SMART doelen formuleren

Duidelijke uitleg en de beste tips

Welkom bij dit uitgebreide artikel over SMART doelen formuleren. Als je je afvraagt hoe je je dromen en doelen effectiever kunt realiseren, ben je op de juiste plek.

We duiken diep in de kunst van SMART doelen stellen.

vrouw smart doelen formuleren

We zullen je voorzien van deskundig advies, nuttige inzichten en praktische tips om je te helpen je doelen te bereiken.

We beginnen met een korte introductie en duiken vervolgens dieper in deze waardevolle techniek.

Introductie

Voordat we ons verdiepen in de wereld van SMART doelen, laten we eens stilstaan bij het belang van doelen stellen in het algemeen.

Doelen zijn als de kompasroos van je leven, ze geven richting aan je inspanningen en houden je op het juiste spoor.

Of je nu persoonlijke, professionele of academische doelen nastreeft, het stellen van doelen is de sleutel tot succes.

Maar, het is niet genoeg om simpelweg doelen te stellen; je moet ervoor zorgen dat ze SMART zijn.

Laten we dus beginnen met de basis:

Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen formuleren is een acroniem dat staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Het is een framework dat je helpt bij het formuleren van doelen die effectiever zijn en gemakkelijker te volgen.

Laten we elk van deze componenten nader bekijken:

Specifiek

Wanneer je een doel stelt, moet je ervoor zorgen dat het specifiek is. Dit betekent dat je doel duidelijk en concreet moet zijn, zodat er geen verwarring is over wat je wilt bereiken.

Voorbeeld: In plaats van te zeggen "Ik wil fitter worden," zou een specifiek doel zijn "Ik wil 5 kilo afvallen en mijn lichaamsvetpercentage met 3% verminderen."

Meetbaar

Een SMART doel moet meetbaar zijn, wat betekent dat je in staat moet zijn om de voortgang bij te houden. Dit helpt je te weten wanneer je je doel hebt bereikt.

Voorbeeld: Als je doel is om je spaargeld te vergroten, bepaal dan een specifiek bedrag, zoals "Ik wil €1000 sparen."

Acceptabel

Dit aspect van SMART doelen houdt in dat het doel voor jou acceptabel en haalbaar moet zijn. Het moet iets zijn waar je echt naar streeft en waar je in gelooft.

Voorbeeld: Het is onrealistisch om te zeggen "Ik wil volgende week vloeiend Chinees spreken" als je nog nooit een woord Chinees hebt geleerd.

Realistisch

Een SMART doel moet realistisch zijn in de context van je leven, middelen en omstandigheden. Het moet haalbaar zijn.

Voorbeeld: Als je een fulltime baan hebt en een druk gezinsleven, is het misschien niet realistisch om te zeggen "Ik wil elke dag 2 uur in de sportschool doorbrengen."

Tijdsgebonden

Ten slotte moet een SMART doel een duidelijke tijdlijn hebben. Dit betekent dat je moet bepalen wanneer je je doel wilt bereiken.

Voorbeeld: In plaats van te zeggen "Ik wil ooit een boek schrijven," zou een tijdsgebonden doel zijn "Ik wil binnen 12 maanden mijn eerste boek publiceren."

Nu we begrijpen wat SMART doelen zijn, laten we verder gaan met een diepgaand inzicht in hoe je ze effectief kunt formuleren.

Het Belang van SMART Doelen Formuleren

Waarom is het zo belangrijk om doelen op de SMART-manier te formuleren?

Nou, het heeft alles te maken met het vergroten van je kansen op succes.

Laten we eens kijken waarom SMART doelen stellen van cruciaal belang is voor jouw groei en prestaties.

Heldere Focus

Een specifiek doel helpt je om je aandacht en energie te concentreren op wat echt belangrijk is.

In plaats van versnipperd te raken over vage ambities, geeft een specifiek doel je een duidelijke focus.

Meetbare Vooruitgang

Een van de grootste voordelen van SMART doelen is dat ze meetbaar zijn. Dit betekent dat je op elk moment kunt evalueren hoe ver je bent gevorderd en of je op schema ligt.

Verhoogde Motivatie

Het hebben van een doel dat voor jou acceptabel en haalbaar is, zal je motivatie versterken. Je zult gemotiveerder zijn om actie te ondernemen wanneer je gelooft dat je doel binnen bereik is.

Verhoogde Motivatie

Het hebben van een doel dat voor jou acceptabel en haalbaar is, zal je motivatie versterken. Je zult gemotiveerder zijn om actie te ondernemen wanneer je gelooft dat je doel binnen bereik is.

Realistische Verwachtingen

Door realistische doelen te stellen, voorkom je teleurstelling en frustratie. Onrealistische doelen kunnen leiden tot demotivatie, omdat je het gevoel hebt dat je ze nooit kunt bereiken.

Tijdsgebonden Succes

Het instellen van een duidelijke tijdlijn zorgt ervoor dat je actie onderneemt en voorkomt dat je doel in de vergetelheid raakt. Het geeft je een gevoel van urgentie.

Waarom werken SMART doelen lang niet altijd?

Gebruik je SMART doelen, dan ben je al een stuk verder dan de gemiddelde doelensteller.

Een veelgeciteerde theorie, afkomstig van het boek "Goals! How to Get Everything You Want Faster Than You Ever Thought Possible" van Brian Tracy, beweert dat slechts 3 procent van de volwassenen hun doelen schriftelijk vastlegt en slechts 1 procent ze regelmatig evalueert.

Ondanks ze SMART doelen stellen zijn er toch nog heel veel mensen die hun doelen niet halen.

Hoe is dat mogelijk?

We zullen hieronder een aantal redenen op een rijtje zetten.

En wanhoop niet, we geven je ook een oplossing voor je.

Een oplossing waarmee de kans veel groter wordt dat jij je doelen zal gaan halen!

Redenen waarom doelen niet worden gehaald

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen hun doelen niet halen.

 • Gebrek aan motivatie: Motivatie kan in het begin hoog zijn wanneer je je doelen stelt, maar na verloop van tijd kan het afnemen. Zonder voldoende motivatie is het moeilijk om gemotiveerd te blijven om aan je doelen te werken.
 • Overweldiging: Als doelen te groot of te complex zijn, kunnen mensen zich overweldigd voelen. Ze weten niet waar te beginnen en raken gedemotiveerd. Het is belangrijk om doelen in kleinere, haalbare stappen op te splitsen.
 • Gebrek aan duidelijkheid: Soms zijn doelen te vaag of onduidelijk geformuleerd. Als je niet precies weet wat je moet doen om je doel te bereiken, is de kans groter dat je stopt.
 • Ontbreken van een plan: Zonder een concreet actieplan weten mensen niet hoe ze hun doelen moeten bereiken. Het ontbreken van richtlijnen kan leiden tot verwarring en gebrek aan vooruitgang.
 • Tegenslagen en obstakels: Tegenslagen en obstakels zijn onvermijdelijk bij het nastreven van doelen. Sommige mensen geven op zodra ze geconfronteerd worden met de eerste uitdaging, in plaats van erdoorheen te duwen.
 • Gebrek aan zelfdiscipline: Het vergt discipline en doorzettingsvermogen om aan je doelen te blijven werken, zelfs als het moeilijk wordt. Sommige mensen hebben moeite om deze eigenschappen te ontwikkelen of vast te houden.
 • Gebrek aan realisme: Als doelen te ambitieus of onrealistisch zijn, kan dit demotiverend werken. Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn binnen je huidige omstandigheden.


 • Nooit beginnen: Er zijn veel mensen die doelen stellen maar nooit daadwerkelijk beginnen met het nastreven van die doelen. Dit fenomeen staat bekend als "analysis paralysis" of "analysis by paralysis" en treedt op wanneer mensen zich te veel richten op het plannen, analyseren en stellen van doelen, maar falen om de eerste stap te zetten in de richting van het bereiken van die doelen.

Zo haal jij je doelen wel én snel

Er is nu een mogelijkheid om je doelen sneller te halen.

En wél te bereiken!

Het nieuwe Goal Launch Programma de sleutel tot jouw succes.

Wanneer jij het SMART doelen formuleren combineert met dit programma dan is de kans veel groter dat jij wél je doelen haalt.

Met het Goal Launch Programma omvat:

 • Krijg een krachtige start voor je doelen: Met het Goal Launch Programma, krijg je de krachtige impuls die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Het is als een raketlancering voor je dromen.
 • Ontdek je 'Doelvisie': Door je 'Doelvisie' te omarmen, zul je een ongeëvenaarde motivatie ervaren. Het is als een kompas dat je altijd op het juiste pad houdt.
 • Leer het geheim van 'Doelhelderheid': Het programma onthult het geheim van 'Doelhelderheid.' Hierdoor zul je nooit meer verdwalen in een doolhof van twijfel en onzekerheid.
 • Behoud balans met 'Prioriteit Beschermers': Het is belangrijk om je prioriteiten in balans te houden. Het Goal Launch Programma geeft je de tools om dat te doen.
 • Volg je routekaart naar succes met de 'Doelkaart': Een duidelijke routekaart is essentieel op je reis naar succes. 
 • Ontsteek actie met 'Doel Ontsteking': Het is niet genoeg om alleen doelen te stellen. Je moet ook actie ondernemen. Dit is waar de meesten over struikelen. Het programma helpt je je doelen te ontsteken en échte vooruitgang te boeken.
Goal-launch-programma-cover-met-buttonWaar wacht je nog op? Het Goal Launch Programma staat klaar om je dromen waar te maken en je te helpen je doelen te bereiken.

Doe vandaag nog mee en lanceer jezelf naar een leven vol succes en voldoening!


Tijdelijke aanbieding

Nu tijdelijk slechts €19,95

(normale prijs 40,00)


let op: dit programma kan je direct na aankoop downloaden. Je kunt binnen enkele minuten na aankoop een start maken om vliegensvlug je doelen te bereiken.


Inhoud

Onderwerp Samenvatting
Inleiding over doelen stellen Doelen geven richting en zorgen voor succes. Het is belangrijk om doelen SMART te maken.
Wat zijn SMART doelen? Een acroniem voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit helpt bij het formuleren van effectieve doelen.
Specifiek Het doel moet duidelijk en concreet zijn, zonder ruimte voor misverstanden.
Meetbaar Het moet mogelijk zijn om de voortgang bij te houden en te weten wanneer het doel bereikt is.Samenvatting

Deze pagina gaat over het formulieren van SMART doelen. Het legt uit wat SMART doelen zijn, en geeft tips en uitleg over hoe je specifieke, meetbare, haalbare en tijdgebonden doelen kunt stellen om je kansen op succes te vergroten.


Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden.
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier