Verschil angststoornis en burnout

Vrouw met lang haar op straat wil verschil angststoornis en burnout weten.

Wat is het verschil tussen angststoornis en burnout?

Beiden zijn veelvoorkomende psychische aandoeningen die vaak verward kunnen worden vanwege de overlappende symptomen.

In dit artikel zullen we het ongewenste verschil tussen angststoornis en burnout bespreken en de kenmerken van elk van deze aandoeningen onderzoeken.


Verschillen angststoornis en burnout

Hier heb je de verschillen tussen angststoornis en burnout op een rijtje:

Oorzaak

 • Angststoornis: Veroorzaakt door genetische, biologische en omgevingsfactoren, inclusief een verhoogde gevoeligheid voor angst en mogelijke traumatische gebeurtenissen.
 • Burnout: Meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan chronische stress, vooral op het werk, met factoren zoals hoge werkdruk, gebrek aan controle, gebrek aan ondersteuning en een slechte werk-privébalans.

Symptomen

 • Angststoornis: Gerelateerd aan overmatige angst en zorgen, met intense angstgevoelens, aanhoudend piekeren en moeite met het beheersen van de angst. Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en kortademigheid kunnen optreden.
 • Burnout: Gerelateerd aan uitputting en verminderde motivatie, met symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie, slaapproblemen en verlies van interesse in plezierige activiteiten. Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn en maagklachten kunnen ook voorkomen.

Gemeenschappelijke elementen

Enkele gemeenschappelijke elementen zijn onder andere:

 • Stress: Beide aandoeningen worden beïnvloed door stress, zij het van verschillende aard. Een langdurige blootstelling aan chronische stress kan zowel bijdragen aan het ontstaan van een angststoornis als aan een burnout.
 • Fysieke symptomen: Zowel angststoornissen als burnout kunnen fysieke symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, spierpijn en slaapproblemen. Deze overlappende fysieke symptomen kunnen bijdragen aan de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen de twee aandoeningen.
 • Verminderd functioneren: Beide aandoeningen kunnen leiden tot verminderd functioneren op het werk en in het dagelijks leven. Het vermogen om effectief te werken of deel te nemen aan activiteiten kan worden beïnvloed door zowel angststoornissen als burnout.
 • Comorbiditeit: Het is niet ongebruikelijk dat angststoornissen en burnout samen voorkomen. Een persoon kan bijvoorbeeld een reeds bestaande angststoornis hebben en door langdurige stress op het werk kan een burnout ontstaan. Het is essentieel om bij de diagnose rekening te houden met mogelijke comorbiditeit.

Wil je zelf je angststoornis overwinnen op een simpele en snelle manier?

Klik hier voor
angststoornis oplossing


Wat is een angststoornis?

Een angststoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige angst en zorgen die interfereert met het dagelijks functioneren van een persoon.

Mensen met een angststoornis ervaren vaak intense angstgevoelens die niet in verhouding staan tot de werkelijke dreiging of situatie.

Angststoornis symptomen

Angststoornis symptomen zijn, onder andere:

 • hartkloppingen
 • zweten
 • trillen
 • kortademigheid


Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale angststoornis en fobieën.

Elk type angststoornis heeft specifieke symptomen en triggers.

Mensen met een angststoornis kunnen moeite hebben met het beheersen van hun angst en kunnen vermijdingsgedrag vertonen om situaties te vermijden die hun angst kunnen verergeren.


Wil je zelf je angststoornis aanpakken op een eenvoudige en snelle manier?

Klik hier voor
angststoornis oplossing


Wat is een burnout?

Een burnout is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige blootstelling aan chronische stress.

Het wordt vaak geassocieerd met werkgerelateerde stress, maar kan ook voorkomen bij andere aspecten van het leven, zoals relaties of persoonlijke verantwoordelijkheden.

Mensen met een burnout voelen zich vaak uitgeput, cynisch en hebben het gevoel dat ze niet langer effectief kunnen functioneren.

Burnout symptomen

Symptomen van een burnout kunnen zijn:

 • vermoeidheid
 • prikkelbaarheid
 • verminderde concentratie
 • verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • maagklachten

Een burnout niet hetzelfde is als gewone stress.

Het is een ernstigere toestand die rust vereist om te herstellen.

Verschil tussen angststoornis en burnout

Hoewel angststoornis en burnout vergelijkbare symptomen kunnen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen.

Het ongewenste verschil tussen angststoornis en burnout ligt in de oorzaak en de aard van de symptomen.

Oorzaak

Een angststoornis wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van genetische, biologische en omgevingsfactoren.

Mensen met een angststoornis hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor angst en kunnen een familiegeschiedenis van angststoornissen hebben.

Traumatische gebeurtenissen, zoals misbruik of het meemaken van een ernstig ongeval, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een angststoornis.

Aan de andere kant wordt een burnout meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan chronische stress, vooral op het werk.

Factoren zoals een hoge werkdruk, gebrek aan controle over het werk, gebrek aan ondersteuning van collega's en een slechte werk-privébalans kunnen bijdragen aan het ontstaan van een burnout.

Hoewel stress een belangrijke factor is bij zowel angststoornis als burnout, is de aard van de stress anders.


Symptomen

De symptomen van een angststoornis zijn voornamelijk gerelateerd aan angst en zorgen.

Mensen met een angststoornis ervaren vaak intense angstgevoelens, piekeren voortdurend en kunnen moeite hebben met het beheersen van hun angst.

Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en kortademigheid kunnen ook optreden.

Angststoornissen kunnen het dagelijks functioneren van een persoon belemmeren en kunnen leiden tot vermijdingsgedrag om situaties te vermijden die angst veroorzaken.

Aan de andere kant zijn de symptomen van een burnout voornamelijk gerelateerd aan uitputting en verminderde motivatie.

Mensen met een burnout voelen zich vaak uitgeput, zowel fysiek als emotioneel, en hebben het gevoel dat ze niet langer effectief kunnen functioneren.

Ze kunnen cynisch worden over hun werk en verliezen interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren.

Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn en maagklachten kunnen ook optreden.

Behandeling

De behandeling van angststoornis en burnout kan verschillen vanwege de verschillende oorzaken en symptomen.

Behandeling angststoornissen

Voor angststoornissen kunnen verschillende methodes effectief zijn zoals:

Meditatie

Meditatie helpt bij het verminderen van angststoornissen door stress te verminderen, bewustwording en mindfulness te bevorderen, emotionele regulatie te verbeteren, en diepere ontspanning te induceren.

Door concentratieoefeningen en cognitieve herstructurering kunnen mensen negatieve denkpatronen doorbreken en een positievere kijk op situaties ontwikkelen.

Het regelmatig beoefenen van meditatie kan leiden tot een kalmer zenuwstelsel en een verbeterd vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. 

Snelle methode voor angststoornis overwinnen

Vrouw in kantoor is blij met angststoornis overwinnen op een snelle manier.

Angst overwinnen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was. Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in het overwinnen van angst.

Nu kun je je angstgevoelens snel en met gemak achter je laten met eenvoudige oefeningen.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik hier en ontdek hoe je snel en eenvoudig jouw angsten  aanpakken kunt.

Dan kan jij dat ook!


Behandeling burnout

Voor burnout is rust en herstel essentieel.

Mensen met een burnout hebben vaak professionele hulp nodig om te leren omgaan met stress en hun energieniveaus te herstellen.

Het kan nodig zijn om veranderingen aan te brengen in de werkomgeving of de werklast te verminderen.

Het is ook belangrijk om te werken aan het herstellen van een gezonde werk-privébalans en het ontwikkelen van copingmechanismen om stress te beheersen.


In dit artikel hebben we het verschil tussen een angststoornis en burnout onder de loep genomen.

Het is van essentieel belang om deze twee toestanden niet door elkaar te halen, omdat een nauwkeurige diagnose leidt tot effectievere behandelingen.

Nu je bewapend bent met kennis over dit verschil, kun je beter begrijpen wat je doormaakt en gericht actie ondernemen om jouw welzijn te verbeteren.Onderwerp Samenvatting
Wat is een angststoornis? Een psychische aandoening gekenmerkt door overmatige angst en paniek, veroorzaakt door een combinatie van genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Symptomen zijn overmatige zorgen, paniekaanvallen, lichamelijke reacties als hartkloppingen, vermijdingsgedrag.
Symptomen van een angststoornis Overmatige angst en zorgen, intense angstgevoelens, aanhoudend piekeren, moeite met angstbeheersing, fysieke symptomen als hartkloppingen, zweten en kortademigheid.
Wat is een burnout? Een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting door langdurige blootstelling aan chronische stress, vaak werkgerelateerd. Symptomen zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, interesseverlies in activiteiten.
Symptomen van een burnout Vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, interesseverlies, fysieke klachten als hoofdpijn, spierpijn, maagklachten.
Verschil angststoornis en burnout Angststoornis wordt veroorzaakt door genetische en omgevingsfactoren, burnout door langdurige werkstress. Symptomen van angststoornis zijn angstgerelateerd, van burnout uitputting en demotivatie.

Samenvatting

Deze pagina gaat over het verschil tussen een angststoornis en een burnout. Het legt uit wat deze aandoeningen zijn, wat de oorzaken en symptomen zijn en wat de verschillen zijn tussen een angststoornis en een burnout.
Bekende Nederlanders met angststoornissen

Namen van bekende Nederlanders met een angststoornis:

 • Wendy van Dijk
 • Ruben van der Meer
 • Nikkie Plessen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je last van een angststoornis of depressie en kan je dit zelf niet verminderen, dan is een traject bij een psycholoog of psychiater misschien een een optie voor je.

Vaak gebruikt een psycholoog cognitieve gedragstherapie voor behandeling.

Nadeel hiervan is de vaak langdurige behandelduur die benodigd is voordat de angst is opgelost.

Voor persoonlijke begeleiding kan je ook een coach benaderen. De behandelduur bij een coach is meestal kort.

Soms wordt aangeraden om bij depressie en angststoornis medicatie te gebruiken. Zelf ben ik geen voorstander hiervan.

Er zijn naar mijn mening genoeg methodes om deze klachten op natuurlijke wijze te overwinnen.

Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.


  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Symptomen angststoornis

Angststoornis oorzaak

Gaat een angststoornis nooit over

Verschil depressie en angststoornis

Paracetamol bij angststoornissen

Ongespecificeerde angststoornis

Ongewenst afvallen angststoornis

Verschil angststoornis en burnout

Welke angststoornissen heb je


janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.