Faalangst home > Faalangst definitie

Faalangst definitie

De faalangst definitie die meestal wordt gegeven gaat als volgt: angst die optreedt binnen beoordelingssituaties in verband met studies (examens, toetsen, presentaties).

Als Engelstalige termen zijn het test anxiety en fear to failure (Depreeuw, 1992).

Een duidelijker definitie van faalangst is dit

Faalangst is de angst om te falen of om zich te vergissen bij het uitvoeren van taken.

Mensen met faalangst hebben een sterke behoefte aan perfectie en stellen hoge eisen aan zichzelf.

Ze zijn bang om fouten te maken of kritiek te krijgen.

Dit leidt ertoe dat ze taken uit de weg gaan of minder goed kunnen presteren door de stress die de angst voor falen met zich meebrengt.

Faalangst kan iemands zelfvertrouwen en prestaties negatief beïnvloeden.

Hoe vaak komt angst om te falen voor?

Onderzoek laat zien dat meer dan 10% van de leerlingen op het middelbaar onderwijs last heeft van faalangst.

Bij het universitair onderwijs is hebben zelfs bijna 20% last van angst om te falen.

Het blijkt dat net zoveel vrouwen als mannen last hebben van faalangst.

Bij gegeven faalangst trainingen melden zich echter over het algemeen meer vrouwen aan dan mannen.

Er wordt gedacht dat mannen zich minder snel aanmelden omdat ze niet willen toegeven dat ze faalangst problemen hebben en dat aanmelding voor een training als een teken van zwakte wordt gezien.


De faalangst oorzaak oplossen

Het is gebleken dat emotionele klachten, zoals angst om te falen, relatief snel zijn op te lossen wanneer de oorzaak van deze klachten worden opgeheven.

De oorzaak blijkt namelijk te liggen in onverwerkte emoties en emotionele incidenten uit het verleden. Deze onverwerkte verstoringen veroorzaken op hun beurt verstoringen in het energie systeem van je lichaam.

Als gevolg van deze verstoringen krijg je last van als die vervelende faalangst symptomen zoals overmatig zweten, rood worden, bibberende stem, hartkloppingen en niet meer helder kunnen denken.

Gelukkig zijn de oorzaken faalangst, de verstoringen in je energie systeem snel en relatief eenvoudig op te lossen.

Faalangst definitie en faalangst overwinnen

Heb je dit gedaan dan zullen de symptomen faalangst als het ware verdwijnen.

Stel je eens voor hoe het zal zijn dat je op een ontspannen manier een goede prestatie kunt neerzetten.

Denk je eens in hoe goed jij je dan zult voelen!


Wil jij je snel je faalangst overwinnen? Ga dan naar.....


Faalangst overwinnen
Faalangst definitie - de kenmerken van angst om te falen

De kenmerken van faalangst kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn en variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen zijn er enkele veelvoorkomende symptomen en kenmerken:

 • Fysieke symptomen:Verhoogde hartslag en ademhaling.Trillende handen of benen.Zweten.Misselijkheid of maagklachten.Hoofdpijn.Duizeligheid.Spierspanning.
 • Psychologische symptomen:Overmatige zorgen maken over prestaties.Negatieve gedachten en zelftwijfel.Concentratieproblemen.Black-outs of geheugenproblemen tijdens testen of presentaties.Angst voor kritiek of afwijzing.Perfectionisme en hoge verwachtingen voor zichzelf.
 • Vermijdingsgedrag:Het vermijden van situaties die angst oproepen, zoals het overslaan van lessen, examens, of sociale gebeurtenissen.Uitstellen van taken uit angst om te falen.
 • Lichamelijke klachten:Faalangst kan leiden tot lichamelijke klachten zoals slaapstoornissen en vermoeidheid.
 • Sociale terugtrekking:Mensen met faalangst kunnen sociale situaties vermijden om mogelijke beoordeling of kritiek te ontlopen.Gevolgen faalangst

De gevolgen van faalangst kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van faalangst:

 1. Emotionele gevolgen: Angst en nervositeit: Mensen met faalangst ervaren vaak intense angst en nervositeit voor situaties waarin ze moeten presteren of beoordeeld worden.Zorgen en piekeren: Faalangst kan leiden tot overmatig piekeren over mogelijke fouten of mislukkingen.Lage zelfwaardering: Herhaaldelijk falen kan het zelfvertrouwen aantasten en leiden tot een lage zelfwaardering.Depressie: Ernstige faalangst kan bij sommige mensen leiden tot symptomen van depressie, zoals somberheid en lusteloosheid.
 2. Fysieke gevolgen: Lichamelijke spanning: Faalangst kan leiden tot fysieke symptomen zoals spierspanning, trillen, zweten, hoofdpijn en maagklachten.Hartkloppingen: Sommige mensen ervaren een verhoogde hartslag en ademhalingsproblemen als reactie op faalangst.Duizeligheid: Duizeligheid en flauwvallen kunnen optreden bij ernstige angst.
 3. Gedragsgevolgen: Vermijdingsgedrag: Mensen met faalangst kunnen situaties, taken of uitdagingen vermijden om angst en stress te vermijden.Procrastinatie: Faalangst kan leiden tot uitstelgedrag, waarbij mensen taken of verantwoordelijkheden uitstellen uit angst voor falen.Prestatievermindering: Ironisch genoeg kan faalangst zelf leiden tot slechtere prestaties, omdat de angst de focus en concentratie kan verstoren.

Positieve faalangst

Positieve faalangst, ook wel bekend als "eustress" of "positieve stress", verwijst naar een vorm van angst of stress die optreedt in situaties waarin een individu wordt uitgedaagd, gemotiveerd en gestimuleerd om te presteren op zijn of haar best.

In tegenstelling tot negatieve faalangst, waarbij de angst voor falen overheerst en de prestaties kan belemmeren, kan positieve faalangst juist een positieve invloed hebben op de prestaties en groei van een persoon.

Hier zijn enkele kenmerken van positieve faalangst:

 • Motivatie: Positieve faalangst kan mensen motiveren om harder te werken, doelen na te streven en zichzelf uit te dagen om beter te presteren.
 • Verbeterde focus: In plaats van afgeleid te worden door angst, kunnen mensen met positieve faalangst hun focus verbeteren en zich concentreren op de taak die voor hen ligt.
 • Verhoogd zelfvertrouwen: Het ervaren van positieve faalangst kan leiden tot een groter gevoel van voldoening en zelfvertrouwen wanneer een persoon slaagt na het overwinnen van de uitdaging.
 • Groei en ontwikkeling: Positieve faalangst kan mensen helpen nieuwe vaardigheden te verwerven, uitdagingen aan te gaan en persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren.
 • Gezonde stressreactie: In tegenstelling tot negatieve faalangst, waarbij de stress negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, kan positieve faalangst als een gezonde vorm van stress worden beschouwd die de algehele prestaties kan verbeteren zonder schadelijke gevolgen.

Een belangrijk aspect van het ervaren van positieve faalangst is de perceptie en de mindset.

Hoe iemand denkt over uitdagingen en moeilijkheden kan bepalen of de angst een positieve of negatieve invloed heeft.

Mensen die geloven dat ze kunnen leren van fouten en obstakels, en die uitdagingen als kansen zien om te groeien, zijn meer geneigd positieve faalangst te ervaren.

Het is echter ook belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon als positieve faalangst kan worden beschouwd, voor een andere persoon stressvol kan zijn.

Wat als stimulerend wordt ervaren, kan subjectief variëren.

Het belangrijkste is om te leren hoe je met stress en uitdagingen om kunt gaan om je persoonlijke groei en succes te bevorderen.Tot zover deze faalangst definitie.


Wil jij je snel je faalangst overwinnen? Ga dan naar.....


Faalangst overwinnen


Wanneer je behoefte hebt aan meer faalangst overwinnen tips, dan kan je hier klikken.

Je hoeft geen last te blijven houden van je angst om te falen.

Ga je faalangstgevoelens overwinnen zodat je ontspannen goed kunt presteren.Morpheus Institute. Faalangst definitie All rights reserved.

Cognitieve Faalangst


Faalangst Beinvloed Denkvermogen


Faalangst Reductie


Faalangst volwassenen

Ik Heb Faalangst


Wat is Faalangst


5 Faalangst Tips


sitemap


wiki


disclaimer faalangst definitie

Show / Hide
Show / Hide

Pagina geupdate op 19-09-2023.

janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering geeft een duidelijke faalangst definitie