Te veel cortisol verlagen

te veel cortisol

Te veel cortisol is heel vervelend.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en handige tips om hier iets aan te doen.

Jan Heering over te veel cortisol behandeling.

Beste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Ik ben gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress.

Ik heb inmiddels meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele klachten op mijn naam staan, waaronder een aantal bestsellers.

Ik leg uit hoe je last van te veel cortisol kunt krijgen en vertel wat je kunt doen om dit op te lossen en te voorkomen.

Wat is cortisol? Een korte inleiding

wat is cortisolbron: wikipedia

Cortisol, vaak bekend als het "stresshormoon", is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren, kleine klieren die zich bovenop onze nieren bevinden.

Het speelt een cruciale rol in ons lichaam doordat het betrokken is bij verschillende belangrijke processen, waaronder het reguleren van metabolisme, het immuunsysteem en het helpen van ons lichaam om te gaan met stressvolle situaties.

Wist je dat?

Cortisol volgt een natuurlijk dagelijks ritme, met de hoogste niveaus 's ochtends en de laagste niveaus 's avonds.

Dit ritme helpt ons om onze energie gedurende de dag te reguleren en ons voor te bereiden op rustige nachten.

Te veel cortisol symptomen

te veel cortisol symptomen

Te veel cortisol? Nu je een idee hebt van wat cortisol is, laten we eens kijken naar de tekenen die kunnen wijzen op een overproductie ervan.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op een te hoog cortisol niveau:

 • Onverklaarbare Gewichtstoename: Heb je gemerkt dat je gewicht toeneemt, zelfs als je je aan een gezond dieet houdt? Te veel cortisol kan de schuldige zijn. Het kan je stofwisseling vertragen en leiden tot ongewenste gewichtstoename, vooral rond je buik.
 • Slaapproblemen: Cortisol volgt een natuurlijk dagelijks ritme, waarbij het 's ochtends piekt om je energie te geven en 's avonds afneemt om je voor te bereiden op slaap. Bij teveel cortisol kan dit ritme verstoord raken, wat leidt tot slaapproblemen zoals slapeloosheid.
 • Verhoogde stressgevoeligheid: Ironisch genoeg kan een overmaat aan cortisol leiden tot verhoornde stressgevoeligheid. Je voelt je constant gespannen, zelfs in situaties die normaal gesproken geen stress zouden veroorzaken.
 • Spijsverteringsproblemen: Cortisol beïnvloedt ook je spijsvertering. Te hoog cortisol kan leiden tot maagklachten, opgeblazen gevoel en zelfs prikkelbare darmsyndroom (PDS).
 • Veranderingen in huid en haar: Heb je last van acne, een droge huid of zelfs dunner wordend haar? Overmatig cortisol kan deze cosmetische problemen verergeren.


Snel je stress verminderen kan jij ook

klikhiervoormeerinfomatie
stress-verminderen-ervaring-2

Te hoog cortisol? De oorzaak

te hoog cortisol oorzaak

Te hoog cortisol? Nu je meer weet over de symptomen, vraag je je misschien af wat de mogelijke oorzaken zijn van een overproductie van dit hormoon.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan te veel cortisol in je lichaam:

Chronische Stress

stress-door-werkdruk

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken is langdurige en aanhoudende stress.

Wanneer je lichaam constant wordt blootgesteld aan stressoren, kunnen je bijnieren overuren gaan draaien en overmatig cortisol produceren.

Slaapgebrek

te hoog cortisol door slaapgebrek

Onvoldoende slaap kan leiden tot een ontregeling van je cortisolniveaus.

Het natuurlijke ritme van cortisol wordt verstoord, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogde productie, zelfs op momenten waarop dit niet nodig is.

Vaak gebeurt het dat je door stress slechter slaapt.

Dieet en voeding

Wat je eet, kan ook van invloed zijn op je cortisolniveaus.

Diëten met veel suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen leiden tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat de cortisolproductie kan beïnvloeden.

Andere oorzaken

Bepaalde medische aandoeningen, zoals het Cushing-syndroom, bijnieradenomen of -carcinomen en ectopische ACTH-productie kunnen leiden tot een overproductie van cortisol.

Andere oorzaken van een te hoog cortisol niveau zijn:  langdurig gebruik van corticosteroïde medicijnen, familiaire of erfelijke oorzaken en alcoholmisbruik.


Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie
stress-verminderen-ervaring-1

Te veel cortisol verminderen

Te veel cortisol? Gelukkig zijn er verschillende manieren om je cortisolniveaus te beheersen en je algehele welzijn te verbeteren.

Hier zijn enkele effectieve strategieën die je kunt toepassen:

Regelmatige lichaamsbeweging

cortisol-verminderen-met-hardlopen

Fysieke activiteit is een krachtig middel om stress te verminderen en cortisol onder controle te houden.

Of je nu kiest voor yoga, hardlopen of dansen, regelmatig bewegen kan je humeur verbeteren en stress verminderen.

Voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor het reguleren van je cortisolritme.

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving en probeer elke nacht voldoende uren slaap te krijgen.

Stress verlagen

te hoog cortisol behandeling

Tot voor kort was het verlagen van stress lastig en ging het langzaam.

Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Jarenlang onderzoek heeft er toe geleid dat met  eenvoudige stressverlagende oefeningen stress nu snel  eenvoudig is aan te pakken.

Je stress kan dan verdwijnen en te veel aan cortisol kan dan verminderen.

Dit is in mijn ogen de beste manier van een te hoog cortisol behandeling.

Wil jij je stress snel oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie
stress-verminderen-ervaring-3


Hobby's en ontspanning

Besteed tijd aan activiteiten die je leuk vindt en die je ontspannen.

Of het nu gaat om schilderen, tuinieren of lezen, het kan helpen om je cortisolniveaus te verlagen.

Cortisol verlagen met voeding

cortisol verlagen voeding

Hoewel voeding geen directe invloed heeft op de productie van cortisol, kunnen bepaalde voedingsgewoonten helpen bij het reguleren van stress en het bevorderen van een gezondere hormoonbalans.

Hier zijn enkele tips:

 • Evenwichtige voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volle granen, mager eiwit, gezonde vetten, groenten en fruit. Dit kan helpen om bloedsuikerspiegels stabiel te houden en energieniveaus te reguleren, wat indirect kan bijdragen aan het verminderen van stress.
 • Vitamine C: Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen, kiwi's, paprika's en broccoli zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine staat erom bekend dat het de reactie van het lichaam op stress kan ondersteunen.
 • Magnesium: Magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, bladgroenten, volkoren granen en bananen, kunnen helpen ontspanning te bevorderen en een gezonde stressrespons te ondersteunen.
 • Vermijd overmatige cafeïne: Te veel cafeïne kan de afgifte van cortisol verhogen. Beperk je inname van koffie, thee en energiedrankjes, vooral als je gevoelig bent voor de effecten van cafeïne.
 • Gezonde tussendoortjes: Kies voor gezonde snacks zoals fruit, groenten en hummus in plaats van suikerrijke snacks. Dit kan helpen om bloedsuikerspiegels stabiel te houden en energiedips te voorkomen.
 • Probiotica: Voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt en gefermenteerde producten, kunnen de gezondheid van de darmen ondersteunen. Er is enig bewijs dat een gezonde darmflora kan helpen bij het reguleren van de stressrespons.
 • Voldoende hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Uitdroging kan stress verergeren.
 • Matig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan de stressrespons van het lichaam verstoren. Beperk je alcoholinname tot matige hoeveelheden. Of nog beter, stop helemaal met alcohol.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de langetermijneffecten van te veel cortisol?

Te veel cortisol op lange termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, hoge bloeddruk, verzwakt immuunsysteem en zelfs depressie.

Kan te veel cortisol leiden tot slaapstoornissen?

Ja, een overproductie van cortisol kan je natuurlijke slaap-waakcyclus verstoren en leiden tot problemen zoals slapeloosheid.

Heeft regelmatige lichaamsbeweging een directe invloed op cortisol?

Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan cortisolniveaus verlagen en je helpen stress te verminderen.

Kan te veel cortisol invloed hebben op mijn huidconditie?

Absoluut. Overmatig cortisol kan leiden tot huidproblemen zoals acne, droogheid en gevoeligheid.

Hoe herken je de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing kan worden herkend aan symptomen zoals gewichtstoename, verhoogde bloeddruk, veranderingen in het gezicht en de huid, en vermoeidheid.

Waarom is er soms te veel cortisol?

Een teveel aan cortisol kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals de ziekte van Cushing, langdurige stress of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe kun je je cortisolniveaus verlagen?

Je kunt je cortisolniveaus verlagen door stress te verminderen, voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en een gezond dieet te volgen.

Wat moet je doen als je te veel cortisol hebt?

Als je te veel cortisol hebt kan je gezonder gaan eten, je stressniveaus verlagen en meer gaan bewegen. Daarnaast is het raadzaam om medisch advies in te winnen

Welke vitamine helpt bij het verlagen van cortisol?

Vitamine C kan helpen bij het verlagen van cortisolniveaus. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, paprika's en broccoli zijn rijk aan vitamine C.

Is het mogelijk om zelf je cortisolniveaus te meten?

Hoewel er thuistests voor cortisol beschikbaar zijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige en betrouwbare meting van je cortisolniveaus.

Heeft cortisol bijwerkingen?

Hoewel cortisol een belangrijk hormoon is, kunnen langdurig verhoogde niveaus leiden tot bijwerkingen zoals gewichtstoename, spierafbraak, verhoogde bloeddruk en veranderingen in de huid.Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten en passende behandeling te overwegen.


Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.

Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.