Is schematherapie onzin

Is schematherapie onzin?

Is schematherapie onzin? In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag.

We duiken diep in deze benadering van therapie om de waarheid te onthullen achter de veelbesproken beweringen.

Schematherapie heeft zowel voor- als tegenstanders, en in dit artikel gaan we de feiten van de fictie scheiden, ondersteund door wetenschappelijk bewijs en expertinzichten.

Laten we de kern van schematherapie ontdekken en kijken of schematherapie werkelijk onzin is.

De essentie van schematherapie: begrijpen wat het echt Is

schematherapie schema'sbron: bron: https://mind.help/

Voordat we kunnen beslissen of schematherapie onzin is, moeten we eerst begrijpen wat deze therapie precies inhoudt.

Schematherapie is een psychologische benadering die is ontworpen om diepgewortelde negatieve patronen, bekend als "schema's", te identificeren en te veranderen.

Deze schema's zijn emotionele en cognitieve patronen die zich vroeg in het leven vormen als reactie op traumatische ervaringen.

Ze kunnen invloed hebben op hoe we onszelf zien, hoe we anderen waarnemen en hoe we reageren op verschillende situaties.

Het ontstaan van schematherapie

jeffrey-e-young-schema-therapieJeffrey E. Young

Voordat we verder gaan met het beantwoorden van de vraag "Is schematherapie onzin?", laten we een korte blik werpen op de oorsprong van deze benadering.

Schematherapie werd in de jaren '90 ontwikkeld door Dr. Jeffrey Young als een uitbreiding van de cognitieve gedragstherapie.

Young geloofde dat traditionele therapieën sommige diep ingebedde emotionele problemen niet effectief aanpakten.

Dus ontwikkelde hij schematherapie om deze complexe problemen aan te pakken door zich te richten op de bron: de schema's die ons gedrag en emoties beïnvloeden.

De kritiek op schematherapie: Waarom wordt het als "onzin" beschouwd?

Nu komen we bij de kernvraag: "Is schematherapie onzin?"

Er zijn critici die deze benadering in twijfel trekken en hun bezorgdheid uiten over de effectiviteit ervan.

Laten we enkele van de veel voorkomende kritiekpunten onderzoeken en analyseren:

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: Feit of fictie?

schematherapie wetenschappelijk bewijsbron: www.psychologycareercenter.org

Een veelgehoorde claim is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat de effectiviteit van schematherapie ondersteunt.

Maar klopt dit wel?

Onderzoek naar de effectiviteit van therapeutische benaderingen is complex en kan variëren.

Hoewel sommige studies positieve resultaten hebben aangetoond bij het gebruik van schematherapie voor bepaalde aandoeningen, is er behoefte aan meer grootschalig onderzoek om definitieve conclusies te trekken.

Dit onderzoek van Videler, A., Van Royen, R., Legra, M., & Ouwens, M. (2020) gaat in op de voordelen van positive schemas in schematherapie voor ouderen.

Te diepgaand en tijdrovend: Is het praktisch?

schematherapie te diepgaand

Een ander argument tegen schematherapie is dat het te diepgaand en tijdrovend kan zijn voor patiënten.

Het vereist vaak langdurige betrokkenheid en zelfreflectie, wat voor sommigen ontmoedigend kan zijn.

Maar laten we eerlijk zijn, verandering kost tijd, en voor degenen die bereid zijn te investeren in hun emotionele welzijn, kan schematherapie een waardevolle reis zijn naar zelfontdekking en groei.

Er zijn echter therapie vormen, ook in zelfhulp vorm, die veel en veel sneller werken.

Overlappend met bestaande therapieën: Een overbodige optie?

Sommigen beweren dat schematherapie overlapt met bestaande therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychoanalyse, en daarom overbodig is.

Echter, hoewel er zeker overlap kan zijn, heeft schematherapie zijn eigen unieke benadering, gericht op diepgaande verandering van diepgewortelde patronen.

Het kan als aanvulling dienen op bestaande benaderingen en mogelijk nieuwe inzichten bieden.

Veel van die nieuwe inzichten komen echter naar boven na (te) veel graven in het verleden.

Waardoor de klachten vaak hardnekkiger en intenser worden en waardoor het veel langer duurt om ze op te lossen.

Wil jij zelf op een snelle en eenvoudige manier je klachten aanpakken?

klikhiervoormeerinfomatie

De stemmen van voorstanders: Waarom geloven mensen in schematherapie?

Na het belichten van de kritiek is het tijd om naar de andere kant van het spectrum te kijken.

Er zijn talloze therapeuten en patiënten die sterk geloven in de waarde van schematherapie.

Laten we enkele redenen onderzoeken waarom voorstanders deze benadering ondersteunen:

Diepgaande verandering: Meer dan symptoombestrijding

Een van de sterke punten van schematherapie is het streven naar diepgaande verandering, in plaats van alleen maar symptomen te bestrijden.

Door de onderliggende schema's aan te pakken, stelt schematherapie mensen in staat om langdurige positieve veranderingen in hun leven te bewerkstelligen.

Emotionele verbondenheid: Een holistische benadering

Voorstanders beweren dat schematherapie effectief is omdat het een holistische benadering biedt, waarbij emotionele verbondenheid en zelfcompassie centraal staan.

Het moedigt individuen aan om diep in zichzelf te graven, hun emotionele behoeften te begrijpen en constructieve manieren te vinden om met hun emoties om te gaan.

Brede toepasbaarheid: Niet beperkt tot specifieke stoornissen

In tegenstelling tot sommige therapeutische benaderingen die specifiek zijn gericht op bepaalde stoornissen, beweren voorstanders dat schematherapie een brede toepasbaarheid heeft.

Het kan nuttig zijn voor een verscheidenheid aan emotionele problemen en kan worden aangepast aan de unieke behoeften van elk individu.

Nadelen van schematherapie

schematherapie nadelen

Hier zijn een aantal nadelen die kleven aan schematherapie.

Ik heb een aantal hieronder op een rijtje gezet:

  • Complexiteit en tijdsintensiteit: Schematherapie is over het algemeen een complexe therapievorm die gericht is op het identificeren en aanpakken van diepgewortelde patronen en overtuigingen. Dit kan leiden tot een langdurig therapeutisch proces dat veel tijd en inzet van zowel de therapeut als de cliënt vereist. 
  • Emotionele Intensiteit: Bereid je voor op intense emotionele betrokkenheid. Diepgewortelde patronen worden aangepakt, wat kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet en boosheid.
  • Focus op het verleden: Schematherapie richt zich vaak op het onderzoeken van de oorsprong van negatieve schema's en overtuigingen in iemands verleden. Hoewel dit nuttig kan zijn voor sommige mensen, kan het voor anderen te belastend zijn om terug te gaan naar pijnlijke ervaringen en kan het therapeutisch proces vertragen.
  • Diepe verkenning en confrontatie: Schematherapie betrekt vaak diepe emotionele verkenning en confrontatie met pijnlijke herinneringen en patronen. Dit kan overweldigend zijn en het is de vraag als dit nodig is.
  • Focus op zelfbewustzijn: Schematherapie benadrukt het vergroten van zelfbewustzijn door inzicht te krijgen in eigen gedrag en gevoelens. Dit kan effectief zijn voor mensen die geneigd zijn tot introspectie, maar het kan minder geschikt zijn voor mensen die praktische en directe interventies prefereren.
  • Mogelijkheid van therapeutische weerstand: Vanwege de diepgaande aard van Schematherapie kan therapeutische weerstand ontstaan bij cliënten die zich ongemakkelijk voelen bij het verkennen van hun diepste overtuigingen en emoties. Dit kan het therapeutisch proces bemoeilijken.
  • Probeer maar een goede gekwalificeerde Therapeut te vinden: Je hebt een goed opgeleide en ervaren therapeut, omdat schematherapie complex is. Het vinden van een geschikte therapeut kan een uitdaging zijn. 
  • Wachtlijsten: Op dit moment zijn de wachtlijsten bij de meeste therapeuten lang. Het is de vraag als je nog lang met je klachten wilt doorlopen.


Zoek je een methode die wél snel werkt en die je wél zelf eenvoudig kunt toepassen?

klikhiervoormeerinfomatie
stress-verminderen-ervaring-3Afsluitend: De waarheid achter "Is schematherapie onzin?"

Na een diepgaande analyse van de vraag "Is schematherapie onzin?" kunnen we concluderen dat het zeker geen onzin is.

Schematherapie is een complexe benadering die diepgaande verandering mogelijk maakt door de aanpak van diepgewortelde schema's.

Het is natuurlijk de vraag als deze complexe benadering nodig is om de klachten op te lossen.

Hoewel er kritiek en twijfels zijn, zijn er ook enkele positieve argumenten en ondersteunend bewijs voor de effectiviteit ervan.

Net als bij elke vorm van therapie is het belangrijk om je persoonlijke behoeften en doelen te overwegen bij het kiezen van een benadering.

Schematherapie kan waardevol zijn voor degenen die bereid zijn zich te verdiepen in hun emotionele patronen en te streven naar langdurige positieve verandering.

Dus, is schematherapie onzin? Nee, het is een serieuze benadering die het overwegen waard is voor iedereen die op zoek is naar diepgaande emotionele groei en welzijn.

Zou ik ervoor kiezen?

Nee, er zijn naar mijn mening vele andere methodes die veel sneller werken en eenvoudiger zijn toe te passen.
Veel gestelde vragen

Kan schematherapie heftig zijn?

Schematherapie, zoals elke vorm van diepgaande psychotherapie, kan soms als heftig worden ervaren. Dit komt doordat schematherapie de nadruk legt op het verkennen van diepgewortelde emotionele patronen die teruggaan naar de vroege kindertijd. Het kan confronterend zijn om deze emoties en patronen onder ogen te zien.

Hoe effectief is schematherapie?

Schematherapie heeft aangetoond effectief te zijn bij een scala aan psychische problemen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angststoornissen en relatieproblemen. De effectiviteit kan echter variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van de problemen. Voor sommige mensen kan schematherapie aanzienlijke positieve resultaten opleveren.

Hoe zwaar is schematherapie?

De intensiteit van schematherapie kan variëren afhankelijk van de persoon, de specifieke problemen die worden aangepakt en de therapeutische aanpak die wordt gebruikt. Soms kan het een diepgaand en emotioneel intensief proces zijn, waarbij je diepere patronen en emoties onderzoekt. Het kan echter ook worden aangepast aan het tempo en de behoeften van de persoon.

Hoe intensief is schematherapie?

Schematherapie kan verschillende intensiteitsniveaus hebben. Het kan variëren van wekelijkse sessies tot intensievere programma's waarbij meerdere sessies per week plaatsvinden. De duur van de therapie kan ook variëren, van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de complexiteit van de problemen en de voortgang die wordt geboekt.

Waar helpt schematherapie bij?

Schematherapie kan helpen bij verschillende psychische en emotionele problemen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, chronische depressie, angststoornissen, relatieproblemen, emotionele regulatieproblemen en zelfdestructief gedrag. Het richt zich op het begrijpen, erkennen en veranderen van diepgewortelde negatieve patronen die van invloed zijn op hoe mensen zichzelf zien en met anderen omgaan.

Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies.

Hier worden de schematherapie schema's besproken, zelf ben ik geen schematherapeut en heb er geen opleiding in gevolgd.

Wel ben ik sinds 22 jaar coach en therapeut en heb ervaring met vele tientallen therapievormen.

Raadpleeg altijd je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.


Schematherapie.nl


Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.