Faalangst Overwinnen 
doe je zoFaalangst overwinnen

In dit faalangst overwinnen artikel kan je een aantal faalangst tips vinden over hoe jij je faalangst snel verhelpen kunt. Volg de goede raad gegeven in dit artikel op zodat jij je niet laat weerhouden door je angst om te falen om een goede prestatie neer te zetten.

Naast de tips om je faalangst te verminderen die ik geef vertel ik tevens wat de onderliggende oorzaak van angstgevoel is en hoe je deze faalangst oorzaak oorzaak relatief eenvoudig kunt oplossen.

Zorg ervoor dat je niet uit gaat stellen

Door het uitstellen van je voorbereiding creëer je spanning die helemaal niet nodig en gewenst is. Deze spanning maakt dat je faalangst gaat opspelen.

Maak van te voren een goede planning zodat je genoeg tijd hebt voor een goede voorbereiding. Je kunt de rust bewaren door je aan je planning te houden.

Denk aan ontspanning

Een veel voorkomende valkuil is dat je steeds langer en harder gaat werken aan je voorbereiding. Echter, wanneer je niet voldoende ontspanning gaat inlassen, dan werkt dit alleen maar tegen je. Je zult alle stof die je doorwerkt veel minder goed kunnen opnemen.

Zorg ervoor dat je regelmatig een pauze inlast. Ga tijdens zo’n pauze ook even naar buiten om een stukje te lopen. En wat frisse lucht zal je goed doen.

Faalangst kan maken dat je denkt geen tijd te hebben hiervoor. Mocht je dit gevoel hebben, toch even een pauze nemen. Het zal jou en je prestaties goed doen.


Faalangst overwinnen - Stop doemdenken

Het heeft geen zin om allerlei rampscenario’s in gedachten af te draaien. Negatieve gedachten werken alleen maar tegen je.

Je kunt al heel veel. Ga eens na wie de moeilijke zaken, die jij misschien nog niet helemaal onder de knie hebt, wel al kunnen. En als zij dat kunnen, dan ben jij toch ook in staat om je dat eigen te maken?!

Kleineer jezelf niet

Ga nooit jezelf te laag in schatten en je doelen daardoor te laag te houden. Het resultaat van een laag zelfbeeld is dat je nooit op je eigen zult presteren. En dat wil je toch niet?!

Met een positieve gedachte over jezelf kom je veel verder. Denk daaraan!

Fouten maken mag

Onthoud dat je van fouten maken leert. Ook succesvolle mensen maken fouten. Zij leren ervan en gaan verder. In plaats van bij de pakken neer te blijven zitten. Zij weten dat dingen verkeerd doen misschien wel vervelend is maar zolang je van een negatieve ervaring leert brengt het je toch verder.

Onthoud dat wanneer je fouten maakt, jij ondanks dat toch helemaal oké bent. De volgende keer ga je jezelf gewoon beter voorbereiden en dan lukt het vast beter. Je wordt op deze manier de beste versie van jezelf.

Faalangst overwinnen doe je zo

Volgens de nieuwste opvattingen zijn de oorzaken faalangst te vinden in onverwerkte, onbewuste, emoties.

Deze onverwerkte emoties veroorzaken verstoringen in het in het energiesysteem van je lichaam.

Zolang door dit energiesysteem van je lichaam emoties vrij kunnen stromen voel jij je over het algemeen goed. Emoties komen en emoties gaan.

Treden er echter verstoringen op in je energiesysteem, dan krijg je last van angsten en verstoorde gedachtes.

Besef dus dat jouw faalangst, de onbegrijpelijke negatieve gedachtes en uitstelgedrag ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem.

Door deze blokkades in je energiesysteem heb je iedere keer weer last van je faalangst.

Dit is dan ook de reden waarom het onderdrukken van jouw angstgevoelens niet werkt. Dit lost immers niet de oorzaak op. Wat hierdoor wel gebeurt is dat je iedere keer weer faalangst ervaart.


Faalangst overwonnenFoto door Mathilde Langevin on Unsplash

Worden de verstoringen in je energie systeem verholpen, hetgeen eenvoudig en snel kan gebeuren, dan verdwijnen je angstgevoelens als sneeuw voor de zon.

Faalangst oplossen op deze manier in vele gevallen succesvol.

Achteraf kan je je niet meer voorstellen dat je voorheen last hebt gehad van faalangst. 

Je bent dan in staat om je weer goed te voelen.

Je kunt dan presteren op je eigen niveau.

Stel je eens voor hoe goed jij je dan zult voelen.

Hoe mooi je leven er dan weer uit ziet.


Wil jij weten hoe jij zelf je faalangst overwinnen kunt? Ga dan naar:


Faalangst Overwinnen

Wat is faalangst?

Wat is faalangst?Wat is faalangst foto

Soms is onduidelijk wat onder faalangst verstaan. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om niet te slagen. Of wanneer jij blokkeert als ten gevolge van je angst.

Het is letterlijk de angst om te niet te slagen. Je bent bang dat je faalt. Dat er een fiasco volgt ondanks een goede voorbereiding.

Je hebt last van angsten vooraf. Gedachten als 'Het zal me niet gaan lukken’ en ‘ik krijg vast weer een black-out' heb je al lang, soms al weken, van te voren.

Er blijven zich doemscenario’s afspelen in je hoofd. Keer op keer zie je hoe het mis gaat. En het lukt je niet om deze gedachtes te stoppen, hoezeer jij je best ook doet.

De kans is groot dat je last krijgt van uitstelgedrag. Je probeert zoveel mogelijk afleiding te zoeken om maar niet geconfronteerd te worden met het naderende moment dat je de prestatie moet leveren.

En als je dan wel iets aan je voorbereiding doet, dan is het moeilijk voor je om je concentratie vast te houden.

Al lang van te voren ben je aan het piekeren. Je kunt ‘s avonds moeilijk in slaap komen doordat je blijft denken aan het naderende onheil.


Faalangst symptomen

Wanneer je moet presteren, dan krijg je als gevolg van je angst: last van zweten, rood worden, hartkloppingen, trillen van handen en/of knieën, misselijkheid, maagpijn of buikpijn.

Je kunt dan niet helder meer denken. Het lukt je niet om nog goed uit je woorden te komen of je gaat stotteren.

Als gevolg van het falen, wordt het beeld dat je van jezelf hebt steeds negatiever. Een compliment kan je maar moeilijk aannemen. En relativeren is onmogelijk voor je.

De angst om te falen, heb je alleen wanneer er iets van je verwacht wordt. En ook wanneer je daarna wordt beoordeeld, zoals bijvoorbeeld een (rij) examen.

Door je angst presteer je minder dan mogelijk, dus (ver) beneden je niveau. Meer informatie over faalangst symptomen kan je hier lezen.


Soorten faalangst

Faalangst kan zich op twee manieren uiten. Namelijk als passieve faalangst en als actieve faalangst.

Actieve faalangst

Dit type faalangst zal positief stimuleren. In een bedreigende of moeilijke situatie raak je dan in een soort optimale spanningstoestand. Hierdoor ga je juist beter functioneren dan onder normale omstandigheden.

Passieve Faalangst

Dit type faalangst uit zich vooral in situaties die een bedreiging inhouden zoals examens of taken die je als moeilijk ervaart. Je krijgt dan last van: transpireren, uitstelgedrag, gekke gedachten, hartkloppingen, black-out, enz.

Passieve faalangst heeft een contraproductieve werking. Je presteert dus onvoldoende en/of ver beneden je vermogen.

De term faalangst wordt echter bijna alleen maar gebruikt voor negatieve faalangst. Als er dus sprake is van problemen door de angst.

Faalangst overwinnen wil je dus voor dit type angst gebruiken.


Faalangst categorieën

Faalangst valt in te delen in drie categorieën. Deze indeling is gemaakt aan de hand van de bron van de angst. Deze soorten angsten komen natuurlijk ook in mengvormen voor.


Cognitieve faalangst

Heb je last van angst om te falen op het cognitieve vlak, dan is het moeilijk voor je om te laten zien welke kennis je hebt opgedaan. Dit kan zijn bij een proefwerk, tentamen, examen, sollicitatiegesprek, functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek.

Motorische faalangst

Bij dit type angst lukt het je niet om onder druk lichamelijke handelingen goed uit te voeren. Je motoriek laat je in de steek. Het kan hier gaan om grove motoriek zoals sport of gymnastiek.

Het kan ook gaan om fijne motoriek zoals handvaardigheid, tekenen, het zetten van een handtekening of het drinken van een kopje thee. 

Zodra er mensen naar je kijken of je wordt beoordeeld, gaat je angst opspelen en ben jij van slag. Het lukt je dan niet meer om je lichaam op een goede manier aan te sturen en te gebruiken.

Sociale faalangst

Sociale faalangst komt voor bij problemen in interactie met anderen. Je bent bang om af te gaan waardoor je geblokkeerd raakt door je angst.

Ontmoet je een onbekende, dan kijk je die liever niet in de ogen.

Je hebt last van onzekere gevoelens bij contact met de ander. Je vindt het niets om alle aandacht op je gevestigd te hebben.

Je probeert je dan ook altijd op de achtergrond te houden wanneer je in een groep bent.

Je probeert zoveel mogelijk sociale gebeurtenissen te vermijden. Door je vermijdingsgedrag bestaat het gevaar dat je in een sociaal isolement gaat belanden.

Spreken voor een groep zal je alleen doen wanneer je er niet onderuit kunt. Moet je het toch doen, dan zie je er van te voren al enorm tegenop en kost het je veel moeite.

Je wordt snel rood en bent tijdens sociale interacties bang dat het rood worden weer gaat opspelen.

Fouten maken vind je vreselijk. Als je niet oppast kom je hierdoor in een vicieuze cirkel terecht. Omdat je het zo erg vind om dingen verkeerd te doen kan het zijn dat je juist niets meer gaat doen.

Hoe jij over komt op anderen is erg belangrijk voor je en daar ben je dan ook veel mee bezig.

Je zult niet snel je mening geven, ook niet als jij denkt dat het anders moet.Klik nu hier voor faalangst oplossing
Wat is de oorzaak van faalangst?

De oorzaak van faalangst is gelegen in verstoringen in het energie systeem van je lichaam. Je lichaam bestaat niet alleen uit botten, organen, spieren, bloed, etc. maar heeft ook een energie systeem waardoor je levensenergie stroomt.

Door onverwerkte emoties ontstaan blokkades in je energie systeem waardoor je last kunt krijgen van tal van klachten, waaronder faalangst.

In het Verre Oosten is dit al vele duizenden jaren bekend. Daar wordt de levensenergie aangeduid met Ki, Chi, Qi of Prana.

Hier in het Westen begint deze kennis pas sinds enige jaren door te dringen.

Worden de verstoringen in je energiesysteem, de oorzaak van je angst om te falen, opgelost, dan zullen je angstgevoelens verdwijnen. Als sneeuw voor de zon!


Faalangst overwinnen volwassenen

Faalangst overwinnen volwassenen is ook heel goed mogelijk. In tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht hebben velen last van faalangst volwassenen.

Weet je niet zeker als je last hebt van angst om te falen, dan kan je ervoor kiezen om een faalangst test te doen. Door deze eenvoudige en snelle test te doen weet je snel zeker als je last hebt van angst om te falen.

In de meeste gevallen is faalangst zelfhulp voldoende. Weet je niet zeker waar je behoefte aan hebt, je kunt verder lezen over faalangst hulp. Met een faalangst boek waarin de principes van Energie Therapie worden uitgelegd ben je meestal al gered.

Van welke van de faalangst symptomen je ook last hebt, weet de je angstgevoelens opgelost kunnen worden. Zelfs als je last hebt van verlammende faalangst, zware faalangst of extreme faalangst. Je kunt ook bij faalangst definitie kijken wanneer je niet zeker weet van wat voor angst je last hebt.

De oorzaak van uitstelgedrag is vaak te vinden in faalangst. Je probeert je angstgevoelens zoveel mogelijk te ontlopen door alles wat je moet doen maar voor je uit te schuiven. 

Je moet echter uit je comfort zone komen, gaan beseffen dat fouten maken helemaal oké is en wanneer dat gebeurt je de volgende keer het gewoon beter gaat doen. Succesvolle mensen leren van eigen fouten. Zo worden zij de beste versie van zichzelf.

Is faalangst te genezen wordt mij wel eens gevraagd. Natuurlijk is dat mogelijk is dan mijn reactie. Ook als je heel erg faalangst ervaart. Je kunt er voor kiezen om het op de traditionele manier te doen, wat langzaam gaat en waarbij het meer om faalangst verminderen gaat.

Of je kunt ervoor kiezen om de faalangst oorzaak direct op te lossen. Zo dat snel je faalangst overwonnen is.


Wat is de oorzaak van faalangst?

De oorzaak van faalangst is te vinden in onverwerkte emoties en onverwerkte trauma's. Als gevolg hiervan ontstaan verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

Je lichaam heeft namelijk een energiesysteem, daar stroomt je Levensenergie doorheen. Als gevolg van verstoringen hierin kunnen angstgevoelens zoals faalangst ontstaan.

In het Verre Oosten is dit al vele duizenden jaren bekend. Zo is accupunctuur gebaseerd op deze inzichten.

Worden de verstoringen in je energiesysteem opgelost, dan zullen je angstklachten verdwijnen.


Kun je faalangst overwinnen?

Je kunt faalangst snel en relatief eenvoudig overwinnen met methodes gebaseerd op de principes van Energy Therapie. Met deze methodes kan je zelf je faalangst overwinnen.

Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Home


sitemap


Faalangst overkomen


wikipedia


Disclaimer Faalangst OverwinnenShow / Hide
Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering helpt je met faalangst overwinnen.