Hernia door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Man heeft hernia door stress

Hernia door stress is heel vervelend én pijnlijk.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last van hernia kunt krijgen en wat je het beste kunt doen om de last hiervan te verminderen.

Laten we beginnen!

Wat is een hernia door stress?

Een hernia door stress, ook wel bekend als een stressgerelateerde hernia, verwijst naar een aandoening waarbij de wervelschijven in de rug worden aangetast als gevolg van aanhoudende stress.

Hernia's, waarbij de zachte binnenkern van een tussenwervelschijf door de buitenste laag heen drukt, kunnen ontstaan door langdurige druk en stress op de wervelkolom.

Het kan leiden tot pijn, ongemak en zelfs ernstige gezondheidsproblemen.


Wat zijn hernia door stress oorzaken?

Het verband tussen stress en het ontstaan van een hernia is complex en multifactorieel. Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van een hernia:

Spierspanning

Aanhoudende stress leidt tot constante spierspanning, met name in de rug, waardoor de druk op de tussenwervelschijven toeneemt.

Verminderde bloedtoevoer

Stress kan de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam, waaronder de tussenwervelschijven, kan verminderen.

Een verminderde bloedtoevoer kan de gezondheid van de tussenwervelschijven negatief beïnvloeden.

Cortisolproductie

Het stresshormoon cortisol, dat vrijkomt tijdens periodes van stress, kan ontstekingen bevorderen en de structurele integriteit van de tussenwervelschijven aantasten.

Slechte houding

Onder invloed van stress kan de neiging tot het aannemen van een slechte houding toenemen, wat de druk op de wervelkolom verhoogt en de kans op een hernia vergroot.

Ongezonde leefgewoonten

Onder stress kan je al snel neigen tot ongezonde gewoonten, zoals onvoldoende lichaamsbeweging, slechte voeding en inadequate rust.

Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van rugproblemen, waaronder hernia's.

Wil jij je  stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de symptomen?

Hieronder een overzicht van de symptomen van een hernia als gevolg van stress:

 • Aanhoudende Rugpijn: Voortdurende, zeurende pijn in de onderrug.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski
 • Uitstralende Pijn: Pijn die zich verspreidt naar naburige gebieden, zoals billen en benen.
 • Spierzwakte: Verminderde spierkracht als gevolg van verminderde bloedtoevoer.
 • Tintelingen en gevoelloosheid: Sensaties van tintelingen en gevoelloosheid, vooral in de benen.
 • Stijfheid en ongemak: Algemene stijfheid en ongemak in het ruggebied, vooral na langdurig zitten of liggen.
 • Moeite met zitten of staand blijven: Problemen bij langdurig zitten of staan.
 • Pijn bij hoesten of niezen.Praktische tips voor hernia door stress

Omdat je klachten zijn ontstaan door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om de last die je van hernia hebt te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Mindfulness en Meditatie

Integratie van mindfulness- en meditatiepraktijken in je dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress en draagt bij aan het herstellen van een rustige ademhaling.

Focus op het observeren van je ademhaling zonder oordeel.

Yoga

Yoga is al eeuwenlang een effectieve methode om verdriet en stress te verminderen.

Deze praktijk combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie om de geest en het lichaam in balans te brengen.

Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met hernia door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress, zodat je rugproblemen vlug kunnen verminderen.Meer tips

De standaard tips tegen hernia zijn: ergonomische werkplek, regelmatige pauzes en strekoefeningen, gewichtsbeheersing, beweeg regelmatig en warmte- en koudetherapie.

Ik heb echter nog een paar unieke tips voor je:

 • Tuinieren voor aarding: Breng tijd door in een tuin en maak contact met de aarde. In de natuur zijn verlaagd stressniveas  en tuinieren is een aardende activiteit. Aarden, zoals door direct contact met de aarde, kan de spanning verminderen door de normalisatie van het autonome zenuwstelsel, wat kan resulteren in verlichting van pijn en bevordering van een gevoel van welzijn. Het helpt ook om  overtollige elektrische lading kwijt te raken, wat  ontstekingsreacties kan verminderen.
 • Hydrotherapie met gember: Voeg gemberolie toe aan warm water en gebruik dit als een ontspannend voetenbad. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van pijn.
 • Kruidenthee met kamille en kurkuma: Geniet van een kopje kruidenthee met kamille en kurkuma. Beide kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen bijdragen aan stressvermindering.
 • Forest-bathing (Shinrin Yoku): Maak tijd vrij voor "forest-bathing" of Shinrin Yoku, een Japanse praktijk waarbij je jezelf onderdompelt in de natuur. Ga dus lekker wandelen in een groene omgeving waar veel bomen staan. Het zal een kalmerend effect hebben op de geest.
 • Lichttherapie met infraroodlicht: Maak gebruik van infraroodlichttherapie. Infraroodlicht kan diep doordringen in de weefsels en de bloedcirculatie bevorderen, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en stress rond het herniagebied.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen zodat het vocht vasthouden kan verminderen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenVergeet niet te onthouden dat preventie en bewustwording cruciaal zijn. 

Een gezond lichaam begint met gezonde gewoonten, en jouw toekomstige zelf zal je dankbaar zijn voor de inspanningen die je vandaag doet.

Neem de tijd om te ontspannen, luister naar je lichaam en geef het de zorg die het verdient.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”
 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
Hernia door stress Een uitleg over hoe stress kan leiden tot het ontwikkelen van een hernia. De belangrijkste oorzaken en symptomen worden besproken.
Oorzaken hernia door stress Spierspanning, verminderde bloedtoevoer, cortisolproductie en slechte houding worden genoemd als belangrijkste oorzaken van een hernia door stress.
Symptomen Aanhoudende rugpijn, uitstralende pijn, spierzwakte, tintelingen, stijfheid en moeite met bewegen worden genoemd als veelvoorkomende symptomen.
Tips Mindfulness, yoga, ergonomie, warmte-/koudetherapie, stress verlagende oefeningen en leefstijladviezen worden aangeraden om hernia door stress te verhelpen.Samenvatting

Deze webpagina gaat over hoe stress kan leiden tot het ontwikkelen van een rughernia. Er wordt uitgelegd hoe stress deze rugklachten kan veroorzaken, wat de belangrijkste symptomen zijn en welke tips kunnen helpen om een hernia door stress te voorkomen of verbeteren.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.

Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.