Opgezette keel door stress?

Duidelijke uitleg en de beste tips

vrouw met opgezette keel door stress

Een opgezette keel door stress hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last krijgt van een opgezette keel en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is een opgezette keel door stress

Een opgezette keel door stress is geen op zichzelf staande aandoening, maar eerder een fysiologische reactie op langdurige of intense stress.

Je keel zwelt op als reactie op de vrijgekomen stresshormonen, waardoor een gevoel van knijpend ongemak ontstaat.

Het is belangrijk te begrijpen dat deze reactie een natuurlijke, zij het onplezierige, manier is waarop het lichaam omgaat met stressoren.


Hoe veroorzaakt stress een dikke opgezette keel?

Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan het ervaren van een opgezette keel. Hier zijn enkele mogelijke mechanismen:

Spierspanning

Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning in het lichaam, inclusief de spieren rond de keel.

Deze spanning kan veroorzaakt tot gevoelens van strakheid, ongemak en een opgezette keel.

Immuunrespons

Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties.

Keelpijn en een opgezette keel zijn vaak symptomen van een infectie in de keel, zoals bijvoorbeeld een virale of bacteriële infectie.

Verminderde speekselproductie

Stress kan invloed hebben op de speekselproductie. Voldoende speeksel is belangrijk voor het smeren van de keel en het vergemakkelijken van het slikken.

Een afname van speekselproductie kan leiden tot irritatie en een opgezette keel.

veranderingen in ademhaling

Onder stress ben je geneigd om oppervlakkiger of sneller te ademen.

Dit kan leiden tot een droge keel en irritatie, wat zich kan manifesteren als een opgezette keel.

Gastro-oesofageale reflux (GERD)

Stress kan de symptomen van GERD verergeren. GERD is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.

Dit kan irritatie van de keel veroorzaken en leiden tot een gevoel van een opgezette keel.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de symptomen van een opgezette keel door stress?

De symptomen van een opgezette keel variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Zwelling: De keel kan opgezwollen aanvoelen, wat kan leiden tot een gevoel van beklemming of moeite met slikken.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski

 • Pijn: Een van de meest voorkomende symptomen is pijn in de keel. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan scherp of dof zijn.
 • Irritatie: Een opgezette keel gaat vaak gepaard met een algemeen gevoel van irritatie of kriebel.
 • Droogheid: De keel kan droog aanvoelen, wat kan bijdragen aan hoesten.
 • Heesheid: Een opgezette keel kan heesheid veroorzaken, waarbij de stem schor of ruw klinkt.
 • Hoesten: Irritatie in de keel kan leiden tot hoesten als reactie op de poging van het lichaam om de keel te zuiveren.
 • Koorts: Als de opgezette keel het gevolg is van een door stress ontstane infectie, kan koorts een bijkomend symptoom zijn.
 • Roodheid: De achterkant van de keel en de amandelen kunnen er rood en ontstoken uitzien.Praktische tips voor een opgezette keel door stress

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om de last die je van een dikke opgezette keel hebt te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Meditatie

Meditatie kan stress verminderen door zich te richten op ademhaling en het cultiveren van mindfulness, waardoor de activiteit van de sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de "vecht-of-vlucht" reactie) afneemt.

Het bevordert ontspanning, vermindert angstgevoelens en helpt bij het ontwikkelen van een kalmerend bewustzijn, wat samen bijdraagt aan een verlaagd stressniveau.

Regelmatige beoefening van meditatie kan ook positieve veranderingen in de hersenen induceren, zoals een vermindering van de amygdala-reactiviteit, die gekoppeld is aan stressresponsen.


Snelle stressverlagende oefeningen

vrouw blij met opgezette keel door stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress zodat je keelklachten kunnen afnemen.


Meer tips

 • Drink voldoende: Hydratatie is essentieel voor het behoud van een vochtige keel. Warme dranken zoals thee met honing kunnen verzachtend zijn.
 • Gorgelen met zout water: Spoelen met een zoutoplossing kan helpen bij het verminderen van ontsteking en irritatie in de keel. Gebruik ongeveer een theelepel zout in een glas warm water.
 • Warmte: Gebruik een warm kompres op je keel om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Droge sinaasappelschil: Maak een thee van gedroogde sinaasappelschil door deze te laten trekken in heet water. Sinaasappelschil bevat natuurlijke verbindingen die verzachtend kunnen werken voor de keel.


 • Korte pauzes: Als je aan een taak werkt, neem dan regelmatig korte pauzes. Dit kan helpen om de aandacht te behouden en de informatieverwerking te verbeteren.Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenHet is cruciaal om te begrijpen dat keelklachten door stress meer is dan slechts een fysiek ongemak.

Het is een signaal van je lichaam dat aandacht nodig heeft, niet alleen voor de fysieke symptomen, maar ook voor de onderliggende stressfactoren.

Door werkzamen stressverlagende methodes toe te passen kun je de grip van stress op je leven verminderen en genieten van een gezonder en evenwichtiger welzijn.


Ik wil afsluiten met deze quote van Hans Selye:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 

Onderwerp Samenvatting
Wat is een opgezette keel door stress? Uitleg over wat een opgezette keel door stress is, namelijk een fysiologische reactie van de keel op stresshormonen waarbij de keel opzwelt.
Hoe veroorzaakt stress een opgezette keel? Beschrijving van verschillende mechanismen zoals spierspanning, afgenomen immuunreactie, verminderde speekselproductie en veranderingen in ademhaling die een opgezette keel door stress kunnen veroorzaken.
Wat zijn de symptomen? Overzicht van veelvoorkomende symptomen van een opgezette keel door stress zoals pijn, zwelling, irritatie en hoesten.
Tips om stress te verminderen Een aantal praktische tips zoals meditatie, stress verlagende oefeningen, drink genoeg, gorgelen met zoutwater en warmte om stress te verlagen en de symptomen van een opgezette keel te verminderen.Samenvatting

Deze pagina geeft informatie over een opgezette keel als gevolg van stress. Er wordt uitleg gegeven over de oorzaken, symptomen en tips om stress te verminderen en een opgezette keel te verhelpen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.