Angst om alleen te zijn

vrouw heeft last van angst om alleen te zijn

Angst om alleen te zijn is heel vervelend.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en handige tips om van deze angst af te komen.

Ik vertel je alles wat je moet weten over het bang zijn om alleen te zijn en geef je bruikbare methodes om je angst snel te overwinnen.

Wat is angst om alleen te zijn?

De angst om alleen te zijn is een diepgewortelde emotie die optreedt wanneer iemand gevoelens van onbehagen, onrust of zelfs angst ervaart wanneer ze in situaties verkeren waar er geen directe menselijke interactie is.

Deze angst wordt ook wel aangeduid als monofobie,  isolofobie, autofobie of eremofobie,

Het kan variëren van een lichte zorg tot een diep ingrijpende vrees. Deze angst wordt getriggerd door de gedachte aan isolement, afzondering, of het gebrek aan nabijheid van anderen.

Het is belangrijk op te merken dat deze angst een subjectieve ervaring is, wat betekent dat de mate van ongemak of angst die iemand voelt als ze alleen zijn, sterk kan variëren van persoon tot persoon.

Voor sommigen kan het een voorbijgaand gevoel van ongemak zijn, terwijl het voor anderen een diepgaande, verlammende angst kan zijn die hun dagelijks functioneren beïnvloedt.

De angst om alleen te zijn, ook bekend als monofobie, isolofobie, autofobie of eremofobie, komt naar boven wanneer er geen directe menselijke interactie plaatsvindt.

Jouw ervaring van deze emotie kan variëren van een lichte zorg tot een diepgaande vrees die jouw dagelijks functioneren beïnvloedt.

Het idee van isolement, afzondering of het gemis van anderen kan deze angst triggeren.

Het niveau van ongemak of angst dat je voelt bij het alleen zijn, verschilt sterk van persoon tot persoon en kan een diepgaande en verlammende invloed kan hebben op je leven.

Angst voor alleen zijn symptomen

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van monofobie:

Psychologische symptomen

 • Angst en paniek: Een constante angst voor het idee om alleen te zijn, wat kan leiden tot paniekaanvallen of intense angstgevoelens.
 • Depressie: Het gevoel van eenzaamheid en isolatie kan leiden tot depressieve stemmingen.
 • Overmatig piekeren: Constante gedachten over verlaten worden of het idee van eenzaamheid kunnen iemands gedachten overweldigen.
 • Moeite met concentratie: De constante zorgen over alleen zijn kunnen interfereren met iemands vermogen om zich te concentreren op dagelijkse taken.

Fysieke symptomen

 • Hartkloppingen en versnelde ademhaling: Fysieke reacties zoals een versnelde hartslag en ademhaling kunnen optreden tijdens angstige momenten.
 • Duizeligheid en misselijkheid: Een gevoel van duizeligheid of zelfs misselijkheid kan zich voordoen als reactie op de angst om alleen te zijn.
 • Slaapproblemen: Angst kan leiden tot slapeloosheid of verstoorde slaappatronen.

Gedragsmatige symptomen

 • Vermijdingsgedrag: Mensen kunnen situaties of activiteiten vermijden die hen alleen laten, zoals sociale evenementen, reizen of zelfs dagelijkse activiteiten.
 • Overmatig afhankelijk zijn van anderen: Er kan een sterke drang zijn om constant bij anderen te zijn uit angst om alleen te zijn.

Wil jij ook je angst om alleen te zijn snel en eenvoudig overwinnen?

klikhiervoormeerinfomatieWat zijn de oorzaken van angst om alleen te zijn?

De angst om alleen te zijn kan voortkomen uit verschillende oorzaken, die zowel van persoonlijke als omgevingsfactoren afkomstig kunnen zijn:

 • Vroegere ervaringen: Negatieve of traumatische ervaringen uit het verleden, zoals verlating, pesten, of verlies van een dierbare, kunnen leiden tot angst om alleen te zijn.
 • Hechtingsstijl: Individuen met een onveilige hechtingsstijl, waarbij ze onvoldoende geruststelling of steun hebben ervaren in vroege relaties, kunnen angst ontwikkelen om alleen te zijn.
 • Psychologische factoren: Persoonlijkheidstrekken zoals verhoogde gevoeligheid, perfectionisme of een neiging tot angst kunnen bijdragen aan de angst voor eenzaamheid.
 • Sociale isolatie: Langdurige periodes van sociale isolatie of een gebrek aan sociale connecties kunnen iemand angstig maken om alleen te zijn.
 • Culturele invloeden: Sociale normen of culturele invloeden die de nadruk leggen op het belang van sociale verbondenheid kunnen bijdragen aan de angst om alleen te zijn.
 • Angststoornissen: De angst om alleen te zijn kan een symptoom zijn van specifieke angststoornissen, zoals sociale angststoornis of agorafobie.

Nu je weet wat de oorzaken en symptomen van monofobie zijn, laten we kijken wat je kunt doen om je angstgevoelens aan te pakken.

Hoe kun je angst om alleen te zijn overwinnen?

Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen voor het overwinnen van monofobie. Zodat jij geen last meer hebt van het niet alleen kunnen zijn.

Hier zijn enkele praktische methodes die je kunnen helpen:

Ademhalingsoefeningen

Leer diepe ademhalingstechnieken om jezelf te kalmeren wanneer je angstig wordt. Dit kan je helpen om je angstreactie onder controle te houden.

Mindfulness en Meditatie

Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan je helpen om in het hier en nu te blijven en je gedachten niet te laten afdwalen naar je angsten.

Positieve Zelfspraak 

Gebruik positieve zelfspraak om jezelf aan te moedigen en je angstgedachten te vervangen door positieve gedachten.

Je angst eenvoudig en snel overwinnen

angst om alleen te zijn overwinnen

Angst overwinnen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in angst vermindering.

Nu kun je angst voor het alleen zijn snel en moeiteloos aanpakken met eenvoudige oefeningen.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik op dan op de knop hieronder en ontdek hoe je binnen no-time angstvrij kunt zijn.

klikhiervoormeerinfomatie


Ontwikkel hobby's en interesses

Investeer tijd in hobby's of activiteiten die je leuk vindt, zodat je plezier kunt beleven aan momenten van alleen zijn.

Geleidelijke blootstelling

Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw geleidelijk aan de tijd op. Hierdoor kan de angst afnemen terwijl je gewend raakt aan alleen zijn.
Onderwerp Uitleg
Definitie van angst om alleen te zijn De angst om alleen te zijn (monofobie) is een angstgevoel dat optreedt bij het idee van geen directe menselijke interactie te hebben. Het kan variëren van een lichte bezorgdheid tot een diepgaande vrees.
Symptomen Psychologische symptomen: angst, paniek, depressie, piekeren. Lichamelijke symptomen: hartkloppingen, duizeligheid. Gedragsmatige symptomen: vermijdingsgedrag, afhankelijkheid van anderen.
Oorzaken Vroegere ervaringen, hechtingsstijl, psychologische factoren, sociale isolatie, cultuur, andere angststoornissen.
Oplossingen Ademhalingsoefeningen, mindfulness, positieve zelfspraak, hobby's, geleidelijke blootstelling, professionele hulp bij aanhoudende klachten.Samenvatting

Deze pagina gaat over angst voor alleen zijn (monofobie). Er wordt uitleg gegeven over de definitie, symptomen, oorzaken en mogelijke oplossingen voor dit probleem.


Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

De informatie op deze pagina is geen vervanging van medische begeleiding en is bedoeld ter informatie. Het is geen medisch advies.


  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Angst voor staaroperatie

Hartkatheterisatie angst

Bang voor mammografie

Ziekenhuis angst overwinnen

Angst voor medische uitslagen

Angst voor uitslag bevolkingsonderzoek

Angst voor medische ingrepen

Angst voor cystoscopie

Hematofobie overwinnen


Show / Hide
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.