Nachtangst volwassenen

Man met baard ligt in bed en heeft last van nachtangst volwassenen.

Nachtangst volwassenen hebben is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je als volwassenen last van nachtangst kunt hebben en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en hoe er overheen te komen.

Laten we beginnen!


Wat is nachtangst

Nachtangst bij volwassenen is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door plotselinge episodes van extreme angst of paniek tijdens de slaap.

Deze episodes treden meestal op tijdens de non-REM-slaap, meestal in de eerste helft van de nacht.

Mensen die aan nachtangst lijden, kunnen plotseling en heftig rechtop schieten in bed, schreeuwen, zwaaien met hun armen en trappen.

Wat nachtangst bij volwassenen onderscheidt van nachtmerries is dat mensen met nachtangst meestal niet volledig wakker worden en zich achteraf vaak niet herinneren wat er is gebeurd.


Wil jij je nachtangst overwinnen?

Klik dan nu hier voor meer informatie


Wat is de nachtangst volwassenen oorzaak?

Nachtangst kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke factoren die kunnen bijdragen aan het optreden ervan:

Genetische aanleg

Nachtangst kan soms voorkomen in families, wat suggereert dat genetische factoren een rol kunnen spelen bij het bepalen van de gevoeligheid ervoor.

Stress en angst

Emotionele stress, angst en spanning gedurende de dag kunnen zich manifesteren in nachtangst.

Dit kan vooral het geval zijn bij mensen die vatbaar zijn voor angststoornissen.

Slaapomgeving

Externe factoren zoals lawaai, een oncomfortabel bed of een onregelmatig slaapschema kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en nachtangst veroorzaken.

Slaaptekort

Onvoldoende slaap of onderbroken slaap kan leiden tot slaapstoornissen, waaronder nachtangst.

Een gebrek aan rustgevende en diepe slaapfasen kan bijdragen aan het ontstaan van dit probleem.

Fysieke gezondheidsproblemen

Sommige medische aandoeningen, zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), slaapapneu of koorts, kunnen nachtangst veroorzaken of verergeren.

Medicatie en drugs

Bepaalde medicijnen of het gebruik van drugs en alcohol kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en slaapstoornissen veroorzaken, waaronder nachtangst.

Psychologische factoren

Sommige psychologische aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), kunnen nachtangst veroorzaken of verergeren.


Wil jij je nachtangst doorbreken?

Klik dan nu hier voor meer informatie


Nachtangst volwassenen symptomen

Nachtangst bij volwassenen kan verschillende symptomen veroorzaken, die vaak kunnen variëren van persoon tot persoon.

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Schreeuwen of gillen: Tijdens een nachtangstaanval kunnen volwassenen plotseling schreeuwen of gillen zonder zich volledig bewust te zijn van wat er gebeurt. Dit kan gepaard gaan met intense angstgevoelens.
 • Verhoogde hartslag en ademhaling: Mensen met nachtangst ervaren vaak een verhoogde hartslag en snelle ademhaling tijdens een aanval.
 • Verwardheid en desoriëntatie: Tijdens een nachtangstaanval kunnen volwassenen verward, gedesoriënteerd of gedesillusioneerd lijken. Ze kunnen moeite hebben met het herkennen van hun omgeving of met het begrijpen van wat er gebeurt.
 • Onvermogen om te kalmeren: In tegenstelling tot nachtmerries, waarbij mensen vaak wakker worden en zich volledig bewust zijn van hun omgeving, blijven mensen met nachtangst meestal in een diepe slaap en zijn ze moeilijk te kalmeren tijdens een aanval.
 • Lichamelijke activiteit: Tijdens een nachtangstaanval kunnen volwassenen soms ongecoördineerde of zelfs agressieve bewegingen maken, zoals slaan, trappen of rennen in bed.
 • Beperkt bewustzijn: Hoewel volwassenen tijdens een nachtangstaanval enige mate van beweging kunnen vertonen, hebben ze vaak een beperkt bewustzijn van hun acties en zijn ze zich niet volledig bewust van wat er gebeurt.
 • Onvermogen om herinneringen op te roepen: Na een nachtangstaanval hebben volwassenen vaak geen duidelijke herinnering aan wat er tijdens de aanval is gebeurd. Ze kunnen zich mogelijk niet bewust zijn van het feit dat ze een aanval hebben gehad totdat ze erop worden gewezen door anderen.


Nachtaanval volwassenen behandeling

Als je regelmatig last hebt van nachtangst, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan en het risico op episodes te verminderen:

Regelmatig slaapschema

Probeer een consistent slaapschema aan te houden door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een ​​gezond slaap-waakritme te behouden.

Verlaag stress en spanning en los onverwerkte emoties op

Het is noodzakelijk om  om stress en spanning te verminderen en onverwerkte  emotiesop te lossen waardoor nachtangst veroorzaakt kan worden.

Tot voor kort was angst en stress verminderen en het oplossen van onverwerkte emoties een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in stressbeheersing.

Nu kun je stress, spanning en onverwerkte emoties snel aanpakken met eenvoudige oefeningen.


Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik hier en ontdek hoe je ook nachtangstvrij kunt zijn


Meer tips

 • Regelmatig slaapschema: Probeer een consistent slaapschema aan te houden door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een ​​gezond slaap-waakritme te behouden.
 • Slaaphygiëne: Creëer een rustgevende slaapomgeving door te zorgen voor een comfortabel bed, een donkere, stille en koele slaapkamer en het vermijden van stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan, zoals het gebruik van elektronische apparaten.
 • Beperk cafeïne en alcohol: Beperk het gebruik van cafeïnehoudende dranken en alcohol, vooral later op de dag, omdat deze de slaap kunnen verstoren en nachtangst kunnen veroorzaken.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Oefening kan helpen om stress te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en angstsymptomen te verminderen. Probeer regelmatig lichte tot matige lichaamsbeweging te krijgen, maar vermijd intense trainingen vlak voor het slapengaan.
 • Voorkom oververmoeidheid: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en voorkom overmatige vermoeidheid door te veel activiteiten in je schema te plannen. Voldoende rust kan helpen om de kans op nachtangstaanvallen te verminderen.
 • Niet eten voor het slapengaan: Vermijd zware maaltijden en grote hoeveelheden voedsel vlak voor het slapengaan, omdat dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken die nachtangst kunnen uitlokken. Kan je niet slapen met een lege maag, neem dan een roomijsje.
 • Ontspanning voor het slapengaan: Neem de tijd om te ontspannen en tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Dit kan het lezen van een boek, luisteren naar rustgevende muziek of het nemen van een warm bad omvatten.

Nachtangst bij volwassenen kan een verontrustende slaapstoornis zijn die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.

Door een combinatie van stressmanagement, het handhaven van een regelmatige slaaproutine en implementeren van gezonde leefgewoonten kan jij je nachtangst doorbreken en je algehele welzijn te verbeteren.


Nachtangst spiritueel

In spirituele contexten wordt "nachtangst" vaak geassocieerd met een dieper bewustzijn tijdens de nacht, wanneer het bewustzijn minder wordt beïnvloed door externe prikkels en meer openstaat voor innerlijke ervaringen.

Nachtangsten kunnen verschillende spirituele interpretaties hebben, afhankelijk van de culturele en religieuze achtergrond van de persoon die ze ervaart.

Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat nachtangsten kunnen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van negatieve energieën, entiteiten of geesten, die zich 's nachts manifesteren wanneer de sluier tussen de fysieke wereld en de spirituele wereld dunner wordt.

Anderen beschouwen nachtangsten als een teken van innerlijke strijd, emotionele blokkades of onverwerkte trauma's die naar boven komen om geheeld te worden.

Wat in spiritueel opzicht de betekenis van nachtangst ook is, het gaat erom dat je ervan af komt.


Wil jij ook je nachtangst achter je laten?

Klik hier en ontdek hoe je ook nachtangstvrij kunt zijn
Onderwerp Samenvatting
Wat is nachtangst Een slaapstoornis gekenmerkt door plotselinge episodes van extreme angst of paniek tijdens de slaap, meestal tijdens de eerste helft van de nacht. Mensen schrikken rechtop, schreeuwen, zwaaien met armen en trappen zonder volledig wakker te worden.
Oorzaken nachtangst Genetische aanleg, stress, slaapomgeving, slaaptekort, fysieke of psychologische gezondheidsproblemen, medicatie of drugsgebruik.
Symptomen nachtangst Schreeuwen, verhoogde hartslag en ademhaling, verwarring, onvermogen tot kalmeren, lichamelijke activiteit, beperkt bewustzijn, geen herinneringen aan de aanval.
Behandeling nachtangst Regelmatig slaapschema, stress- en spanningvermindering, ontspanning, lichaamsbeweging, slaaphygiëne, beperkt cafeïne- en alcoholgebruik, voldoende rust.

Samenvatting

Deze pagina gaat over nachtangst bij volwassenen. Het beschrijft de symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden van deze slaapstoornis.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.


  Entire contents  copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.


Symptomen angststoornis

Angststoornis oorzaak

Gaat een angststoornis nooit over

Paracetamol tegen angststoornis

Verschil angststoornis en depressie

Ongespecificeerde angststoornis betekenis

Afvallen bij angststoornissen

Welke angststoornissen heb je

Nachtangst volwassenen

Angstgevoelens


janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heering


social-x-w26
linkedin-w26


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.