerende effecten hebben op de darmen en stress verminderen.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenAls je de volgende keer merkt dat stress de overhand krijgt en je spijsvertering in de war raakt, weet dan dat begrip en actie de sleutels zijn tot het herstellen van de balans tussen geest en lichaam.

Je spijsverteringssysteem zal je er dankbaar voor zijn.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
PDS door stress Uitleg over hoe stress het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan veroorzaken of verergeren via mechanismen als overgevoeligheid van de darmen, veranderingen in darmbacteriën, veranderingen in de darmmotiliteit en communicatie tussen de hersenen en de darmen. Ook tips zoals stress verlagende oefeningen, dieet aanpassingen, voldoende vezels, probiotica, beweging en aromatherapie.Samenvatting

Deze pagina gaat over hoe stress het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan veroorzaken of verergeren. Er wordt uitgelegd hoe stress via verschillende mechanismen invloed heeft op de darmen en de communicatie tussen de hersenen en darmen, met als gevolg symptomen van PDS.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.

Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.