Pijn in gezicht door stress

pijn in gezicht door stress

Pijn in gezicht door stress is heel vervelend.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, de symptomen en handige tips om hier vanaf te komen.

Beste lezer,

Jan Heering over behandeling van pijn in gezicht door stress

Mijn naam is Jan Heering. Ik ben gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress.

Ik heb inmiddels meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele klachten op mijn naam staan, waaronder een aantal bestsellers.

Met mijn meer dan 20 jaar ervaring heb ik velen geholpen om hun stress te overwinnen.

In dit artikel leg ik uit hoe je door stress aangezichtspijn kunt krijgen en laat ik zien wat je kunt doen om dit te voorkomen en hoe je het kan oplossen.

Wat is pijn in gezicht door stress

pijn in het gezicht door stresssymptomen

Aangezichtspijn, ook wel bekend als trigeminusneuralgie, is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door intense en scherpe pijn in het gezicht.

De trigeminuszenuw, die verantwoordelijk is voor het gevoel in het gezicht, wordt overactief en veroorzaakt ongewone pijnsignalen naar de hersenen.

Deze pijn kan op verschillende manieren worden ervaren, variërend van korte uitbarstingen tot constante pijn gedurende langere periodes.

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie
C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Hoe ontstaat pijn in gezicht door stress?

pijn in gezicht door stress oorzaken

Stress kan een belangrijke trigger zijn voor aangezichtspijn.

De verhoogde spanning en druk als gevolg van stress kunnen het zenuwstelsel overbelasten en episodes van aangezichtspijn veroorzaken.

Daarnaast worden spieren, ook die in het gezicht en van de kaken, onbewust aangespannen waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Het is belangrijk om  effectieve strategieën te gebruiken om stress te verlagen om de frequentie en ernst van aangezichtspijn te verminderen.

Pijn in het gezicht oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in het gezicht. 

Deze zijn, onder andere:

 1. Trigeminusneuralgie: ook wel bekend als aangezichtspijn, is een aandoening waarbij er hevige, plotselinge en scherpe pijn optreedt in het gezicht. Deze pijn wordt veroorzaakt door irritatie of beschadiging van de trigeminuszenuw, die verantwoordelijk is voor het gevoel in het gezicht. 
 2. Spierspanning: Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, inclusief die in het gezicht. Dit kan leiden tot pijn en ongemak, vaak in de vorm van gespannen kaken, een pijnlijke nek of schouders, en zelfs hoofdpijn.
 3. Temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ-stoornis): Dit is een aandoening die de gewrichten verbindt tussen de onderkaak en de schedel. Stress kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van TMJ-stoornis, wat kan leiden tot pijn in het gezicht, kaakpijn, moeite met kauwen en klikkende geluiden in het kaakgewricht.
 4. Sinusproblemen: Stress kan ook bijdragen aan de symptomen van sinusitis (bijholteontsteking) of andere sinusproblemen. Dit kan gepaard gaan met gezichtspijn, druk in het voorhoofd of de wangen en verstopte neus.
 5. Spanningshoofdpijn: Stress kan leiden tot spanningshoofdpijn, die zich vaak manifesteert als een constante, drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd. Deze hoofdpijn kan zich uitbreiden naar het gezicht en de nek.


stress-verminderen-ervaring-1

Wil jij je stress snel verminderen?

klikhiervoormeerinfomatie


Symptomen van pijn in je gezicht door stress

aangezichtspijn symptomen

Als je last hebt aangezichtspijn door stress, kunnen tal van symptomen optreden.

De symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak van de pijn in het gezicht.

Symptomen van aangezichtspijn

 • Scherpe, stekende pijn: De pijn wordt vaak beschreven als een plotselinge, elektrische schok of stekende pijn die kortdurend is, meestal enkele seconden tot enkele minuten.
 • Lokalisatie van de pijn: De pijn treft meestal één kant van het gezicht en kan zich voordoen in de gebieden van de kaak, de wang, de neus, het voorhoofd, de ogen of de lippen. Het kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het gezicht.
 • Triggers: Er kunnen specifieke triggers zijn die de pijn veroorzaken of verergeren, zoals kauwen, praten, het aanraken van bepaalde delen van het gezicht, tandenpoetsen, enzovoort.
 • Episodische of chronische aard: Aangezichtspijn kan episodisch zijn, waarbij periodes van hevige pijn worden afgewisseld met periodes zonder pijn. In sommige gevallen kan de pijn echter chronisch aanhouden zonder significante periodes van verlichting.
 • Mogelijke bijkomende symptomen: Sommige mensen kunnen tijdens een pijnepisode bijkomende symptomen ervaren, zoals tranende ogen, verstopte neus, zweten in het gezicht of een verandering in de gezichtsexpressie.


Symptomen van pijn door spierspanning

Pijn in het gezicht door spierspanning, ook wel bekend als gezichtsspanningshoofdpijn of spanningsgezichtspijn, kan verschillende symptomen veroorzaken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Druk of knijpende pijn: Het kan voelen alsof er een constante druk of knijpend gevoel aanwezig is in het gezicht. De pijn kan mild tot matig zijn en kan zich verspreiden over verschillende delen van het gezicht, zoals het voorhoofd, de wangen, de kaak of de nek.
 • Hoofdpijn: Gezichtsspanningshoofdpijn kan gepaard gaan met een diffuse, drukkende hoofdpijn die vaak aanvoelt alsof er een strakke band om het hoofd zit. De hoofdpijn kan mild tot matig van intensiteit zijn.
 • Gespannen spieren: De spieren in het gezicht, met name rond de kaak en het voorhoofd, kunnen gespannen aanvoelen. Dit kan leiden tot stijfheid, knijpen van de kaken, tandenknarsen of het onbewust aanspannen van de gezichtsspieren.
 • Gevoelige gezichtsspieren: De gezichtsspieren kunnen gevoelig zijn bij aanraking of druk. Zelfs lichte druk op bepaalde punten in het gezicht kan pijnlijk zijn.
 • Vermoeidheid van de ogen: Gezichtsspanningspijn kan vermoeidheid van de ogen veroorzaken, wat zich kan uiten in symptomen zoals droge ogen, branderige ogen, wazig zicht of een gevoel van zwaarte rond de ogen.
 • Gevoelige hoofdhuid: Sommige mensen ervaren een gevoelige hoofdhuid, waarbij het aanraken of kammen van het haar ongemak kan veroorzaken.


Symptomen van TMJ-stoornis

TMJ (Temporomandibular Joint) disorder, ook bekend als TMD (Temporomandibular Disorder), is een aandoening aan de gewrichten en spieren van de kaak aantast en kan ontstaan als gevolg van stress.

De symptomen van een TMJ-stoornis kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Kaakpijn: Pijn in het kaakgewricht is een van de meest voorkomende symptomen van een TMJ-stoornis. De pijn kan zich verspreiden naar het gezicht, de oren, de nek en de schouders.
 • Kaakbeperking: Moeite hebben met het openen of sluiten van de mond volledig kan een symptoom zijn van TMJ-problemen. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van stijfheid in de kaak.
 • Klikkende of knappende geluiden: Bij sommige mensen met een TMJ-stoornis kunnen klikkende, knappende of schurende geluiden hoorbaar zijn tijdens het bewegen van de kaak. Dit kan gepaard gaan met pijn of zonder pijn optreden.
 • Spierpijn: Pijn in de spieren van het gezicht, met name rond de kaak, is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit kan leiden tot pijnlijke gezichtsuitdrukkingen of spierspanning.
 • Oorpijn en tinnitus: Sommige mensen met een TMJ-stoornis ervaren oorpijn, een verstopt gevoel in de oren of een rinkelend geluid in de oren (tinnitus).
 • Hoofdpijn: Hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn en migraine, kan voorkomen bij mensen met een TMJ-stoornis. De pijn kan uitstralen naar de slapen, het voorhoofd en de achterkant van het hoofd.
 • Gezichts- en nekpijn: Pijn in het gezicht, de wangen en de nek kan voorkomen bij mensen met een TMJ-stoornis. Dit kan gepaard gaan met stijfheid en spierspanning in het gebied.


Symptomen van sinusproblemen door stress

De symptomen van sinusproblemen veroorzaakt door stress zijn:

 1. Verstopte neus: Een gevoel van congestie in de neus, waarbij het moeilijk kan zijn om vrij te ademen.
 2. Loopneus: Overmatige afscheiding van slijm uit de neus, wat kan variëren van waterig tot dik en geelachtig/groenachtig.
 3. Druk en pijn: Pijnlijke druk in het gezicht, rond de ogen, neus en voorhoofd. Dit kan variëren van mild tot ernstig.
 4. Hoofdpijn: Meestal een doffe, constante pijn die zich kan concentreren rond de sinussen en het voorhoofd.


Verlost van pijn in gezicht door stress

pijn in gezicht door stress tips

Denk je eens in hoe mooi je leven er uit zal zien zonder stress en zonder pijn in het gezicht dat daardoor is ontstaan.

Hoe goed jij je dan zal voelen.

Verlost van je klachten kan jij je dan eindelijk weer eens ontspannen voelen.

Je kunt je leven weer oppakken.

Hoe klinkt dat je in de oren?

Hoe fantastisch ziet dat eruit?

stress-verminderen-ervaring-3

Wil jij ook van je stress af?

klikhiervoormeerinfomatie


Wat niet werkt

Op het Internet zijn vele tips te vinden om je stress te verlagen om op die manier de pijn in je gezicht te verminderen.

Helaas werken deze tips langzaam of maar een beetje.

Ik zal zo uitleggen hoe dat komt.

Voordat ik dat doe zal ik enkele van de meest gegeven tips voor je op een rijtje zetten:

  1. Beweeg regelmatig.
  2. Adem diep en ontspan.
  3. Praat met vrienden/familie.
  4. Beperk cafeïne en alcohol.
  5. Plan tijd voor ontspanning.
  6. Zorg voor voldoende slaap.
  7. Prioriteer en organiseer taken.
  8. Doe activiteiten die je leuk vindt.
  9. Doe aan meditatie of mindfulness.
  10. Leer nee te zeggen (grenzen stellen).


Al deze tips werken langzaam of slechts een beetje omdat de onderliggende oorzaak van je klachten niet wordt opgelost.


Pijn in gezicht behandeling die wél werkt

Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam de oorzaak zijn stress en de daaraan gerelateerde klachten.

In het Verre Oosten was dit al duizenden jaren geleden bekend.

Hier in het Westen zijn we daar sinds kort achter.

Je lichaam bestaat namelijk niet alleen uit botten, organen, bloed, etc. maar het heeft ook een energiesysteem.

Door dit energiesysteem stroomt je levensenergie. In China noemt men dat 'Chi', in Japan 'Ki' en in India 'Prana'.

Stroomt je energie vrij door je energiesysteem, dan voel jij je goed.

Je bent optimistisch en hebt zin om iets van het leven te maken.

Gary CraigGary Craig - EFT grondlegger

Zijn er echter verstoringen in je energiesysteem, dan ontstaat er stress en daaraan gerelateerde klachten.

"De oorzaak van alle negatieve emotie is een verstoring in het energiesysteem van het lichaam." Gary Craig

Deze verstoringen zijn de reden dat je last krijgt en blijft houden van aangezichtspijn door stress.

Wat je ook hebt gedaan om er vanaf te komen. Want je hebt de verstoringen in je energiesysteem immers niet opgelost.

Los je echter de verstoringen op, dan zullen de stress en de daardoor ontstane klachten snel kunnen verdwijnen.

pijn in gezicht door stress behandeling

Het goede nieuws is dat de verstoringen in het energiesysteem van je lichaam snel en relatief eenvoudig zijn op te lossen.

Je stress en de daardoor veroorzaakte klachten kunnen dan verdwijnen.

Denk je eens in hoe goed jij je dan zult voelen!

C:\Users\reispcjan\Pictures\MoprheusEB\stress\stressverminderenervaringen\stress-verminderen-ervaring-4.png

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatie


stress-verminderen-ervaringen-12
Veel gestelde vragen

Waarom doet mijn gezicht pijn?

Mogelijke oorzaken van pijn in het gezicht zijn onder andere ontstekingen, zenuwpijn, letsel, sinusproblemen, hoofdpijn, overmatige spierspanning, TMJ of tandheelkundige aandoeningen. 

Hoe voelt zenuwpijn in het gezicht?

Zenuwpijn in het gezicht kan variëren van een scherpe, stekende pijn tot een constant brandend gevoel. Het kan ook gepaard gaan met tintelingen, gevoelloosheid of een prikkelend gevoel.

Wat te doen tegen pijn in het gezicht?

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn kunnen enkele mogelijke oplossingen zijn: het aanbrengen van warme of koude kompressen, het vermijden van triggers, het nemen van pijnstillers en het verminderen van stress.

Waar heb je pijn als je stress hebt?

Stress kan zich manifesteren in verschillende delen van het lichaam, waaronder het gezicht. Sommige mensen ervaren pijnlijke spanning in de kaak, het voorhoofd, de slapen of de nek als gevolg van stress.

Wat is aangezichtspijn MS?

Aangezichtspijn kan een symptoom zijn van multiple sclerose (MS). Het wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen als gevolg van ontsteking in de hersenen en het ruggenmerg. Het kan resulteren in ernstige, stekende gezichtspijn.

Kan nekpijn uitstralen naar het gezicht?

Ja, nekpijn kan uitstralen naar het gezicht. Dit kan gebeuren als gevolg van gespannen spieren, een hernia of andere aandoeningen die de zenuwen in de nek beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen van aangezichtspijn?

Symptomen van aangezichtspijn kunnen zijn: hevige pijn in het gezicht, pijnlijke aanvallen die enkele seconden tot enkele minuten duren, gevoeligheid voor aanraking, spierkrampen en soms hoofdpijn.

Wat betekent het als je huid pijn doet?

Pijnlijke huid kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals huidirritatie, ontsteking, allergische reacties, te veel stress of zenuwbeschadiging.

Waarom brandt mijn gezicht?

Een brandend gevoel in het gezicht kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder blootstelling aan extreme temperaturen, zenuwbeschadiging, allergieën, huidinfecties of bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose.

Hoe lang kan aangezichtspijn duren?

De duur van aangezichtspijn kan variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige episoden kunnen enkele seconden duren, terwijl anderen enkele uren of zelfs dagen kunnen aanhouden. 

Wil je snel je stress oplossen?

klikhiervoormeerinfomatieAls de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.