Kriebel in keel door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

vrouw heeft kriebel in keel door stress

Kriebel in keel door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last van kriebel in je keel krijgt en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is een kriebel in de keel door stress?

Kriebel in keel door stress is geen officiële medische term, maar eerder een volksuitdrukking voor het ongemak dat velen ervaren.

Het wordt vaak omschreven als een jeukende, kriebelende sensatie in de keel, die verergert in stressvolle situaties.

Hoewel het geen op zichzelf staande medische aandoening is, heeft het duidelijke banden met de fysiologische reacties op stress.


De oorzaken van kriebel in de keel door stress

Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan een kriebel in de keel.

Laten we dit fenomeen vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Fysiologisch perspectief

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een "vecht-of-vlucht"-reactie.

Tijdens deze reactie worden bepaalde fysiologische veranderingen in het lichaam geactiveerd, zoals een toename van de hartslag en een versnelde ademhaling.

Dit kan leiden tot een droge mond en keel, waardoor de keel gevoeliger wordt voor irritatie.

fight-or-flight

afbeelding: http://cbt4panic.org/anxiety-symptoms-stem-from-the-very-helpful-fight-or-flight-response/

Immuunsysteem en ontsteking

Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.

Een zwakker immuunsysteem kan leiden tot ontstekingen in de keel, wat op zijn beurt een kriebelend gevoel veroorzaakt.

Spierspanning

Stress kan leiden tot spierspanning in het lichaam, waaronder de spieren rond de keel.

Deze spanning kan resulteren in een gevoel van strakheid of kriebel in de keel.

Mondademhaling

Stress kan ook indirect bijdragen aan een kriebel in de keel door het bevorderen van ademhaling door de mond.

Mondademen kan je keel uitdrogen, waardoor irritatie en een kriebelend gevoel ontstaan.Wil jij je  stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de symptomen van kriebel in de keel door stress?

De symptomen van een kriebel in de keel kunnen variëren, maar hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken:

 • Irritatie en jeuk: Het belangrijkste symptoom is een gevoel van irritatie of jeuk in de keel. Dit kan variëren van licht tot ernstig ongemak.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski
 • Hoesten: Het kriebelende gevoel kan leiden tot een reflexmatige reactie, zoals hoesten. Hoesten is het lichaam's manier om irritaties in de keel te verwijderen.
 • Droogheid: Een kriebel in de keel gaat vaak gepaard met een gevoel van droogheid. Dit kan te wijten zijn aan verminderde speekselproductie als gevolg van stress of andere factoren.
 • Verhoogde gevoeligheid: Verhoogde gevoeligheid voor externe factoren zoals rook, stof, of verontreinigingen in de lucht.
 • Moeilijkheden bij het slikken: In sommige gevallen kan de kriebel in de keel leiden tot moeilijkheden bij het slikken. Dit wordt vaak geassocieerd met de irritatie van de keel.
 • Veranderingen in stem: Langdurige irritatie kan leiden tot veranderingen in de stem, zoals heesheid of schorheid.
 • Mogelijke bijkomende symptomen: Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de keelirritatie, kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of een algemeen gevoel van malaise.Praktische tips voor kriebel in de keel door stress

Omdat je klachten zijn ontstaan door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om kriebelingen in je keel te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Mindfulness en Meditatie

Integratie van mindfulness- en meditatiepraktijken in je dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress en draagt bij aan het herstellen van een rustige ademhaling.

Focus op het observeren van je ademhaling zonder oordeel.

Yoga

Yoga is al eeuwenlang een effectieve methode om verdriet en stress te verminderen.

Deze praktijk combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie om de geest en het lichaam in balans te brengen.

Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met kriebel in keel door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress, zodat de kriebels in je keel kunnen verdwijnen.


Meer tips

 • Hydratatie: Drink voldoende water gedurende de dag om de keel gehydrateerd te houden. Dit helpt om de slijmvliezen te verzachten en kan de irritatie verminderen. Thee met honing of een warme bouillon kunnen ook verzachtend werken.
 • Luchtvochtigheid: Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de omgeving, vooral tijdens droge seizoenen. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen, wat kan helpen bij het voorkomen van een droge keel.
 • Gorgelen met zoutwater: Spoel de keel met een zoutwateroplossing. Voeg een theelepel zout toe aan een glas lauw water en gorgel meerdere keren per dag. Dit kan helpen bij het verminderen van irritatie en het kalmeren van de keel.
 • Zuigtabletten of keelsnoepjes: Gebruik zuigtabletten of keelsnoepjes met verzachtende ingrediënten zoals menthol, eucalyptus of honing. Deze kunnen de keel kalmeren en het kriebelende gevoel verminderen.
 • Essentiële oliën dampen: Voeg een paar druppels etherische olie zoals eucalyptus of pepermunt toe aan een kom heet water. Bedek je hoofd met een handdoek en inhaleer de stoom voorzichtig. Deze dampen kunnen helpen de luchtwegen te openen en de keel te kalmeren.
 • Kauw op venkelzaad: Kauw op een paar venkelzaden. Venkelzaad staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van keelirritatie.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen zodat dat je verlost wordt die kriebel in je keel?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenDus, wanneer je een vervelende kriebel in je keel bemerkt op momenten dat je veel stress hebt, denk er dan aan dat het meer is dan alleen een fysieke reactie.

Het is een signaal van je lichaam dat aandacht nodig heeft, een herinnering om te pauzeren en voor jezelf te zorgen.

Door stress te verminderen en actief bezig te zijn met zelfzorg, kun je niet alleen de kriebel in je keel verminderen, maar ook een gezonder en gebalanceerder leven leiden.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
Kriebel in keel door stress Uitleg over hoe stress kan leiden tot een kriebelend gevoel in de keel, de oorzaken zoals droogheid en spierspanning, symptomen als jeuk en hoesten, en de beste tips zoals hydratatie, luchtvochtigheid en gorgelen met zoutwater.
Oorzaken Activering van het sympathische zenuwstelsel door stress, waardoor de keel droger wordt. Ook spierspanning en mondademhaling door stress.
Symptomen Jeuk, irritatie, hoesten, droogheid, verhoogde gevoeligheid, moeilijkheden met slikken, veranderingen in de stem.
Tips Mindfulness, yoga, stress verlagende oefeningen, hydratatie, luchtvochtigheid, gorgelen met zoutwater, zuigtabletten, dampen met etherische oliën, kauwen op venkelzaad.Samenvatting

Deze pagina gaat over kriebel in de keel als gevolg van stress. Er wordt uitgelegd hoe stress kan leiden tot een kriebelend gevoel in de keel, welke factoren hierbij een rol spelen, mogelijke symptomen en de beste tips om klachten te verhelpen of voorkomen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.

janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.