EFT Therapie 
Een fantastische methode

EFT therapie

EFT therapie staat voor Emotional Freedom Techniques (EFT). Deze therapie is gericht op het oplossen van emotionele (en vele lichamelijke) klachten door het wegnemen van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam.

Bij EFT therapie wordt ervanuit gegaan dat verstoringen in het energiesysteem van je lichaam zorgen ervoor dat je (hevige) emoties voelt en blijft voelen over bepaalde gebeurtenissen en situaties.

Deze verstoringen verhinderen dat je deze emoties kunt loslaten en zorgen voor een disbalans in je energiesysteem.

EFT therapie tappingEFT therapie tapping door de bekende EFT-er Brad Yates

Het wegnemen van de verstoringen in je energielichaam vindt plaats door het aantikken (ook wel tapping, kloppen of tikken genoemd) van uiteinden van energiebanen (meridianen) die zich verspreid over je lichaam bevinden.

Door je tijdens het aantikken van de meridiaanpunten (ook wel EFT kloppunten genoemd) bewust te focussen op je probleem of een bepaald deel daarvan, wordt de verstoring in je energiesysteem opgeheven.


Wanneer je energiesysteem weer in balans is, dan is de emotionele lading van de gebeurtenis of situatie opgeruimd. De herinnering is nog aanwezig, je kunt je dus nog herinneren wat er speelde of gebeurt was en dat je daar bepaalde emoties over voelde, maar de emoties zelf zijn verdwenen. Tevens is de kans groot dat je andere inzichten hebt gekregen over hetgeen aan de hand was.

Kennis over de energiebanen van het lichaam bestaat in het Verre Oosten al vele duizenden jaren. Deze kennis wordt onder andere gebruikt bij accupunctuur. In het Westen heeft de wetenschap zich hier tot voor kort niet intensief mee bezig gehouden.

In de psychologie is inmiddels een geheel nieuwe richting ontstaan. Deze richting, Energie Psychologie of Energie Therapie genoemd, biedt revolutionaire mogelijkheden voor het oplossen van emotionele klachten en vele lichamelijke klachten.


EFT Therapie wetenschappelijk onderzoek


Wetenschapplijk onderzoek heeft laten zien dat methodes die zich met Energie Therapie bezighouden, zoals EFT therapie sneller én beter resultaat hebben dan conventionele behandelmethodes (Wells, Polglase, Andrews, Carrington en Baker, 2000).

Wil je meer wetenschappelijk onderzoek over EFT lezen, dat kan je in dit artikel.

  


EFT grondlegger

De grondlegger van EFT therapie is Gary Craig. Voluit wordt EFT therapie Emotional Freedom Techniques genoemd.

Craig heeft zich bij het ontwikkelen van EFT therapie gebaseerd op principes die ontwikkeld zijn door dr. Roger Callahan.

Dr. Callahan, een klinisch psycholoog met ruim veertig jaar ervaring, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om manieren te vinden om mensen te genezen van o.a. angsten en fobieën omdat hijzelf sinds zijn kindertijd hier last van ondervonden heeft.

Callahan had een cliënt die doodsbang was voor water. Na een jaar van therapie, waarbij hij alle mogelijke vormen van therapie probeerde, was de klacht nog steeds niet verholpen. Maar nadat Callahan een punt onder het oog van zijn cliënt aantikte, was de angst voor water plotseling verdwenen.

Op basis van deze ontdekking heeft Callahan Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Hij heeft zijn methode zo genoemd omdat hij ervan uitging dat emotionele problemen veroorzaakt worden door gedachtevelden.

Bij TFT wordt voor iedere klacht een andere volgorde van aantikken van de energiebanen aangehouden. Dit maakt dat TFT alleen geschikt is voor gebruik door speciaal opgeleide therapeuten.

De EFT therapie grondlegger Gary CraigEFT therapie grondlegger Gary Craig

Graig was namelijk zeer ontevreden over de gebrekkige resultaten die geboekt werden met psychiatrie en psychologie.

Graig heeft indertijd onderzoek gedaan naar tientallen zelfhulpmethodes maar was bij geen van alle onder de indruk van de resultaten.


Toen Graig de opmerkelijk resultaten vernam die met TFT werden geboekt heeft hij contact opgenomen met Callahan. Bij Callahan heeft Graig voor het ‘luttele’ bedrag van $10.000, - een cursus in TFT gevolgd.

Gary Craig heeft TFT daarna uitvoerig bestudeerd. Hij kwam tot de conclusie dat het niet nodig was om voor iedere klacht een aparte volgorde van het aantikken van de energie punten aan te houden.

Graig heeft TFT vervolgens aangepast waarbij eenvoud en resultaat voorop stonden en heeft zijn methode EFT, Emotional Freedom Technique genoemd.

 Gary Craig was al jaren opzoek naar een zelfhulpmethode die gemakkelijk was toe te passen en die een goed resultaat tot gevolg had.


EFT therapie toepassingen

EFT kan je zien als het Zwitserse legerzakmes voor zelfhulp.

Bij het zakmes kan je het mesdeel bijvoorbeeld een touw doorsnijden. Daarnaast heeft het ook een kurkentrekker, blikopener, priem, schaartje, enz. Je kunt het zakmes daardoor voor vele verschillende zaken gebruiken. Zo is het ook met de EFT methode.

Ik heb hieronder een kort overzicht gemaakt over de vele toepassingsgebieden van de EFT tapping methode.


EFT voor emotionele klachten

Vele emotionele klachten zoals bijvoorbeeld angsten, fobieën en trauma’s zijn goed te behandelen met EFT therapie. EFT geeft in deze gevallen sneller en beter resultaat dan andere therapievormen uit de reguliere gezondheidszorg.


Met EFT kan je heel wat meer doen dan alleen de emotionele pijn oplossen waar je last van hebt.


EFT therapie voor allergieën

Hooikoorts, voedingsallergie, allergie voor dieren, enz. zijn in vele gevallen op te lossen met slechts een paar rondes EFT tappen.

 

De openingsstatement die je kunt gebruiken kunnen zich focussen op je allergie zelf. Een Voorbeeld voor opening statements is dan:

“Ondanks dat ik allergisch ben voor (vul zelf in), accepteer ik mijzelf

volledig”.

Je kunt je echter ook focussen op de symptomen van je allergie. De

openingsstatement kan dan zijn:

“Ondanks dat ik een (vul een symptoom in, bijvoorbeeld loopneus of tranende ogen) heb omdat ik allergisch ben, accepteer ik mijzelf volledig”.


EFT therapie voor kinderen

Bij kinderen is EFT therapie gemakkelijk toe te passen en geeft snel resultaat. Angst voor een enge film, spinnen of andere dieren, nachtmerries, het is snel op te lossen.

Verdriet omdat het kind gepest is of de pijn die het heeft omdat het gevallen is, is allemaal op te verhelpen met de EFT methode.

Bij kleine kinderen is het aan te raden om "plaatsvervangend" te tappen. Hierbij tap je op jezelf waarbij je de naam van het kind in de Set Up gebruikt.

De Set Up wordt dan: "Ondanks dat [naam kind] dit {probleem} heeft,

accepteer ik [naam kind] volledig".

Grotere kinderen zijn vaak in staat om zelf te tappen. Bij hen kunnen de zaken die in deze leeftijdsfase spelen zoals zenuwachtigheid voor een proefwerk, leerproblemen of liefdesverdriet omdat de verkering uit is, vlug en gemakkelijk worden verholpen.


EFT tapping voor conflictsituaties

Bij conflictsituaties zijn er 2 of meer zaken die meespelen. Het probleem is dan niet het één of het ander, maar de spanning tussen beiden. Met EFT kan je beide kanten van het conflict tegelijk aanpakken.

 

Bijvoorbeeld:

- Ruzie met moeder: Ik haat mijn moeder EN ik houd van

mijn moeder.

- Hekel aan werk: Ik heb een hekel aan mijn werk EN ik moet mijn werk behouden omdat ik een inkomen nodig heb.

- Eetverslaving: Ik haat eten EN ik kan niet zonder eten.

- Relatie: Ik kan niet zonder hem leven EN ik zit opgesloten in

deze relatie.


EFT therapie voor rouw

Je kunt rouwen om veel verschillende zaken. Het kan gaan om verlies van een geliefde of familie, verlies van baan en verbroken relaties.

Het rouwproces is te verzachten met EFT. De shock en trauma van het verlies kan je met EFT sneller achter je laten, zonder dat je in die fase blijft hangen.

 

EFT therapie voor verslavingen

Verslavingen zijn symptomen van onderliggende psychische angst. Met EFT kloppen is de hunkering naar de substantie van de betreffende verslaving, zoals sigaretten, chocolade, junkfood, eten, drank eenvoudig te elimineren.

Gebruik de EFT methode bij iedere hunkering die je hebt. Pas daarnaast EFT toe om de gevoelens die maken dat je wilt gaan eten/drinken/roken/ vul maar in, aan te pakken.

 


EFT voor overgewicht

Bij overgewicht spelen vaak een aantal factoren een rol. In een aantal gevallen kan het overgewicht een verdediging zijn tegen de wereld of tegen mannen.

Het kan ook mogelijk zijn dat eten wordt gebruikt om emoties te onderdrukken.

Daarnaast wordt door veelvuldig diëten de stofwisseling verlaagd waardoor iedere hap lijkt te worden omgezet in een kilo lichaamsgewicht.

Als deze factoren die meespelen bij overgewicht zijn met de EFT tapping methode gemakkelijk en snel aan te pakken. Je kunt hier meer lezen over EFT en afvallen.


EFT therapie voor lichamelijke klachten

In veel gevallen kunnen lichamelijke klachten ook met EFT worden aangepakt. Door het gebruik van EFT kunnen de symptomen van lichamelijke klachten verminderen of kunnen de klachten zelfs verdwijnen.

Je kunt, in jouw eigen bewoording, je klacht in de Set up toepassen.

Deze wordt dan:

“Ondanks dat ik (je klacht) heb, accepteer ik mijzelf volledig”.

 Een andere manier die in veel gevallen goede resultaten geeft, is het een voor een benoemen van de symptomen van je klacht.

 Op deze manier wordt de Set Up bijvoorbeeld:

“Ondanks dat ik (pijn heb in ...), accepteer ik mijzelf volledig”.

Of

“Ondanks dat ik door mijn klacht (symptoom) heb, accepteer ik

mijzelf volledig”.

 Bij gebruik van EFT therapie voor lichamelijke klachten is het belangrijk dat je EFT regelmatig toepast. Gebruik EFT circa 5 keer per dag om je klacht aan te pakken en doe dit een aantal dagen achter elkaar.

 Bij chronische klachten kan het langer duren voordat je verbetering ervaart.

Pak je klachten één voor één aan. Behandel bijvoorbeeld niet je hoofdpijn en rugpijn tegelijk.


EFT therapie toepassen

Je kunt EFT vergelijken met de werking van een Zwitsers legerzakmes. Wat je met een Zwitsers legerzakmes kan doen is afhankelijk van degene die het gebruikt.

Jij en ik kunnen er een touw mee doorsnijden en een blik mee openmaken. Een chirurg zou er, wanneer het nodig is een operatie mee kunnen uitvoeren.

En een houtbewerker kan met een dergelijk mes een kunstwerk uit hout maken.

Je kunt het mes voor talloze zaken gebruiken, hoe je ermee omgaat hangt echter ook van de vaardigheid van de gebruiker af. Zo is het ook met EFT.

De mogelijkheden van de EFT methode zijn afhankelijk van diegene die het toepast.

Zorg ervoor dat je vaardigheid krijgt in het beoefenen van EFT. EFT grondlegger Gary Craig zegt niet voor niets “Gebruik EFT voor alles”.

 

EFT therapie leren toepassen

EFT boek

Pak je klachten aan met EFT

Stap voor stap vertel ik je in Pak je klachten aan met EFT hoe jij  EFT therapie snel en eenvoudig kunt toepassen om jouw klachten aan te pakken.

Iedereen kan EFT therapie zelf toepassen!

Klik nu voor informatie

Tijdelijk nu €10,00 korting!


EFT therapie ervaringen

EFT ervaringen zijn er inmiddels genoeg. Je kunt hieronder enige EFT tapping ervaringen lezen.

Vrij gemakkelijk en snel te leren

De EFT methode is vrij gemakkelijk en snel te leren, het kan eigenlijk niet mis gaan. EFT is overal toepasbaar: zelfs in de pauze op je werk.
Ik raad deze manual zeker aan. Als je voelt dat iets goed is, dan deel je dat toch graag?” Maria Quesada

 

EFT is overal toepasbaar
“Het in gewone duidelijke taal geschreven en door gebruik van de plaatjes wordt het ook best makkelijk. EFT is overal toepasbaar, ik doe het zelfs op de fiets.”
Wilma G, Oostwold

Duidelijk, goed uit te voeren
“Toen ik besteld dacht ik, ik ga het gewoon proberen zo is het ook niks. De manual is duidelijk, goed uit te voeren. Het beste is dat je hoofd automatisch ‘leeg’ gemaakt wordt."
A. W. Zaandam

Het werkt gewoonweg!
“De manual heeft een fijne en duidelijke uitleg Ik ben net begonnen, en het werkt gewoonweg!”
T. H. Oss

Je kunt meer dan 50 EFT therapie ervaringen hier lezen.EFT therapie werkt niet

In de meeste gevallen werkt EFT tapping op een snelle manier. Veel sneller dan met conventionele therapie vormen. Soms werkt de EFT methode niet direct. Ik heb een artikel geschreven met EFT tips voor als EFT therapie (nog) niet werkt.

Meestal zorgen de tips ervoor dat EFT wel werkt. En in een zeldzaam geval is het echt zo dat EFT kloppen niet werkt. Helaas werkt niet één methode voor iedereen. Zo ook met EFT tapping therapie.

Ik heb een artikel geschreven wat je kunt doen als EFT niet werkt bij jou.


Mocht je geïnteresseerd zijn in de EFT kloppunten, daarover kan je hier meer lezen


In het 'Wat is EFT' artikel ga ik ook in op de achtergronden van EFT en de EFT grondlegger Gary Graig, maar iets beknopter.


Met EFT angst overwinnen is een aan te raden manier. EFT blijkt keer op keer goede resultaten te geven bij angst behandeling. EFT therapie voor faalangst werkt vlug en is eenvoudig toe te passen.

EFT therapie trauma behandeling geeft ook goede resultaten.EFT behandeling

Keer op keer weer blijkt dat EFT behandeling goede en snelle resultaten geeft. Dat is niet alleen mijn ervaring maar EFT therapeuten wereldwijd hebben ook deze ervaring. Hier kan je meer lezen over EFT behandeling.Negatieve ervaringen EFT

Er wordt aan mij wel eens gevraagd als ik negatieve ervaringen met EFT heb. Tot nu toe heb ik dat, in 20 jaar, nog niet meegemaakt. Bij de meeste mensen werkt EFT en werkt het snel. Heel soms werkt het niet.

Het kan zijn dat er dieper gegraven moet worden om bij de kern van het probleem te komen waardoor je misschien in een enkel geval een EFT therapeut nodig zou kunnen hebben. EFT therapie zelfhulp

Met EFT tapping zelfhulp toepassen is heel goed mogelijk. Ik raad dit dan ook in bijna alle gevallen aan. Een EFT therapeut heb je alleen in bepaalde gevallen nodig en dus lang niet altijd.

Met een goed EFT therapie boek kan je in de meeste gevallen zelf aan de slag om je klachten aan te pakken.

Het EFT kloppen werkt echt én werkt snel!

Soms denken mensen, die nog geen ervaring hebben met EFT dat EFT therapie onzin is. Ik kan hen echter verzekeren dat EFT en ander methodes die gebaseerd zijn op de principes van Energie Therapie vlug werken en daadwerkelijk goede resultaten geven.

Bij deze methodes zijn er geen vele tientallen sessie nodig om van je klachten af te komen (mocht je dat überhaupt al lukken bij praat therapie oid). De oorzaak van je klachten direct aanpakken, dat is de reden dat Energie Therapie methodes zo goed werken.Wat doet EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniques) lost de onderliggende oorzaak van psychische en vele lichamelijke klachten op. Deze onderliggende oorzaak is een verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

Deze verstoringen kunnen ontstaan door trauma's, onverwerkte emoties, etc.

In het Verre Oosten is dit al heel lang bekend. Zo is accupunctuur op deze inzichten gebaseerd.

Wat EFT doet, is dat je in staat bent om deze verstoringen in je energiesysteem op te lossen zonder dat je hoeft uit te zoeken waar deze verstoringen zich bevinden.

Door het aantikken van een aantal specifieke plekken op je hoofd en lichaam en eventueel handen, worden de verstoringen in je energiesysteem verholpen.

Deze plekken zijn de begin- en eindpunten van de meridianen. Dat zijn energiebanen in je lichaam waardoor je levensenergie stroomt. Deze plekken worden meridiaan punten, kloppunten of energiepunten genoemd.

Door het aantikken van de betreffende energiepunten terwijl je een specifieke affirmatie zegt worden de verstoringen in je energiesysteem opgelost. Hierdoor zullen je klachten verdwijnen.

Achteraf zal het vreemd zijn om aan de klachten te denken waar je zo veel last van had. Het lijkt dan heel ver weg. Bijna alsof het over iemand anders gaat.

Dit kan EFT therapie voor je doen!


Is EFT bewezen?

De werking van EFT (Emotional Freedom Techniques) is in vele wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

In de afgelopen 20 jaar zijn er veel wetenschappelijk onderzoeken naar de werking van EFT gedaan. Keer op keer is de werking van EFT hierin bewezen. 

Geïnteresseerd in wetenschappelijke EFT onderzoeken? Kijk dan hier voor een aantal wetenschappelijke onderzoeken.


Hoe doe je EFT?

EFT therapie uitleg

Je doet EFT (Emotional Freedom Techniek) door je klachten te benoemen in een specifieke affirmatie terwijl je bepaalde plekken op je hoofd, lichaam en handen aantikt.

De punten die worden aangetikt zijn meridiaan punten. Dit zijn de begin en einden van meridianen. Meridianen zijn energiebanen in je lichaam. Hierdoor stroomt je levensenergie.

Verstoringen in de meridianen zijn de onderliggende oorzaak van je klachten.

De door de combinatie van de affirmatie en het aantikken worden de verstoringen in de meridianen opgelost.Hoe snel werkt EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniek) werkt snel, veel sneller dan bijna alle andere methodes en therapievormen. 

Hoe snel EFT werkt voor een bepaalde klacht, dat is niet te voorspellen. Dat hangt onder meer af van wat de klacht is en hoeveel factoren er verbonden zijn met je klachten.

Soms is een klacht zo verdwenen. Een andere keer vraagt het wat meer (tapping) werk.


Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.

Sitemap


Home


EFT info

Disclaimer EFT therapie

Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering over EFT therapie