Onregelmatige hartslag door stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Vrouw in kantoor heeft last van onregelmatige hartslag stress gerelateerd.

Een onregelmatige hartslag door stress is heel vervelend.

Wanneer stress zich op deze manier manifesteert, dan is het tijd om hieraan aandacht te schenken.

Hier lees je hoe het komt dat je door stress last van onregelmatige hartslag krijgt en wat je het beste kunt doen om dit te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen!


Wat is onregelmatige hartslag?

Onregelmatige hartslag, ook wel hartritmestoornis genoemd, verwijst naar een abnormaal hartritme.

Normaal gesproken klopt het hart in een regelmatig patroon, waarbij elke hartslag gelijkmatig wordt verdeeld.

Bij een onregelmatige hartslag kunnen de hartslagen echter onvoorspelbaar zijn, met variaties in de hartslagintervallen.

Dit kan leiden tot een snelle of langzame hartslag, overslaande hartslagen of andere onregelmatigheden in het hartritme.

Hoe wordt onregelmatige hartslag door stress veroorzaakt

Stress kan een onregelmatige hartslag, ook bekend als aritmie, veroorzaken door verschillende mechanismen die het cardiovasculaire systeem beïnvloeden.

Hier zijn enkele manieren waarop stress een onregelmatige hartslag kan triggeren:

Sympathische zenuwstelselactivatie

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de "vecht-of-vlucht" reactie.

Dit leidt tot de vrijlating van stresshormonen, zoals adrenaline, die de hartslag verhogen en de elektrische activiteit van het hart kunnen verstoren.

Veranderingen in bloeddruk

Stress kan leiden tot plotselinge veranderingen in de bloeddruk. Hoge bloeddruk (hypertensie) kan de belasting van het hart vergroten en bijdragen aan aritmieën.

Elektrolytische onbalans

Stress kan de elektrolytenbalans in het lichaam beïnvloeden, met name kalium en natrium, die essentieel zijn voor het reguleren van de hartslag.

Een verstoring in deze balans kan leiden tot abnormale elektrische signalen in het hart en aritmieën veroorzaken.

Ontstekingsreacties

Langdurige stress kan een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, wat op zijn beurt de hartfunctie kan beïnvloeden.

Ontsteking kan de elektrische geleiding in het hart verstoren en zo aritmieën induceren.

Verminderde parasympathische activiteit

Tegenovergesteld aan het sympathische zenuwstelsel staat het parasympathische zenuwstelsel, dat de hartslag vertraagt en de algehele rust bevordert.

Onder stress kan de activiteit van het parasympathische systeem afnemen, waardoor het hart minder efficiënt wordt gereguleerd.


Het samenspel van deze factoren kan leiden tot een onregelmatige hartslag.

Het begrijpen van deze processen is van cruciaal belang voor het beheersen van stressgerelateerde hartproblemen en het bevorderen van een gezond cardiovasculair systeem.


Wil jij je  stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Wat zijn de onregelmatige hartslag door stress symptomen?

Een onregelmatige hartslag of aritmie kan variëren in ernst en symptomen, afhankelijk van het type aritmie en individuele factoren.

Hier zijn enkele mogelijke symptomen die geassocieerd kunnen worden met een onregelmatige hartslag:

 • Hartkloppingen: Dit wordt vaak omschreven als het gevoel van ongewoon snelle, harde of bonzende hartslagen. Het kan lijken alsof het hart overslaat of een extra slag maakt.
 • Duizeligheid of lichtheid in het hoofd: Sommige mensen ervaren duizeligheid, flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd als gevolg van een onregelmatige hartslag, vooral als deze de bloedtoevoer naar de hersenen beïnvloedt.
Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski
 • Kortademigheid: Een onregelmatige hartslag kan leiden tot kortademigheid, vooral tijdens fysieke activiteit of in rust.
 • Pijn op de borst: Hoewel pijn op de borst niet altijd aanwezig is, kan sommige aritmieën gepaard gaan met ongemak op de borst, druk of pijn.
 • Vermoeidheid: Onregelmatige hartslagen kunnen vermoeidheid veroorzaken, zelfs na minimale inspanning.
 • Zweten: Overmatig zweten zonder duidelijke reden kan een symptoom zijn van een onregelmatige hartslag.


Niet alle mensen ervaren symptomen, vooral als de aritmie mild is.

In andere gevallen kan een onregelmatige hartslag het gevolg zijn van onderliggende hartziekten, zoals hartklepaandoeningen of ischemische hartziekten.

Als je vermoedt dat je last hebt van een onregelmatige hartslag of als je symptomen ervaart die wijzen op hartproblemen, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Een grondige evaluatie door een zorgverlener kan de oorzaak identificeren en de juiste behandeling bepalen.


Praktische tips voor onregelmatige hartslag door stress

Omdat je klachten zijn ontstaan door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om onregelmatige hartslag  te verminderen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Mindfulness en Meditatie

Integratie van mindfulness- en meditatiepraktijken in je dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress en draagt bij aan het herstellen van een rustige ademhaling.

Focus op het observeren van je ademhaling zonder oordeel.

Yoga

Yoga is al eeuwenlang een effectieve methode om verdriet en stress te verminderen.

Deze praktijk combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie om de geest en het lichaam in balans te brengen.

Snelle stressverlagende oefeningen

Vrouw met zwarte jurk is blij met onregelmatige hartslag stress behandeling.

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen in stressbeheersing.

Nu kun je stress snel en moeiteloos aanpakken met eenvoudige oefeningen.


Benieuwd naar deze snelwerkende methode waarmee je binnen no-time stressvrij kunt zijn?

Klik nu hier voor snel stress verminderen


Meer tips

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige, matige lichaamsbeweging kan de algemene gezondheid van het hart verbeteren. Overleg echter altijd met een zorgverlener voordat je begint met een nieuw oefenprogramma, vooral als er sprake is van een hartgerelateerde aandoening.
 • Hydratatie: Voldoende hydratatie kan positief bijdragen aan het verminderen van klachten bij een onregelmatige hartslag door het bevorderen van een dunner bloed, het reguleren van de bloeddruk, en het ondersteunen van een gezonde elektrolytenbalans.
 • Magnesiumrijke voedingsmiddelen: Integreer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium in je dieet, zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen. Magnesium is essentieel voor een gezonde hartfunctie en kan mogelijk bijdragen aan het verminderen van aritmieën.
 • Vermijd stimulerende middelen: Beperk het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine, omdat deze stoffen de hartslag kunnen beïnvloeden. Sommige mensen ervaren verbeteringen door deze stoffen te verminderen of te vermijden.
 • Voldoende slaap: Zorg voor voldoende en kwalitatieve slaap, omdat slaaptekort het lichaam stressvol kan maken en de kans op aritmieën kan vergroten. Probeer een consistente slaaproutine te handhaven en creëer een rustgevende slaapomgeving.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenIn een wereld vol stress en hectiek is het behouden van een evenwichtige hartslag een uitdaging die niet onderschat mag worden.

Het hoeft geen vaststaand feit te zijn, maar eerder een signaal om aandacht te besteden aan je welzijn.

Neem de controle terug en laat je hart in een gezond ritme kloppen.


Ik wil afsluiten met deze quote:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”


 Hans Selye

Onderwerp Samenvatting
Wat is onregelmatige hartslag? Onregelmatige hartslag, ook wel hartritmestoornis genoemd, verwijst naar een abnormaal hartritme. Normaal gesproken klopt het hart in een regelmatig patroon, waarbij elke hartslag gelijkmatig wordt verdeeld. Bij een onregelmatige hartslag kunnen de hartslagen echter onvoorspelbaar zijn, met variaties in de hartslagintervallen.
Hoe wordt onregelmatige hartslag door stress veroorzaakt? Stress kan een onregelmatige hartslag veroorzaken door activatie van het sympathische zenuwstelsel, veranderingen in bloeddruk, elektrolytische onbalans, ontstekingsreacties en verminderde parasympathische activiteit.
Wat zijn de symptomen? Hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst, vermoeidheid, zweten.
Praktische tips Mindfulness, yoga, stress verlagende oefeningen, lichaamsbeweging, hydratatie, magnesiumrijke voeding, vermijd stimulerende middelen, voldoende slaap.Aanvullende informatie

Hartritmestoornissen zijn een abnormale hartslag die kan worden veroorzaakt door stress, medicijnen, alcohol, cafeïne, enzovoort. Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen, waaronder tachycardie, boezemfibrilleren en boezemflutter.

Atriale fibrillatie is een onregelmatige hartslag die wordt veroorzaakt door een storing in het elektrische systeem van de boezems. Het kan worden veroorzaakt door stress en spanning.

Een slecht werkende schildklier kan leiden tot hartkloppingen en andere hartgerelateerde problemen.Samenvatting

Deze pagina gaat over onregelmatige hartslag die veroorzaakt kan worden door stress. Er wordt uitleg gegeven over de oorzaken, symptomen en beste tips om onregelmatige hartslag door stress te voorkomen of verminderen.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.

janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en is internationaal auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft zelf zijn stress na een lange zoektocht overwonnen.

Jan heeft meer dan 30 boeken en een groot aantal cursussen op zijn naam staan.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.