Midden rugpijn door stress?

Duidelijke uitleg en de beste tips

vrouw met last van midden rugpijn door stress

Midden rugpijn door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van midden rugpijn en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is midden rugpijn door stress?

Midden rugpijn door stress is niet zomaar een spierpijn die vanzelf verdwijnt.

Het is een fysiologische reactie op langdurige stress, waarbij de spieren in het midden van je rug gespannen raken.

Dit kan leiden tot een scala aan symptomen, zoals stijfheid, pijn en zelfs moeilijkheden bij ademhalen.

Deze pijn kan variëren van een lichte, zeurende ongemak tot een scherpe, stekende pijn die de dagelijkse activiteiten belemmert.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe stress deze fysieke reacties triggert.


Hoe veroorzaakt stress midden rugpijn?

Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan midden rugpijn. Hier zijn enkele mogelijke mechanismen:

Spierspanning

Stress kan leiden tot onbewuste spierspanning en contractie. Deze spanning kan zich ophopen in de spieren van de middenrug, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.

Verminderde bloedtoevoer

Stress kan de bloedvaten vernauwen en de bloedtoevoer naar bepaalde spieren verminderen. Dit kan leiden tot spierstijfheid en pijn in de rug.

Cortisol afgifte

Stress activeert de "fight or flight" reactie, wat leidt tot de afgifte van stresshormonen zoals cortisol. Deze hormonen kunnen de gevoeligheid voor pijn verhogen en ontstekingsreacties in het lichaam bevorderen, wat kan bijdragen aan rugpijn.

Veranderingen in ademhaling

Onder stress ga je al snel oppervlakkiger of sneller te ademen.

Dit kan leiden tot spanning in de spieren rond de borst en middenrug.

Een slechte ademhaling kan ook de functie van de tussenribspieren beïnvloeden, wat pijn in het midden van de rug kan veroorzaken.

Houding

Onder stress heb je de de neiging om je houding te veranderen, zoals het aanspannen van de schouders of het vooroverbuigen.

Dit kan extra druk uitoefenen op de spieren en wervelkolom in het midden van de rug, wat uiteindelijk pijn kan veroorzaken.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de midden rugpijn door stress symptomen?

De symptomen van middenrugpijn kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die gepaard gaan met midden rugpijn:

 • Pijn: Het meest voor de hand liggende symptoom is pijn in het midden van de rug. De pijn kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski

 • Stijfheid: Bij middenrugpijn kan je stijfheid in dat gebied ervaren. Het kan moeilijk zijn om de rug te bewegen of een specifieke houding aan te nemen.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Middenrugpijn kan de normale bewegingsvrijheid beperken. Het kan moeilijk zijn om te buigen, te draaien of andere bewegingen van de romp uit te voeren.
 • Gevoeligheid bij aanraking: Het getroffen gebied kan gevoelig zijn voor aanraking, druk of zelfs lichte tikken.
 • Tintelingen of gevoelloosheid: In sommige gevallen kan middenrugpijn gepaard gaan met tintelingen of gevoelloosheid in bepaalde delen van de rug.
 • Spierkrampen: Spierkrampen en spasmen kunnen optreden als reactie op pijn of spanning in de rugspieren.
 • Pijn die uitstraalt: De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de nek, schouders of armen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.Praktische tips voor midden rugpijn door stress

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om je rugklachten te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Meditatie en mindfulness

Meditatie kan stress verminderen door zich te richten op ademhaling en het cultiveren van mindfulness, waardoor de activiteit van de sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de "vecht-of-vlucht" reactie) afneemt.

Het bevordert ontspanning, vermindert angstgevoelens en helpt bij het ontwikkelen van een kalmerend bewustzijn, wat samen bijdraagt aan een verlaagd stressniveau.

Regelmatige beoefening van meditatie kan ook positieve veranderingen in de hersenen induceren, zoals een vermindering van de amygdala-reactiviteit, die gekoppeld is aan stressresponsen.


Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met midden rugpijn door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress zodat je rugklachten kunnen afnemen.


Meer tips

 • Drink voldoende: Voldoende water drinken kan helpen bij rugpijn door stress, omdat hydratatie de spieren ontspant en de flexibiliteit verbetert, waardoor spanning in de rug kan verminderen. Daarnaast kan het drinken van water bijdragen aan het verminderen van stressniveaus, wat indirect rugpijn kan verlichten.
 • Gezonde voeding: Voeding rijk aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis of lijnzaad, kan ontstekingsremmend werken en de reactie van het lichaam op stress verminderen, wat rugpijn kan verlichten. Daarnaast spelen magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals volle granen, zuivel en groene bladgroenten, een rol in het ontspannen van spieren, wat gunstig kan zijn bij stressgerelateerde rugklachten. 
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het versterken van de rugspieren. Kies activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, zwemmen of yoga.
 • Warmtebehandeling: Gebruik warmte, zoals een warmtekussen, om de spieren in het getroffen gebied te ontspannen.
 • Massage: Overweeg een massage om spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Fascia-release met een tennisbal: Plaats een tennisbal tussen je rug en een muur. Rol de bal langzaam over gespannen gebieden, waarbij je zelf controleert hoeveel druk je uitoefent. Dit kan helpen bij het loslaten van fasciale spanning.Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenNeem de tijd om naar je lichaam te luisteren, te ontspannen en de nodige stappen te zetten naar herstel.

Midden rugpijn die is ontstaan als gevolg van stress mag dan een complex probleem zijn, maar met de juiste aanpak kun je de regie over je gezondheid terugnemen.


Ik wil afsluiten met deze quote van Hans Selye:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 

Onderwerp Samenvatting
Wat is midden rugpijn door stress? Uitleg over wat midden rugpijn door stress is, namelijk een fysiologische reactie op langdurige stress waarbij de spieren in het midden van de rug gespannen raken.
Hoe veroorzaakt stress midden rugpijn? Verschillende mechanismen worden beschreven zoals spierspanning, verminderde bloedtoevoer, cortisolafgifte, veranderingen in ademhaling en houding die midden rugpijn door stress kunnen veroorzaken.
Wat zijn de symptomen? Een overzicht van veelvoorkomende symptomen zoals pijn, stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en gevoeligheid voor aanraking.
Praktische tips voor midden rugpijn door stress Tips zoals meditatie, stress verlagende oefeningen, drink voldoende water, gezonde voeding, lichaamsbeweging en warmtebehandeling worden genoemd.Samenvatting

Deze pagina geeft uitleg over midden rugpijn die wordt veroorzaakt door stress. Er wordt beschreven wat midden rugpijn door stress is, hoe stress dit kan veroorzaken, wat de symptomen zijn en welke tips kunnen helpen om de pijn en stress te verminderen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.