Belangst overwinnen

Vrouw met lang haar heeft witte telefoon in haar hand en wil heel graag haar belangst overwinnen.

Belangst overwinnen is gelukkig mogelijk op een snelle manier.

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen en handige tips om van telefonieangst af te komen.

Ik vertel je alles wat je moet weten over angst voor bellen en geef je bruikbare methodes om je angst snel te overwinnen.

Wat is belangst?

Belangst is een term die wordt gebruikt om telefoonangst aan te duiden.

Het is een gevoel van angst of nervositeit die je ervaart wanneer je moet telefoneren of gebeld wordt.

Deze angst kan variëren van lichte nervositeit tot ernstige angstgevoelens bij het vooruitzicht van telefonische communicatie.

Vaak kan dit voortkomen uit verschillende oorzaken, zoals verlegenheid, onzekerheid over gesprekken voeren, angst voor onverwachte vragen, of zelfs sociale angst.

Belangst overwinnen, in de meest basale betekenis, draait om het overwinnen van angst en onzekerheid.

Het gaat over het aanpakken van die innerlijke stemmen die je beperken.

Dit proces omvat het herkennen van je angsten en stappen te zetten om ze op te lossen.

Gelukkig is dit snel mogelijk met de juiste methodes, ik vertel je daar zo over.

De verschillende vormen van belangst

Belangst kan zich manifesteren op diverse manieren en in verschillende facetten van je leven. 

 • Gespreksangst: Dit is de angst die ontstaat tijdens het voeren van een telefoongesprek. Mensen kunnen angst ervaren bij het praten met anderen aan de telefoon, zich zorgen maken over wat te zeggen, bang zijn voor ongemakkelijke stiltes of vrezen niet begrepen te worden.
 • Telefonofobie: Dit is een extreme vorm van telefoonangst, waarbij de gedachte aan het voeren van telefoongesprekken intense angst of paniek kan veroorzaken. Mensen met telefonofobie vermijden vaak telefoongesprekken en kunnen fysieke reacties zoals hartkloppingen of zweet ervaren.
 • Angst voor onbekende nummers: Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk of angstig als ze gebeld worden door een onbekend nummer. Ze kunnen terughoudend zijn om dergelijke oproepen te beantwoorden uit angst voor onbekende of onverwachte situaties.
 • Prestatiegerichte belangst: Dit type angst kan voortkomen uit de druk om goed te presteren tijdens zakelijke gesprekken, sollicitatie-interviews of presentaties via de telefoon.  Prestatiegerichte bel-angst kan resulteren in vermijdingsgedrag of inspanningen om deze situaties te minimaliseren om de gevoelde druk te verminderen.

Wil jij ook je belangst snel en eenvoudig overwinnen?

klikhiervoormeerinfomatieWat zijn de belangst symptomen?

De symptomen van telefoonangst kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn.

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verhoogde hartslag: Wanneer je een telefoongesprek moet aangaan of ontvangen, zou je je hart sneller kunnen voelen kloppen. Dit gevoel gaat vaak gepaard met nervositeit of angst.
 • Fysieke spanning: Gespannen spieren, zweten, beven of een brok in je keel zijn veelvoorkomende fysieke symptomen bij telefoonangst.
 • Gevoelens van angst en paniek: Het idee van een telefoongesprek kan je angstig, bezorgd of paniekerig maken. Deze gevoelens kunnen variëren van lichte ongemakkelijkheid tot intense angst.
 • Vermijdingsgedrag: Het vermijden van telefoongesprekken of het niet opnemen van oproepen, zelfs als dit problemen in communicatie of sociale interactie veroorzaakt, is een vaak voorkomend symptoom.
 • Negatieve gedachten: Je zou negatieve gedachten kunnen hebben over telefoongesprekken, je zorgen maken over mogelijke fouten, niet begrepen worden of over niet weten wat te zeggen.
 • Fysiologische reacties: Naast de eerder genoemde symptomen kunnen maagklachten, duizeligheid of kortademigheid voorkomen bij mensen met telefoonangst.

Deze symptomen kunnen je dagelijks leven en communicatie beïnvloeden als je telefoonangst niet aanpakt.

Hoe kun je belangst overwinnen?

Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen voor het overwinnen van bel angst.

Hier zijn enkele praktische methodes die je kunnen helpen:

Ademhalingsoefeningen

Leer diepe ademhalingstechnieken om jezelf te kalmeren wanneer je angstig wordt. Dit kan je helpen om je angstreactie onder controle te houden.

Mindfulness en Meditatie

Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan je helpen om in het hier en nu te blijven en je gedachten niet te laten afdwalen naar je angsten.

Positieve Zelfspraak 

Gebruik positieve zelfspraak om jezelf aan te moedigen en je angstgedachten te vervangen door positieve gedachten.

Je angst eenvoudig en snel overwinnen

vrouw blij met belangst behandeling

Angst overwinnen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in angst vermindering.

Nu kun je angst voor bellen snel en moeiteloos aanpakken met eenvoudige oefeningen.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode? Klik op dan op de knop hieronder en ontdek hoe je binnen no-time angstvrij kunt zijn.

klikhiervoormeerinfomatie


Waarom Belangst een Probleem is voor Jongeren op de Werkvloer

Jongeren op de werkvloer worden steeds vaker geconfronteerd met een groeiend probleem: belangst, oftewel telefoonangst.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de jongeren tussen 18 en 30 jaar last heeft van dit fenomeen, terwijl slechts 15% van de oudere generatie hiermee te maken heeft.

Maar waarom is belangst een probleem voor jongeren?


Belangst bij jongeren oorzaken en gevolgen

Belangst stimuleert vermijdingsgedrag, waarbij telefoontjes worden uitgesteld of vervangen door andere vormen van communicatie.

Dit kan leiden tot gemiste commerciële kansen, aangezien succesvolle verkopers proactief zijn en graag direct contact hebben. Jongeren blokkeren vaak bij telefonische communicatie omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren en bang zijn om fouten te maken.

Ze voelen zich veiliger bij communicatie via apps, chats of e-mails, waarbij ze rustig kunnen nadenken over hun reactie.

Het gebrek aan gewenning aan telefoneren is een belangrijke factor.

Terwijl ouderen meer vertrouwd zijn met telefonische communicatie, hebben jongeren tegenwoordig diverse communicatiemiddelen tot hun beschikking.

Dit gebrek aan ervaring en comfort met telefoneren kan leiden tot belangst bij jonge werknemers.

Belangst heeft serieuze gevolgen op de werkvloer, zoals angst voor telefonische sollicitatiegesprekken en moeite met klantcommunicatie.

Het is van essentieel belang dat managers de signalen van belangst herkennen en gerichte ondersteuning bieden om de angst te verminderen.

Door werknemers te stimuleren vaker te bellen, begrip te tonen en gezamenlijk te oefenen, kunnen managers jongeren helpen bij het overwinnen van hun telefoonangst.

In een tijd waarin effectieve communicatie van cruciaal belang is, moeten we het probleem van belangst serieus nemen en werken aan oplossingen die jongeren helpen hun angst te overwinnen en succesvol te zijn op de werkvloer.


Wil je snel je belangst overwinnen?

Klik dan nu hier voor meer informatie
Onderwerp Samenvatting
Wat is belangst? Belangst is een Nederlandse term voor telefoonangst. Het kan variëren van lichte zenuwen tot ernstige angst bij het bellen.
Soorten belangst Er zijn verschillende soorten belangst, zoals gespreksangst, telefonofobie en angst voor onbekende nummers.
Symptomen van belangst Fysieke symptomen zoals hartkloppingen en zweten, maar ook emotionele symptomen als angst of paniek.
Hoe belangst overwinnen? Met technieken als ademhalingsoefeningen, mindfulness, positieve zelfspraak en blootstelling aan bellen.Samenvatting

Deze pagina gaat over belangst, de Nederlandse term voor telefoonangst. Er wordt uitleg gegeven over wat belangst is, de verschillende soorten ervan, symptomen en tips om belangst te overwinnen.


Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

De informatie op deze pagina is geen vervanging van medische begeleiding en is bedoeld ter informatie. Het is geen medisch advies.


  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Angst voor staaroperatie

Hartkatheterisatie angst

Bang voor mammografie

Ziekenhuis angst overwinnen

Angst voor medische uitslagen

Angst voor uitslag bevolkingsonderzoek

Angst voor medische ingrepen

Angst voor cystoscopie

Hematofobie overwinnen


Show / Hide

Pagina geupdate op 27-02-2024.

janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.