Omgaan met faalangst
hoe doe je dat?

Omgaan met Faalangst

Ik zal je hier een aantal tips geven om om te gaan met angst om te falen. Lees deze tips goed door en doe je voordeel er mee. Zorg ervoor dat je studie en carrière niet te lijden hebben van deze angst.

Daarnaast krijg je een indruk over de echte oorzaak van angst om te falen en krijg je een suggestie over hoe je deze angst kunt oplossen.

Stel niet uit
Uitstel is de oorzaak van onnodige spanning, met als gevolg dat je meer last krijgt van je angst. Zorg ervoor dat je op tijd gaat beginnen met de voorbereiding. Hierdoor zal je veel beter de rust kunnen bewaren.

Daarnaast zorgt een goede planning ervoor dat je voorbereiding niet spaak loopt.

Omgaan met faalangst - Zorg voor ontspanning
Wanneer je last hebt van angst om te falen kan je het gevoel hebben dat je nog harder moet gaan werken.

Dit kan echter ook averechts werken. Je bent niet meer in staat om goed informatie op te nemen wanneer je afgepeigerd bent.

Neem op tijd rust en ga af en toe naar buiten om een rondje te wandelen of een stukje hard te lopen.

Wees bewust van wat je kunt
Doe niet aan doemdenken. Bedenk wat je allemaal al kunt. En bedenk bij moeilijke taken wie het wel zou kunnen. En als zij het kunnen, dan kan jij het ook.

Stel je voor hoe anderen, die geen last hebben van angst om te falen, zich zouden voelen, zouden denken en zouden doen. Ga dan eens na hoe jij je huidige gedrag en gedachtes kunt aanpassen om wel succesvol te zijn.

Leg de lat niet te laag
Het kan zo zijn dat jij je doelstellingen bewust laag aan het houden bent om het gevaar van mislukken maar zo klein mogelijk te houden. Hierdoor ga je, ver, onder je niveau presteren.

Beschrijf de kwaliteiten die je hebt, of laat een ander dat doen mocht je het zelf moeilijk vinden, en ga daar vanuit.

Erken je spanning
Vertel voordat je begint dat je last hebt van de spanningen en daardoor kunt gaan hakkelen, een rood hoofd kunt krijgen, etc.

Maak er een geintje over, dan weten de anderen wat er aan de hand is en kan jij je meer ontspannen voelen.


De oorzaak van faalangst

Inmiddels is het inzicht ontstaan dat angst om te falen wordt veroorzaakt door onverwerkte emoties en emotionele incidenten uit het verleden.

Deze onverwerkte emoties en emotionele incidenten liggen op hun beurt weer aan de basis van verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

Besef dus dat je angsten en onbegrijpelijke gedachtes en gedrag ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem. Daarom heb je iedere keer weer last van je faalangst.

Daarom werkt het trachten te bedwingen van je angsten niet.

Wil jij weten hoe jij je angst om te falen kunt aanpakken? Ga dan naar:
Faalangst verhelpen
Omgaan met Faalangst Disclaimer

Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.